LSG IntelliMagic verliest van Apeldoorn

Het is 2020. Een nieuw jaar, een mooi moment om goede voornemens te maken. Voor LSG IntelliMagic om wat meer punten te gaan halen, want na twee kampioenschappen weten we dat we veel beter kunnen dan de zevende plaats met 2 MP uit 4 wedstrijden waarop we nu staan. Voor mijzelf om dit verslag van de wedstrijd tegen Apeldoorn eindelijk eens af te maken, wat bij deze gelukt is.

De vorige teamwedstrijd die ik speelde, met LSG A in de regionale competitie, schreef ik ook al het verslag. Die wedstrijd begon met vijf overwinningen voor wit en gezien de opstelling van Apeldoorn zou iets dergelijks zomaar nog eens kunnen gebeuren. Apeldoorn had er namelijk voor gekozen om hun vier sterkste spelers allemaal wit te geven, met uiteraard als gevolg dat de andere spelers met zwart moeten spelen. Het viel dit keer enorm mee met de wit-zwart score over de hele wedstrijd. In de Meesterklasse vallen nou eenmaal een stuk meer remises dan in de regionale Hoofdklasse.

De reden dat ik weer het verslag schrijf is trouwens niet een beloning omdat het vorige verslag zo goed was of een straf omdat het vorige verslag zo slecht was. Nee, het was simpelweg omdat ik als eerste klaar was. Ik werd in de opening verrast door het vroege 7. Pxc6 maar ik reageerde goed en had geen problemen. Al snel kwam er een grote ruilactie die direct tot remise leidde. Een prima resultaat tegen Max Warmerdam, die over een paar dagen gaat spelen in de B-groep van Wijk aan Zee, onder andere ook met onze eigen Jan Smeets!

Thuis zag ik dat ik toch iets had gemist. Ik speelde 12…0-0 en 13…Db4, voor mij volkomen logsiche zetten: “gewoon” rokeren en daarna met 13…Db4 de pion op d6 dekken en ondertussen ook zelf wat dingetjes dreigen. Wat ik helemaal niet gezien had was dat ik ook direct 12…Db4 had kunnen spelen. Zonder de noodzaak om d6 te dekken had ik helemaal niet naar deze zet gekeken, terwijl mijn dreigingen in deze volgorde nog sterker zijn dan in de partij. Wit kan trouwens nog prima terugvechten, maar ik zou als ik het gezien had zeker voor 12…Db4 zijn gegaan. Dan had hier in ieder geval een heel ander verslag gestaan!

Ook bij Jelmer kwam er een snelle remise, dit keer een stuk minder goed resultaat voor LSG. Jelmer speelde een erg tamme opzet tegen de Caro-Kann van Tim Lammens en op zet 20, waar wit zeker niet beter kan staan, gingen beide spelers voor een zetherhaling.

Ook bij Mark van der Werf tegen Nico Zwirs eindigde de partij in een zetherhaling, maar hier was het een stuk spannender! Mark bereikte niks uit de opening maar nadat Nico de kamikaze-zet …g7-g5 speelde was Mark scherp en kreeg hij dankzij een serie nauwkeurige zetten snel een winnende aanval. Daarna ging het echter mis. Eerst dacht Mark slim te zijn door een aantal tussenschaakjes te geven voordat hij een stuk terugpakte maar hiermee jaagde hij de zwarte koning alleen maar naar een veiliger veld. Er was daarna nog een tweede kans maar Mark zag niets beter dan zetherhaling en dus ook eindigde ook hier de partij in een teleurstellende remise voor LSG.

De wedstrijd zag er op dat moment spannend uit. Op de hoge witborden stond Edwin beter en Casper gelijk. Zwartspelers Predrag en Michiel hadden allebei met het Frans een gesloten manouvreerstelling bereikt. JW had een pion geofferd voor activiteit in een moeilijk te beoordelen stelling en op de onderste twee borden bij Mark Haast en Martin stonden boeiende stellingen die nog alle kanten op konden.

Toen het daarna op die onderste twee borden mis ging was het duidelijk dat het heel zwaar voor LSG zou worden. Mark Haast kreeg met zwart tegen Sjef Rijnaarts de volgende stelling uit de opening:

Je zou toch zeggen dat er betere bestrijdingswijzen van de Hippo zijn, dit is zeker niet de ideale manier om de witte stukken te ontwikkelen als zwart je alle ruimte geeft. Een beetje flauw van mij natuurlijk, want als wit iets kritiekers speelt hoeft zwart niet de hele Hippo-opstelling te voltooien, maar toch, zwart heeft hier weinig problemen. Wit natuurlijk ook niet en het wordt “gewoon schaken”. Daarin maakte Mark een paar fouten en raakte hij een pion kwijt. Er kwam een eindspel op het bord waar Sjef ongetwijfeld technisch gewonnen stond maar het nog wel af moest maken. Daarover later meer.

