LSG IntelliMagic sluit seizoen als tweede af

In de laatste ronde stond niet veel meer op het spel. Door twee nederlagen was het kampioenschap uit zicht geraakt. Wel kon de tweede plaats veilig worden gesteld.

Onze tegenstander, Charlois Europoort, had een spannende slotronde voor de boeg. De thuisclub stond boven de degradatiestreep maar kon in theorie door HMC en Zuid-Limburg worden ingehaald. De Rotterdammers kwamen daarom sterk op met vier grootmeesters.

Van een uitwedstrijd tegen Charlois Europoort zou je verwachten dat deze in Charlois, bij Europoort of ergens anders in het Rotterdamse zou worden gespeeld. Echter moest deze keer worden uitgeweken naar Barendrecht. Prima locatie overigens, met als enige aandachtspunt dat de loopruimte beperkt was. Zo kon ik moeilijk van mijn bord weglopen zonder een van de buren een ‘beuk’ te geven. Nu zaten sommigen wel erg hardnekkig languit…

Het bord zelf zat comfortabel en achter het bord had ik voldoende kleine en grote problemen op te lossen. Hierdoor heb ik weinig van de overige borden gevolgd. Daarom deze keer een verslag op bordvolgorde.

Bord 1 was als eerste klaar. Arthur Pijpers had een halfje nodig voor een GM-norm en bood al snel remise aan. Voor Dardha kwam een halfje met zwart tegen een sterkere tegenstander gelegen, gezien het teambelang.

Jan-Willem de Jong speelde een prima partij tegen Vandenbussche aan het tweede bord. Hij had al snel een comfortabele stelling en kon misschien wat voordeel pakken. In de partij bleven de kansen in evenwicht totdat wit een pionnetje snoepte waar hij beter van af had kunnen blijven. JW reed als de brandweer de witte stelling binnen en maakte de klus vervolgens netjes af.

De partij tussen Robin Swinkels en Korneev aan bord 3 eindigde abrupt. Swinkels belandde in de voorbereiding van zijn tegenstander en kwam met wit iets minder te staan. Hij kon weinig anders dan het snelle remiseaanbod te accepteren. Des te meer tijd bleef over om na afloop de partij te analyseren, levensbeschouwelijke zaken te bespreken en van gedachten te wisselen over de g3-Slav, het Frans en hoofdvarianten in het algemeen. Ik zal jullie de details besparen, maar ga er maar van uit dat de nabespreking boeiender was dan de partij.

Edwin van Haastert en Kunin maakten er op bord 4 een langdurig gevecht van. Hiermee krikte Van Haastert zijn zetgemiddelde aanzienlijk op! In een gelijkopgaande partij moest Van Haastert zijn dame offeren om uit de problemen te blijven. Het eindspel dat erop volgde bood kansen voor beide partijen. Eerst tastte wit mis waarna Van Haastert kon winnen, daarna had Kunin Van Haastert op de pijnbank kunnen leggen. In de partij volgden enkele schermutselingen, eindigend in een terechte remise.

Jelmer Jens, schrijver van dit verslag, krijgt op welk bord hij ook zit de sterkste tegenstander tegenover zich. Deze keer aan bord 5. Charlois Europoort had voor deze belangrijke ronde Jan Werle opgetrommeld. Ik dreigde in tijdnood te komen en zonder plan te zitten. Dan maar iets forceren. Dit leidde tot een stelling die prettiger speelde voor Werle. Hij overzag echter een onverwachte truc in de vooruitberekening waardoor ik kon winnen. Ik miste na de tijdcontrole de vervolgzet, waarna de partij meteen in remise eindigde.

Op bord 6 had Jan Smeets zwart tegen Maerevoet. Wat doe je dan met wit, aanvallen? Beter van niet. Maerevoet kwam prima uit de opening en gooide vervolgens al zijn stukken in de aanval. Jan pakte eerst een pion en daarna een kwaliteit. Vervolgens werden alle toegangswegen bewaakt en verdween de muziek langzaam uit de witte stelling. Na 31 zetten had Maerevoet zijn ontmoedigingscursus wel gehad.

