LSG op Rhodos

Deze week doet Eelco Kuipers een gooi naar het Wereld Kampioenschap der Amateurs.

Afgelopen vrijdag al arriveerden Kuipers en zijn secondant al op het zonovergoten paradijselijke eiland in de Egeïsche Zee, op een flinke steenworp afstand van Turkije. Organisatie is in grondige Duitse handen, dus alles is perfect geregeld.

Uitslagen zijn te vinden op deze website.

De eerste ronde met wit tegen een Duitse FM verliep nog wat stroef en eindigde in een gedeeld punt. Gelukkig is de indeling zodanig dat Eelco nu nog vijf maal zwart en drie maal wit zal krijgen.

In totaal zijn er op Rhodos 284 schakers uit 28 landen, waaronder opmerkelijk genoeg geen enkele Griek. De Duitse toernooidirecteur greep dit gegeven aan om in zijn openingstoespraak te claimen dat dit het eerste internationale toernooi is waarbij alle deelnemers met een vliegtuig zijn gekomen.

Hieronder nog wat sfeerfoto’s.

Eelco bekijkt alvast de prijzen
Speelzaal al helemaal gereed twee dagen voor aanvang

Een karakteristiek Grieks ontbijt

Rhodos City, The Old Town

Gouden Regel 3: verbonden torens

Haventje in Rhodos City

Overigens blijf ik van mening dat het denksportcentrum niet verkocht had moeten worden.

8 reacties op “LSG op Rhodos

 1. Het is inderdaad een dubbele zeskamp, maar de laatste ronde vervalt. De reden is dat er 9 ronden zijn gepland, voor Zwitsers oorspronkelijk. Er is dus één tegenstander tegen wie Eelco alleen zwart heeft en geen wit.

 2. Dit klinkt als een briljante oplossing. 2 ronden op een dag om de 6 kamp volledig af te ronden was zeker geen optie. Het moet wel leuk blijven natuurlijk.

 3. Eelco is derde van de wereld geworden!

  Inmiddels heb ik geleerd dat de ACO een schaakorganisatie is die geheel los staat van de FIDE. Naar het schijnt, vindt de FIDE het helemaal niet leuk dat ACO dit soort “wereldkampioenschappen” organiseert. Maar mijn zegen heeft de ACO. Doordat rating niet meetelde, er geen normen behaald konden worden, en de prijzen bescheiden waren, heerste er op het toernooi een zeer ontspannen sfeer dat vooral in het teken stond van … het schaken zelf! Ook voor schakers met een lage rating viel er in hun eigen groep wat te winnen. Daarnaast waren er snelschaaktoernooitjes, simultaan, lezingen door grootmeesters, etc.

   • Deelname aan dit toernooi kostte ongeveer €1000 per persoon, exclusief reiskosten, maar inclusief vol pension. Ontbijt, lunch, diner, koffie, thee, water, en soft drinks waren inbegrepen. Bier en wijn tegen een sterk gereduceerd tarief.

    Iemand had uitgezocht dat een normale “all inclusive” boeking bij dit hotel €200 goedkoper was, maar dat kan ook wel €300 zijn, als de organisatie een goede deal met het hotel heeft gesloten (en daar leek het op).

    Bij 280 deelnemers schat ik daarom de totale brutowinst van de toernooiorganisatie op iets tussen de €50.000 en €75.000.

    De nettowinst is nog moeilijker te schatten. €5000 aan prijzengeld, ca. €1000 aan materiaalkosten (bekers, mokken, pennen, etc.), €5000 aan reis- en verblijfskosten voor de organisatie, misschien nog een paar duizend voor de twee grootmeesters Lanka en Skembris.

    Hoe dan ook: de ACO verdient goed aan deze toernooien. Maar daar is wat mij betreft geen enkel bezwaar tegen. De organisatie was perfect geregeld en je werd als schaker ook 10 dagen lang bezig gehouden. Niet alleen met het gewone toernooi, maar ook met snelschaken, simultaanschaken, lezingen, etc.

    Het nadeel is wel dat deze toernooien (vermoedelijk) niet toegankelijk zijn voor de plaatselijke bewoners, omdat die natuurlijk nooit €1000 betalen om een 10 dagen in een hotel te zitten, terwijl ze ook thuis zouden kunnen overnachten.

    Voor verenigingen kan het een leuk uitje zijn. Vanaf 10 deelnemers krijg je €50 korting p.p. Een vereniging uit Beverwijk had hiervan gebruik gemaakt.

 4. Klinkt inderdaad erg aantrekkelijk. Misschien dat ik volgend jaar ook mee ga.
  Eens wat betreft de verkoop van het DSC. Zeer schadelijk, verwerpelijk en vals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*