LSG IntelliMagic plaatst zich voor Europa Cup

In de slotronde heeft LSG IntelliMagic zich toch geplaatst voor de Europa Cup. Een overwinning met minimale cijfers op het reeds gedegradeerde Utrecht in de slotronde bleek voldoende te zijn om HMC Calder op de ranglijst te passeren. Naast de derde plek in de meesterklasse was er ook nog een individueel succes. Edwin van Haastert behaalde zijn eerste GM-norm.

Mooie prestaties, maar toch een dubbel gevoel. Want het was niet alleen maar succes dit weekeinde (alhoewel Gent -met in het team Arthur, Edwin en een enkele keer Eelke- kampioen van België werd en Solingen -met in het team Predrag- kampioen van Duitsland). Michiel Bosman miste in de slotronde namelijk zijn kans een tweede IM-norm te scoren, Edwin had gehoopt zijn norm luister bij te zetten met de de positie ongedeeld topscorer in de meesterklasse – wat als gevolg van een zijn puntendeling helaas niet lukte- en tot overmaat van ramp degradeerde het tweede team, waardoor het verschil tussen één en twee nu wel erg groot wordt.
De gezamenlijke slotronde was dit jaar, anders dan voorgaande jaren ongekend spannend. Er stond veel op het spel. Het kampioenschap was nog niet beslist. De tweede degradant was volledig onzeker. De Europa Cup tickets waren nog niet vergeven en er konden nog normen behaald worden. En de spanning bleef ook in die slotronde bijzonder lang gehandhaafd. Pas in het laatste uur werd alles duidelijk, waarbij teamleiders en spelers met enige regelmaat nerveus naar de verrichtingen van concurrenten keken. Bij LSG IntelliMagic was de spanning ten onrechte wat opgevoerd door een rekenfoutje van een van de spelers. Daardoor werd enige tijd gedacht dat Michiel tenminste remise moest scoren om de derde plek veilig te stellen, terwijl in werkelijkheid de uitslag op dat bord niet meer van belang was voor de team rangschikking.
Er werd gespeeld in het fraaie stadhuis van Bloemendaal, waar alle teams in één zaal pasten en voor iedereen op een groot scherm negen partijen live te volgen waren. De organisatie was goed, met voor de spelers een goede lunch vooraf en gratis koffie en thee tijdens de partij. Ik kon slechts één minpuntje ontdekken. De bar was geheel open t.o.v. de zaal waardoor naarmate de dag vorderde bij tijd en wijle het nodige geluid in de speelzaal kwam en een wedstrijdleider iedereen tot rust moest manen.
Tegen Utrecht misten we de twee sterkste spelers, Predrag en Jan, waarbij de vervangers uit het derde gehaald moesten worden in verband met de degradatie problemen van ons tweede. Een mooie gelegenheid voor het meesterklasse debuut van Eric en Robert. Eric was als eerste klaar. Met de zwarte stukken kwam hij de opening uitstekend door en toen hij remise aangeboden kreeg mocht hij dit uiteraard van mij accepteren. Niet lang daarna werd ook bij Jan-Willem en Edwin de vrede getekend. Ook Eelke kon het verschil niet maken. Hij kwam goed uit de opening, maar toen hij 23 … Lf5 miste kon hij al snel niet veel meer doen dan in remise berusten.
Al met al een wat teleurstellende start, maar de kentering volgde al snel. Arthur moet je niet al te veel kans geven een gevaarlijke aanval op te zetten. Zo merkte ook Jelmer Jens. In de slotfase waren meerdere winstmogelijkheden te vinden. Arthur koos met Lf5 (weer die zet!) voor de meest overtuigende, maar ook Txb3 zou ruim voldoende geweest zijn. Mark bouwde de voorsprong uit naar 4-2. Ik vond de stelling aanvankelijk lastig te beoordelen, maar dat bleek naarmate de partij vorderde meer mijn manco. Op het moment dat 14. … Pg4 gespeeld werd kreeg ik al wat meer vertrouwen. Vincent Diepenveen die zich al wat gulzig had getoond met het pakken van de pion op c6 ging vervolgens ernstig de fout in met 16. Lxd6. Die pion mocht hij nu net niet pakken. Het koste een vol stuk, waarna Mark de partij rustig uit tikte.
Martin stelde het eerste matchpunt veilig. Aanvankelijk bereikte hij niet veel, maar in de tijdnoodfase (zijn tegenstandster was opvallend genoeg eerder en heftiger in tijdnood !) ging het ineens snel de goede kant op. Het slot was nog wel wat verwarrend. Juliya deed een onreglementaire zet waarop Martin haar hierop wees. Na wat onduidelijk heen en weer praten met een doorlopende klok van Martin werd uiteindelijk opgegeven. Pion- en stellingverlies was toch al niet meer te vermijden.
Robert zal zijn debuut in de meesterklaase ongetwijfeld anders voorgesteld hebben. In een wat lastige laveer partij kwam hij nooit echt los. Toen zijn dame in ernstige ruimteproblemen kwam was het kwaad al geschied. Over de partij van Rudy is in de reacties al het een en ander gesproken door Eric en Rudy. Zoals Rudy in zijn reactie ook al aangeeft dacht hij geruime tijd voor de winst te kunnen gaan, maar het voordeel bleek toch kleiner dan ingeschat.
Als laatste was Michiel bezig. Voor zijn tweede IM-norm moest hij winnen, maar dat heeft er eigenlijk de gehele partij niet ingezeten. In de slotfase speelde hij duidelijk alles of niets. Het werd voor hem helaas niets. Even dachten we dat dit ook voor het team nog gevolgen had, maar dat bleek op miscalculatie te berusten. Kennemer Combinatie, dat met niet minder dan 8,5-1,5 won van Charlois Europoort kwam niet voorbij, maar langszij. Met voor beide teams 11 matchpunten en 51,5 bordpunt ging het onderlinge resultaat tellen. En dat was in het voordeel van LSG IntelliMagic.
Onderin werd BSG het slachtoffer van de dadendrang van HWP Sas van Gent en Pathena Rotterdam. En Passant werd voor de derde keer in vier jaar tijd kampioen van Nederland. Volgend seizoen wordt de meesterklasse vrijwel zeker sterker dan ooit. Gelukkig ziet het ernaar uit dat ook ons team versterkt kan worden.

