LSG IntelliMagic Sportploeg van het jaar

Afgelopen vrijdag is ons vlaggenschip opnieuw uitgeroepen tot sportploeg van het jaar! Tijdens het jaarlijkse gala van de Leidse Sport in de stadsgehoorzaal namen Arhtur, Edwin, Eelke, Jan-Willem en Mark de prijs in ontvangst. Het voltallige team poseert een dag later trots met de prijs.

Aan een nominatie zijn we inmiddels wel gewend. Maar de prijs viel ons vorig jaar pas voor de eerste keer ten deel. En ook nu waren we allerminst zeker; ook niet toen jurylid Wim Rijsbergen voorafgaand aan de ceremonie de landstitel een unieke prestatie noemde.

De concurrentie bestond dit jaar uit twee ploegen die de verkiezing ook al eens hadden gewonnen. De waterpolosters van ZVL-1886; dit keer als bekerwinnaar. En de basketballers van ZZ Leiden, die zowel in de strijd om het landskampioenschap als in de beker de finale haalden. Natuurlijk, wij zijn landskampioen en stonden ook eind 2018 weer bovenaan in de Meesterklasse. Maar toch… je weet het niet. Ergens bekruipt je het gevoel dat je als schaker iets extra’s moet presteren. Alsof we moeten strijden tegen het (voor)oordeel dat schaken geen sport is.

En dus togen Arhtur, Edwin, Eelke, Jan-Willem en Mark; vergezeld door Linda en Raoul op vrijdag 8 februari naar de Stadsgehoorzaal waar, tijdens het jaarlijkse gala van de Leidse Sport Federatie (LSF), de Leidse Sportprijzen werden uitgereikt.

In een bijna twee uur durend programma gepresenteerd door voormalig toproeister Femke Dekker, werden de prijzen uitgereikt. Tussendoor trad voormalig stadsdichter Wouter Ydema op met een gedicht over sporters en Leiden en werd er een kennisquiz gespeeld met het publiek. Een variant op petje-op-petje-af, dat we nog kennen van Holland Sport. Uiteraard was er ook een vraag over schaken. “Wat betekent shāh māt? De koning is gevangen of de koning is dood?”. Wat tot enige hilariteit leidde toen bleek dat schakers dit zelf ook niet wisten.

Wie van de genomineerden de prijs zou krijgen, werd bepaald door een driekoppige jury, bestaande uit oud-schaatser Jeroen Straathof, oud-voetballer Wim Rijsbergen en voormalig sportjournalist Gertjan van Geen.  Zij mochten bepalen wie de sportman, sportvrouw, aangepaste sporter, sportploeg en sportcoach van 2018 zou worden.

Als vaste genomineerden wisten we dat we geduld moesten hebben. De sportploeg zou pas als laatste aan de beurt zijn. Maar toen was het zover en groot was onze vreugde toen bleek dat wij onze verkiezing prolongeerden. Hiernaast op de foto een deel van ons team dat de prijs uit handen van Sportwethouder Paul Dirkse in ontvangst nam.

Gedurende de avond bleek dat de jury schaken wel degelijk als sport ziet. Want niet alleen de ‘Sportploeg van het jaar’ viel in handen van schakers, ook de individuele titel ‘Sportman van het jaar’! Geboren en getogen Leidenaar Erik van den Doel mocht zich voor de derde keer in zijn carrière Leids ‘Sportman van het jaar’ noemen.

De hele avond is terug te zien via deze link. Het fragment van ons team is te zien vanaf 1:31:25.

2 reacties op “LSG IntelliMagic Sportploeg van het jaar

  1. Ter aanvulling: Ik wist het wel. Helaas net voor de eindstreep gesneuveld op de vraag vanaf welk jaar DIOK in de eredivisie zit.

    De after party was ook erg gezellig, waarbij ik alvast drie LSG kandidaten voor de aanmoedigingsprijs, Coach en/of sportman van het jaar wilde voordragen aan Jeroen Straathof. Weet u wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*