Bij Martin was het namelijk ineens in één klap afgelopen vanuit een ingewikkelde stelling. In een Najdorf was de tegenstander Merijn van Delft iets te creatief met de zetvolgorde in de opening (6. f3 h5?!), maar Martin maakte hier geen gebruik van en al snel kwam weer een bekende stelling op het bord. Dit soort stellingen zijn vreselijk moeilijk voor beide kanten en optimaal spelen is voor een mens niet te doen. Martin kwam in het middenspel goed te staan, met gevaarlijke aanvalsmogelijkheden over de g-lijn, echter had hij een grote achterstand in tijd. Dat laatste bleek de beslissende factor te zijn, toen de stelling tactisch explodeerde had Martin geen tijd meer om alles goed te berekenen en ging hij direct zwaar de fout in met vrijwel direct verlies tot gevolg. Zie hier de hele partij met commentaar:

Daarna kregen we nog twee tegenslagen te verwerken. Edwin had in het vroege middenspel voordeel gekregen en koos ervoor om het eindspel in te gaan met de bedoeling om nog lang te melken. Dat had waarschijnlijk met beter spel ook wel gekund maar zoals het ging verdampte het voordeel snel en werd het remise. Jan-Willem speelde met zwart tegen Roeland Pruijssers, de sterkste speler bij de Apeldoorners. Jan-Willem had er in ieder geval zin in, hij speelde mooi actief en offerde twee pionnen voor voldoende compensatie. De partij had alle kanten op kunnen gaan, maar helaas ging het in het middenspel mis en verloor Jan-Willem de partij.

Zo stonden we dus 2-4 achter en als we nog een matchpunt zouden willen halen moest alles vanaf nu goed vallen. Als eerste zou onze kopman Predrag moeten winnen. Predrag had geheel naar zijn stijl in de opening een pion op c2 opgehaald met zijn dame, waarvoor zijn tegenstander Thomas Beerdsen in eerste instantie minimaal genoeg compensatie had. Maar dat moet je dan wel bewijzen en naarmate de partij vorderde ging de balans steeds meer de kant van Predrag op, die handig bleef manouvreren met zijn stukken in de kleine ruimte.

Inmiddels was het duidelijk dat Predrag duidelijk voordeel had en Thomas verdedigde door af te wikkelen naar een ongelijke-loperseindspel met twee pionnen minder. Deze eindspelen kunnen verraderlijk zijn en dit was een typisch voorbeeld hiervan. Zie in het fragment hieronder hoe Predrag uiteindelijk won, maar niet zonder remisemogelijkheiden toe te laten!

Ook bij Casper zou iets bijzonders moeten gebeuren vanuit een gelijke stelling. Dat de stelling gelijk staat is niet zo’n punt op zich, maar dit was een stelling waar het ook moeilijk te zien was waar Casper nog kansen vandaan zou gaan halen. Casper moest een enorm risico nemen door met zijn toren achter een pion op b5 aan te gaan, terwijl de zwarte stukken op zijn koning aan het richten waren. Het geluk viel opnieuw onze kant op. In een hectische tijdnoodfase ging Casper een zetherhaling uit de weg, kwam hij verloren te staan, maar op zet 40 greep zijn tegenstander Armen Hachijan enorm mis waardoor Casper zijn moed beloond zag worden met een vol punt.

Zo stond het dus 4-4, maar nog steeds was het een moeizaam verhaal voor ons. Mark was nog steeds zijn best aan het doen in een verloren paardeneindspel en bij Michiel was inmiddels bijna alles dichtgeschoven en leek remise de waarschijnlijke uitslag. Toen deze remise werd ook aangeboden door Stefan Kuipers stond Michiel voor een moeilijk dilemma. Eigenlijk wil je doorspelen omdat je moet winnen als Mark verliest. Het is nog totaal niet te zien hoe je gaat winnen, maar je kan in ieder geval met willekeurige zetten doorspelen. Dat heeft echter ook een keerzijde: stel dat het Mark lukt om remise te spelen, dan moet je zelf ineens weer moeite doen om remise te maken. Want wit heeft toch wel meer serieuze winstpogingen dan zwart in de stelling.

Moeilijk dus. Zowel voor aannemen als doorspelen valt wat te zeggen, Michiel nam het remiseaanbod in ieder geval aan. Zo kwam alle druk dus op de partij van Sjef tegen Mark terecht, en daar was het naar mijn mening echt niet helemaal kansloos. Als Mark in de fase rond zet 40 actiever had gespeeld zou het een stuk spannender zijn geworden, zoals het ging kreeg Sjef de controle weer terug. Daarna was het een kwestie van rustig de extra pion op de damevleugel vooruit helpen met de stukken en voor Mark was er geen verdediging meer.

Een 4,5-5,5 nederlaag dus. Laten we het proberen in 2020 beter te doen!

 

Uitslagen:

LSG IntelliMagic 1

MuConsult Apeldoorn 1

Nikolic, P. (Predrag) 2574 Beerdsen, T.A. (Thomas) 2471 z-w 1 – 0
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2462 Oudeweetering van de, A. (Arthur) 2269 w-z ½ – ½
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2429 Pruijssers, R. (Roeland) 2560 z-w 0 – 1
Jens, A.J. (Jelmer) 2395 Lammens, T.J. (Tim) 2278 w-z ½ – ½
Pijpers, A. (Arthur) 2480 Warmerdam, M. (Max) 2512 z-w ½ – ½
Schoppen, C. (Casper) 2513 Hachijan, H.A. (Armen) 2286 w-z 1 – 0
Bosman, M.J.T. (Michiel) 2358 Kuipers, S.C. (Stefan) 2474 z-w ½ – ½
Werf van der, M.J. (Mark) 2391 Zwirs, N.J.J. (Nico) 2424 w-z ½ – ½
Haast, M.J.A. (Mark) 2397 Rijnaarts, S. (Sjef) 2338 z-w 0 – 1
Roobol, M. (Martin) 2287 Delft van, M. (Merijn) 2348 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2429 Gemiddelde Rating: 2396 4½-5½

 

Alle partijen:

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*