LSG tegen psychische klachten

Onzekerheid, slapeloosheid, depressies. Het zijn slechts enkele van de klachten die onderzoekers aantroffen bij gebruikers van de populaire site Instagram. Geen wonder, wie al die adembenemende levens dagelijks ziet langskomen – de luxe vakanties, de perfecte vrienden, de gephotoshopte bikinifoto’s – die gaat al snel aan zichzelf twijfelen. Zijn mijn selfies wel goed genoeg? Is mijn leven de moeite waard om te delen? Schoonheid leidt tot schade, perfectie zorgt voor pijn.

Gelukkig heeft ons LSG-bestuur dit goed begrepen. De afgelopen maanden onderwierp het onze site aan een drastische make over, en presenteerde het een geheel nieuwe look & feel. Alle uiterlijke schoonheid ging overboord; iedere pagina ademt nu rauwe werkelijkheid. Nog even was er discussie over het nieuwe WordPress-template. Gaan we voor een uitstraling als ‘hooligan naast ingetrapt bushokje’, of zoeken we het meer in de ondergrondse-parkeergarage-in-Capelle-aan-den-IJssel-look?

Hoe dan ook, het resultaat mag er zijn: niet langer zorgt lsg-leiden.nl voor onzekerheid. Zelfs onze lelijkste leden kijken nu met genoegen in de spiegel.

Structuur
Daarom een partijfragment dat hier naadloos op aansluit, uit de wedstrijd LSG 2 – MSV 1.

M. van Koningsveld – P. Passenier

Laten we het maar toegeven: op Instagram scoort de witte stelling waarschijnlijk weinig vind-ik-leuks. De Koningsstelling is beroerd en de pionnenstructuur is oerlelijk. Maar in wederzijdse tijdnood verdedigde wit zich knap. Hij begon met 23. Pe4, en na 23…, Tg6+ volgde 24. Pg5!?

Nee, qua uiterlijk is de witte stelling er niet op vooruitgegaan. Het witte Paard staat nu in een lastige penning, en alles wat zwart nodig heeft is een goed getimed h6. Maar dat is precies het probleem: daarvoor moet ik eerst mijn Toren dekken, en dat valt lastig te realiseren. Ik had hier zeker moeten kiezen voor 24… Df3! (25. Dg6:?, De3+), maar met mijn laatste minuut op de klok vond ik dat 24…, Tf8? er mooier uitzag. Echter, toen volgde 25. Tf4! Tf4:? 26. ef4:

Ook de nieuwe pionnenstructuur is geen lust voor het oog, maar wit beschikt nu wel over de opmars h5, en dat dwingt de zwarte Toren naar een onooglijk veld (h6). Hier koos ik alsnog voor 26… Df3? (op 27. Dg6: volgt 27…, De3+, zag ik nu), maar wit speelde simpel 27. Td1!

De computer roept nu remise na 27…, Tg5:+ en 28…, Dg4+, maar ik had geen tijd meer om dit uit te rekenen. Het enige dat ik zag tegen 28. Td8+ was de terugtocht 27… Da8, maar nu had wit met 28. h5 zelfs in het voordeel kunnen komen. Ondanks die lelijke structuur dus.

De moraal: uiterlijke schoonheid is leeg en vergankelijk. Dat heeft ons bestuur toch maar goed gezien.

 

 

2 reacties op “LSG tegen psychische klachten

  1. Dank je, Adinda. De rest van de partij paste niet goed in het stukje, maar het was allemaal wel interessant. Wit speelde geen 28. h5! maar 28. Dd2? en na 28…, Df8 29. Kh1? Omdat de witte Dame niet meer op de diagonaal b1-h7 stond, kon ik eindelijk die Toren activeren met 29…, Tf6. Toen stond alles weer actief en waren de witte pionnen wel degelijk zwak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*