LSG IntelliMagic verslaat HMC

(Verslag door Jan Smeets)
We verschenen tegen HMC met 1 invaller aan de start – bedankt Eelke en LSG2. Bij de analyse van de partijen heb ik deze keer wat extra gelet op de openingsfase. Als wit beter kwam te staan heb ik kort gekeken naar waar zwart kan verbeteren en als wit niks bereikte heb ik geprobeerd een alternatief te vinden (in sommige varianten is er gewoon niks).

Nog voordat ik mijn tweede zet had gedaan bood Arthur (½) met wit remise aan in een theoretische Russische stelling. Dat werd snel geaccepteerd, nu staat hij 4 uit 5 en dit was al zijn derde grootmeester. De normkansen blijven hiermee intact.

Thomas (0) maakte al vrij snel een blunder en raakte een stuk kwijt.

Bij Mark (½) zag het er al snel prettig uit met zwart. Er werd op zet 20 tot remise besloten toen hij nog steeds een voordeeltje had in een eindspel.

Eelke (½) gaf een toelichting op zijn partij samengevat ongeveer dit: “De variant die zwart koos tegen de afruilvariant van het Spaans is erg solide. Je moet oppassen anders kom je net als in Smeets-Sokolov (0-1) slecht te staan”. Die partij was ik bijna vergeten, bedankt weer Eelke! Ook gaf hij aan dat de slotstelling goed was voor zijn tegenstander, vooral vanwege de mogelijkheid f5 (en g5) te spelen. Een goed getimed remiseaanbod dus.

Ook Andreas (½) kwam vroeg remise overeen, en ook hij stond goed in de slotstelling. Andreas gaf zelf aan “Mijn partij had – misschien – een interessant moment op zet 18: Stockfish wil 18.e4 spelen – gewoon een pion weggeven, en claimt heel duidelijk voordeel voor wit. Ik heb het niet eens overwogen…”. Dat klopt – zie mijn korte analyse van dit moment.

Edwin (1) koos een variant tegen het Russisch waar zwart goed moet snappen (of veel moet weten) er aan de hand is. Al snel kwam hij gewonnen te staan maar iets te vroeg werd gekozen voor het omzetten van de mooie stelling in een afwikkeling met pionwinst. Het resulterende dame-eindspel was houdbaar voor zwart (maar zo zag het er eerlijk gezegd niet uit). De tegenstander wikkelde direct af naar een verloren pionnen-eindspel.

De meest wilde partij van de dag komt op naam van Jelmer (1). Al heel snel stond hij goed met zwart maar het liep volledig uit de hand. Na een fase van taai zetten blijven doen was het in plaats van totaal verloren alleen nog maar technisch verloren toen de tegenstander pardoes een toren weggaf.

Al na 3 zetten stond er bij mij (Jan, 1) een stelling op het bord die niet in de Mega Database voorkomt. Mijn tegenstander wilde chaos op het bord en begon met a3!?. De stelling was inderdaad vreemd, zeker na het pionoffer met c5. Het was alleen objectief te slecht.

Jan-Willem (1) speelde een foutloze partij. Zwart stond al een beetje onder druk en liet een zwakke pion op e4 toe die snel verloren ging. Daarna werd het soepel uitgetikt.

Nog voor de tijdscontrole waren dus de matchpunten binnen. Hierna was alleen Predrag (½) nog bezig. Hij kreeg vroeg in de partij de kans een vrij simpel trucje uit te voeren. Nadat dit gemist werd schommelde objectief gezien het stellingsoordeel tussen gelijk en beter voor wit. In de slotstelling had wit nog een risicoloos voordeel. Dit zou Predrag zelf zeker doorgespeeld hebben!

Wat me opviel is dat er deze match vier keer remise werd overeengekomen in stellingen waarin 1 van de spelers aanzienlijk voordeel had (dit was overigens eerlijk verdeeld – twee keer had LSG het betere van het spel, twee keer HMC). Het zou toeval kunnen zijn maar alvast een waarschuwing: in de toekomst ga ik in de gaten houden hoe het staat in stellingen waarin tot remise wordt besloten 🙂

Al met al een nuttige overwinning. We staan nu net als KC op 9 matchpunten en hebben een half bordpuntje minder. Ook Apeldoorn en Groningen zijn nog in de race. Het worden na de winterstop nog 4 spannende matches!

LSG IntelliMagic 1

HMC Den Bosch 1

Nikolic, P. (Predrag) 2535 Martens, M.P.E. (Martin) 2307 ½ – ½
Pijpers, A. (Arthur) 2427 Burg, T.A. (Twan) 2520 ½ – ½
Smeets, J.S. (Jan) 2536 Senders, M.J. (Mischa) 2295 1 – 0
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2445 Mollema, T. (Thomas) 2230 1 – 0
Werf van der, M.J. (Mark) 2409 Broekmeulen, J. (Jasper) 2381 ½ – ½
Vogt, A. (Andreas) 2304 Stricht van der, G. (Geert) 2326 ½ – ½
Willemze, T. (Thomas) 2365 Bosch, J.M. (Jeroen) 2394 0 – 1
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2393 Hermeling, C. (Caspar) 1950 1 – 0
Jens, A.J. (Jelmer) 2365 Dugarov, A. (Alexei) 2196 1 – 0
Wiersma, E. (Eelke) 2285 Schoorl, R. (Rob) 2344 ½ – ½
2406 2294 6½-3½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*