Mark van der Werf speelde een strakke pot. Met wit tegen Geirnaert op bord 7 kwam hij dankzij een machtige loper op b2 al snel goed te staan. Geirnaert wist handig complicaties te creëren, maar Van der Werf lette goed op waarna zwart met zijn latente stellingsproblemen bleef zitten. Had hij 26.Pb1!! gevonden dan kwam hij vast in aanmerking voor de schoonheidsprijs. Met de gekozen voortzetting behield hij groot voordeel wat hij omzette in winst.

Arjo Andringa viel op bord 8 in voor Michiel Bosman die vlak voor de speeldag ziek was geworden. Tegen Praet speelde hij een vermakelijke partij met wisselende kansen. Praet kwam beter uit de opening maar liet zijn koningsstelling op de tocht staan waar Andringa gebruik van had kunnen maken. Zoals de partij verliep won Andringa een kwaliteit maar belandden zijn stukken in de kreukels. Praet zette zijn actieve stelling op energieke wijze om in winst.

Thomas Willemze gaf aan bord 9 toe aan zijn impulsen. Tegen Glek gooide hij zijn koningsstelling naar voren. Dit leverde vooral zwaktes op in de eigen gelederen: het was open huis. Vanaf dat moment benutte Willemze alle mogelijkheden die in de stelling aanwezig waren. Na een onnauwkeurigheid van Glek was de stelling objectief remise, mits Glek een moeilijk vindbare verdediging vond. Hij raakte echter in het web van Willemze verstrikt en moest de vlag strijken.

Andreas Vogt speelde op bord 10 tegen Kollen naar eigen zeggen een experimentele opening. Kollen kwam beter te staan maar na een aarzeling kon Vogt adequaat tegenspel genereren. In plaats hiervan rocheerde Vogt en dit bleek het begin van de problemen. Vogt verdedigde in eerste instantie taai maar moest in het vervolg toch het onderspit delven.

Al met al boekten we een solide 6-4 overwinning op een team dat relatief sterk opkwam. Deze uitslag was voor LSG voldoende om de tweede plaats te handhaven. Voor Charlois waren de druiven niet al te zuur omdat ze zich ondanks de nederlaag hadden gehandhaafd.

Na afloop aten we in een Surinaams restaurant dat ik had uitgezocht. Geen ingewikkeld luxe bestek of Michelin-aankleding maar gewoon lekker eten. Durf maar eens ‘nee’ te zeggen tegen een bara bakkeljauw gevolgd door roti met kip. En voor degenen voor wie de Najdorf niet scherp genoeg is waren ook ruim voldoende keuzes op de menukaart te vinden.

Charlois Europoort 1

LSG IntelliMagic 1

Dardha, A. (Arben) 2332 Pijpers, A. (Arthur) 2457 ½ – ½
Vandenbussche, T. (Thibaut) 2426 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2392 0 – 1
Korneev, O. (Oleg) 2480 Swinkels, R.H.A. (Robin) 2512 ½ – ½
Kunin, V. (Vitaly) 2528 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2425 ½ – ½
Werle, J.S.D. (Jan) 2553 Jens, A.J. (Jelmer) 2342 ½ – ½
Maerevoet, S. (Sim) 2433 Smeets, J.S. (Jan) 2542 0 – 1
Geirnaert, S. (Steven) 2431 Werf van der, M.J. (Mark) 2399 0 – 1
Praet, M. (Maarten) 2198 Andringa, A.T. (Arjo) 2010 1 – 0
Glek, I. (Igor) 2405 Willemze, T. (Thomas) 2312 0 – 1
Kollen, Z. (Zyon) 2341 Vogt, A. (Andreas) 2299 1 – 0
2413 2369 4 – 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*