LSG IntelliMagic uitgebekerd

Net als vorig seizoen was Charlois Europoort één van de obstakels die moest worden overwonnen om de bekerfinale te halen. Helaas lukte het dit keer niet. In een spannend duel moesten snelschaakpotjes de beslissing brengen en trok Charlois daarbij aan het langste eind.

De gasten uit Rotterdam traden met hetzelfde team aan als de vorige keer, dus met GM Erik van den Doel aan bord 1. Ik sprak een dag later nog de teamcaptain van Charlois – Julian van Overdam – tijdens een rapidtoernooi in Spijkenisse en toen zei hij iets als “Jullie hebben we pech dat jullie elke keer thuis spelen tegen ons omdat juist dan Erik mee kan spelen.” De sportman van het jaar van Leiden woont inderdaad niet al te ver van het denksportcentrum en was dan ook één van de spelers die we wel verwacht hadden maar natuurlijk liever niet gezien hadden. Bij ons moesten Eelke Wiersma, Arthur Pijpers, Michiel Bosman en ik het gaan doen.

Aan de borden 3 en 4 hadden we een aanzienlijk ratingoverwicht en daar zouden dan ook de punten moeten worden behaald. Ook Arthur kan hoger worden ingeschat dan zijn tegenstander, maar Julian kan altijd verrassend uit de hoek komen en met zwart winnen van zo’n sterke tegenstander kan niet altijd gebeuren. Aan het eerste bord moest Eelke het droog zien te houden. Die hele strategie leek al vrij snel de mist in te gaan toen ik na een zet of 20 de stelling aan bord 4 zag. Michiel speelde met zwart tegen Kambiz Sekandar en kreeg via een rustige Italiaan een soort Spaanse stelling op het bord. Het was duidelijke dat Michiel hier niet zo veel ervaring mee had en volgens mij speelde Kambiz gewoon een zeer sterke pot! Hieronder de partij met het commentaar van Michiel.

Volgens mij kwam Charlois toen ook nog op 0-2 doordat Eelke in tijdnood misgreep. Naar eigen zeggen stond hij de hele partij een tikje beter. Op een gegeven moment had hij de kritieke actie wel gezien maar verkeerd ingeschat waardoor Erik een gunstige eindspel op het bord kreeg. Gunstig maar zeker niet eenvoudig gewonnen. Onder druk van de klok miste Eelke 2 zetten voor het einde nog remise… Dat zou wel een heel belangrijk halfje zijn geweest. Ook hij voorzag zijn partij van commentaar.

Gelukkig hebben we Arthur nog! Vorig jaar wist hij ook al van Julian te winnen en ook dit keer leek het met zwart vrij soepel te gaan. Wit probeerde met 1.e4 c5 2.Pa3!? – een idee van de creatieve Rus Zvijagintstev – Arthur uit de theorie te halen. Dat lukte maar daar was ook alles mee gezegd. Arthur voorzag zijn eigen partij van commentaar.

Ik was zelf nog als laatste bezig en het was me we duidelijk dat ik moest winnen. Ik offerde in de opening een pion waarvoor ik voldoende compensatie had maar ook niet echt meer dan dat. De partij was heel lang in evenwicht tot onderstaande stelling op het bord kwam.

Een gelijke stand betekende dus snelschaken waarbij we aan 2-2 genoeg zouden hebben omdat dan het resultaat van bord 4 in de reguliere wedstrijd af zou vallen. De volgende impressie van mijn kant kan niet helemaal kloppen omdat ik natuurlijk zelf ook aan het spelen was. Toevoegingen of correcties van toeschouwers zijn dan ook van harte welkom!

We kwamen al vrij snel achter doordat Eelke werd opgeknoopt door Erik. Arthur kreeg een comfortabel eindspel en ik had intussen ook een pion gewonnen. Alleen Michiel had het weer erg lastig en stond volgens mij al ergens een stuk achter. Dat was voor mij het signaal om alles te gokken. Nadat ik de controle was kwijt geraakt, bereikte ik uiteindelijk een stelling met K+T vs K+4p. Mijn pionnen waren al behoorlijk ver en het leek me dat ik gewonnen moest staan en ging dan ook een zetherhaling uit de weg. Dat was niet echt een heel verstandige keuze omdat ik daarna één voor één al mijn pionnen kwijt raakte. Vrijwel gelijktijdig met mijn opgave bleek Michiel nog remise te hebben gespeeld en won Arthur ook zijn tweede partij van de avond.

Een 1½-2½ nederlaag en uitgeschakeld in de beker. Een beetje zuur gezien de gemiste kans van Eelke in de reguliere partij en mijn onhandige actie met het snelschaken. Maar desalniettemin de felicitaties aan Charlois en hopelijk zijn ze ook in staat op zich te plaatsen voor de finale die in Leiden zal worden gespeeld. Op Hemelvaartsdag organiseert Philidor de finaledag in het denksportcentrum.

LSG Charlois Europoort
Wiersma, E. (Eelke) 2330 Doel van den, E. (Erik) 2606 w-z 0 – 1 0 – 1
Pijpers, A. (Arthur) 2491 Overdam van, J.T.J. (Julian) 2392 z-w 1 – 0 1 – 0
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2445 Lecomte, R. (Robin) 2246 w-z 1 – 0 0 – 1
Bosman, M.J.T. (Michiel) 2368 Sekandar, K. (Kambiz) 2187 z-w 0 – 1 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2409 Gemiddelde Rating: 2358 2 – 2 1½ – 2½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*