LSG ronde verder in LSB-beker

December, de maand van donkere dagen voor Kerst. Een bekerwedstrijd op maandagavond tegen een club met de wel zeer fraaie naam Schaak Sociëteit Nieuwkoop. Het was aardedonker tijdens de heenreis vanaf ons DSC. Over de N11 naar Alphen aan den Rijn en vervolgens het achterland in. De straatverlichting ontbrak en de aarde bleek nog donkerder. We kwamen door Aarlanderveen en bereikten bijtijds Nieuwkoop. Hier troffen we een pareltje uit de verzameling der clubhuizen aan, de Kosterij te Nieuwkoop. Een voorrecht om er te mogen spelen; hetgeen we met veel plezier hebben gedaan.

We waren vroeg. Te vroeg voor de normale clubavond. Het clubhuis opent gewoonlijk om half negen, bij externe wedstrijden om acht uur. Okee, het was nog geen acht uur, maar we verwachtten eigenlijk wel iemand aan te treffen. Niet dus, even later spreken we in het donker enkele mensen aan. “De Kosterij?”. “Ja, dan zit je goed. Alleen is de sleutel er nog niet.” We vertellen dat we een bekerwedstrijd komen spelen, om acht uur. “Zeker voor de Groene Hart Beker?” Waarop wij weer verbaasd reageerden. “Nee, voor de Leidse Beker.” Kortom, een en al misverstand. Het was duidelijk dat de communicatie binnen SSN nog gevoerd moest worden. De wedstrijdleider werd geïnformeerd ” … en de tegenstander is er al”. De sleutel was inmiddels gearriveerd en het clubhuis ging voor ons open. Het gemeentelijke monument herbergde een warme speelzaal en een knusse barruimte. Het gebouw is binnen klam, reden om schaakmateriaal thuis te bewaren. Aangezien wij voor de materiaalman onverwachts verschenen, snelde hij weer huiswaarts om extra borden en stukken te halen. Ondertussen werd er met vereende inspanningen koffie gezet en een speelzaal in gereedheid gebracht. Alles zonder een woord van misnoegen.

De wedstrijd ging over 4 x 2 rapidpartijen van drie kwartier.
De eerste partij van Henk van der Scheer met zwart verliep tot en met zet vijftien evenwichtig. Zijn tegenstander vertelde Henk later dat hij naar een plan zocht om bij zet 16 uit te voeren. Hij was zoekende en deed de zet Dc2. De dame stond op dit veld echter in de penning van Tc8. Wits centrumpion d4 ging van het bord. Twee zetten later bleek de Loper van f4 geen velden meer tot zijn beschikking te hebben.

Jan Hellenberg won in zijn eerste partij met wit op dezelfde manier een pion. De Dame van de tegenstander stond gepend. Met even later pionnen op b5 en c6 stond het Paard op b8 vast. Die ging er later in de partij ook vanaf.

Wybe Evenhuis kreeg in zijn eerste partij met wit een pion cadeau, waardoor zijn tegenstander onoplosbare problemen kreeg in verband met de zwakke witte velden en het feit dat zijn Koning in het midden van het bord moest blijven. Na ongeveer 22 zetten gaf zijn tegenstander op.

In de eerste partij won Daan Binnendijk met zwart een pion, die geen enorme betekenis had. Hij deed het af en toe wat minder nauwkeurig, maar zijn tegenstander profiteerde er niet van en dacht vooral lang na. Hij ging dan ook door zijn vlag , nog steeds een pion achter, maar nog niet echt duidelijk.

Dus na ronde 1 stonden we al met 4 – 0 voor.
De tweede partij van Daan met wit was snel uit. Al na een zet of 14 gaf hij pardoes een stuk weg. Daarmee was hij de enige LSG’er die verloor in dit bekerduel

In de tweede partij van Jan met zwart kreeg hij een zwakke pion op d3 cadeau. Die offerde hij terug voor een pionnenchaos op de koningszijde. Geen pion dekte elkaar meer of kon dit ook later doen. Hij kreeg wel twee vrijpionnen op de b en de c lijn die ondersteund door de Koning en een Toren onbedreigd naar de overkant liepen.

De tweede partij van Wybe met zwart was wat interessanter. Wederom was er sprake van wat onervarenheid in de opening van zijn tegenstander, maar hoewel Wybe materieel een kwaliteit voor kwam te staan, had zijn tegenstander een verdedigbare stelling. Nadat zijn tegenstander er toch voor koos om het eindspel in te gaan, wist Wybe hem in ondertussen gewonnen positie mat te zetten midden op het bord.

In de tweede partij van Henk verkreeg hij met wit aangenaam spel en duurzaam initiatief. Zwart ziet zich geplaatst voor de opgave om zijn witveldige loper in het spel te brengen. Op zet 28 kan hij eindelijk Lc8-d7 spelen, om vervolgens gelijk 29. Ld7-e8 erop te laten volgen. Hierdoor verdween de beweeglijkheid van de zwarte f8 toren. Via Lh6 was de kwaliteit snel gewonnen. Drie zetten later volgde een stukwinst, via uitschakeling verdediging.

Dus na ronde 2 een eindstand van 7 – 1 in ons voordeel.
Na de laatste partij was het aan de bar nog gezellig. De schakers in Nieuwkoop en omgeving hebben het daar mooi voor elkaar. Een aangenaam clubhuis om een leuke pot schaak te spelen! Het was een beleving.

Terug in ons eigen DSC bleek de Philidor avond nog niet voorbij, waarop we nog even nazaten. Ook in ons DSC is het namelijk goed toeven, met een heus pilsje van de tap. Maar, eerlijk is eerlijk, het sfeervolle De Kosterij wint het.

tekst:Jan Hellenberg

1 reactie op “LSG ronde verder in LSB-beker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*