LSG IV start seizoen met zege!

De voorbereidingen op het nieuwe seizoen zijn met een team met jeugdspelers toch weer anders dan gewend. Zo wist ik niet dat je bij jeugd alleen mail kon ontvangen maar niet versturen. Een WhatsApp groep dan wellicht? Aangemaakt met wisselend succes. Ik ben nu bezig met een handleiding FaceTime voor de volgende keer. Maar goed uiteindelijk was iedereen keurig voor 12.00 in de speelzaal van SG Rijswijk.
Althans van ons wel maar bord 1 speler Stijn Gieben van Rijswijk had tijdstip 13.00 blijkbaar in zijn hoofd en ging dit niet redden waardoor de teamcaptain plaats nam na 58 minuten. Spannend moment wel want hoe zou de jeugd zich houden in deze voor hen eerste KNSB wedstrijd. De jeugdtalenten Alisha, Chi Yun, Nyuk Lyn, Timo, Stefan, Linda en Eelco werden bijgestaan door 2 zeer ervaren krachten Robert en Ernst. Aangezien iedereen beschikbaar was voor deze ronde speelde Stefan mee met LSG 5 deze ronde en wist hen met een fraaie overwinning aan een punt te helpen.
De eerste actie vond plaats aan het bord van Nyuk Lyn. In een Grand-Prix kwam hij met zwart prima uit de opening en moest een keuze maken pion verdedigen of deze offeren. Offer leek kansrijk met mooi spel maar hij besloot de pion te verdedigen wat ook niet gek was. Hierdoor werd de stelling meteen wat tactischer, niet gek voor een jeugdspeler dacht ik nog. Toen de dame werd aangevallen en Nyuk Lin schaak gaf met de dame kwam er echter een verrassend tegenschaakje wat direct een dame verloor. Een tegenvaller deze 1-0 achterstand.
Broer Chi Yun speelde met wit een sterke partij waarin hij de hele partij een mooi ruimteoverwicht had. Zwart verdedigde taai en onder druk van de klok werd tot remise besloten waardoor de stand op 1,5 – 0,5 kwam. Mooi resultaat tegen een sterke speler!
Alisha werd geconfronteerd met een Aljechin wat een zeer ingewikkelde partij werd. Optisch leek zwart na een kwal-offer, waarbij de witte koning in het centrum moest blijven, overwegend te staan. Spannend allemaal totdat de partij een abrupt einde kende doordat de tegenstander pardoes mat in 1 toeliet. Lekker om een KNSB debuut zo te beginnen. Hiermee werd de stand gelijk getrokken 1,5 – 1,5.
Timo had het de hele middag met zwart lastig in een stelling met ongelijke lopers waar hij minder ruimte had en zijn tegenstander steeds dreigde met een venijnige koningsaanval. Na lang tegenspartelen moest hij zich uiteindelijk toch gewonnen geven waardoor er een nieuwe achterstand 2,5 – 1,5 ontstond.
De partij van Robert, met zwart spelend, werd gekenmerkt door een witte loper die op h7 een pion pakte en niet gepakt kon worden en een zwarte loper die dat op g3 deed. Toen de rookwolken waren opgetrokken ontstond er een eindspel waarbij Robert het nog even probeerde maar uiteindelijk niet verder kwam dan remise, tussenstand 3-2 achter met de eerste 3 borden nog te gaan
Bij Eelco was het vooral slappe hap in de opening waar een eindspel ontstond met lichte stukken waarbij de tegenstander met wit een geïsoleerde pion had. Objectief te weinig om te winnen vermoedelijk maar na wat heen en weer gemanoeuvreer liet wit zich verleiden tot het maken van nog een zwakte in zijn stelling wat een pion koste en niet veel later de partij. Hiermee kwamen we wederom op gelijke hoogte (3-3).
Linda speelde een fraaie partij met goed paard tegen slechte loper. Remise werd terecht een paar keer afgeslagen en toen het moment daar was kwam er een afwikkeling naar een gewonnen toreneindspel. Dit leverde geen problemen op en werd soepel uitgespeeld. Voor het eerst kwam we hiermee op voorsprong (3-4)!
Het lot lag dus in handen van onze kopman Ernst. Uiteraard kwam hij weer prima uit de opening maar in een Konings-Indisch partij net niet doortastend genoeg op de damevleugel. Zwart verdedigde het goed aan die kant en stoomde op aan de koningsvleugel. Het lukt Ernst de eerste aanval af te slaan in tijdnood al leek zijn tegenstander hier middels een torenoffer een eerste kans te hebben gemist. Na de tijdcontrole deed Ernst een paar onnauwkeurige zetten waardoor zwart in 1 zet kon winnen met ditmaal een dameoffer. Dit werd gemist door zijn tegenstander die de combinatie omdraaide waardoor er een eindspel ontstond met een pion meer voor Ernst die daarmee alsnog won. Al met al een mooie 3-5 overwinning met misschien wat geluk maar wat zal het dat dwing je af! Volledige uitslagen:

Rijswijk

LSG 4

Gaemers , P. (Peter) 1858 Gevers , E. (Ernst) 1995 z-w 0 – 1
Liempt van, M. (Michael) 2075 Kuipers , E.F. (Eelco) 2322 w-z 0 – 1
Bulthuis , J. (Jelle) 2023 Jap tjoen San , L. (Linda) 2064 z-w 0 – 1
Cupido , A. (Alexander) 2080 Straver , R. (Robert) 2131 w-z ½ – ½
Helvoort van, R.A. (Rob) 2120 Cchung , C.Y. (Chi Yun) 1889 z-w ½ – ½
Ruiter de, T.O.M. (Thomas) 1940 Cchung , N.L. (Nyuk Lyn) 1769 w-z 1 – 0
Hoynck van Papendrecht , F. (Frans) 1982 Warnaar , A. (Alisha) 1741 z-w 0 – 1
Leezer , R. (Roel) 1939 Yeh , T. (Timo) 1741 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2002 Gemiddelde Rating: 1957 3-5

Sfeerfoto’s met dank aan Richard Cchung:

Bord 5 & 6 in actie.
Bord 5 & 6 in actie.
Bord 3 & 4 in actie.
Bord 3 & 4 in actie.
De jeugd heeft de toekomst!
De jeugd heeft de toekomst!
Spanning op de eerste drie borden tot het eind!
Spanning op de eerste drie borden tot het eind!

3 reacties op “LSG IV start seizoen met zege!

  1. Het is gewoon een draagbare schaker!
    Maar even serieus, we kregen voor de match een keurige toestemmingsbrief van de KNSB te zien. De koptelefoon was om geen last van bepaalde geluiden te hebben. Verder teken ik bezwaar aan dat Ernst niet bij de jeugdtalenten wordt meegeteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*