LSG IntelliMagic 2341 Utrecht 2222
1. IM Eelke Wiersma 2357 Sebastian Halfhide 2205 ½ ½
2. IM Jan-Willem de Jong 2457 FM Menno Okkes 2324 ½ ½
3. IM Arthur Pijpers 2470 IM Jelmer Jens 2391 1 0
4. IM Rudy van Wessel 2406 FM Pieter Nieuwenhuis 2252 ½ ½
5. IM Mark van der Werf 2404 FM Vincent Diepeveen 2327 1 0
6. FM Martin Roobol 2269 Yuliya Yakovich 2114 1 0
7. Robert Straver 2146 Amindo Naarden 2103 0 1
8. FM Michiel Bosman 2340 Andre Bouwmeester 2195 0 1
9. CM Eric van ’t Hof 2114 Meindert van der Linde 2083 ½ ½
10. IM Edwin van Haastert 2448 Robert Beekman 2227 ½ ½

 

8 reacties op “LSG IntelliMagic plaatst zich voor Europa Cup

  1. In de partij Van Wessel – Nieuwenhuis ontstaat er na 37. Txc6 een stelling met 7 stukken op het bord. Daarvan is tegenwoordig bekend wat de theoretische uitslag is, volgens de zogenaamde tablebase van Lomonosov. Ik heb de stelling even opgezocht: als wit aan zet zou zijn, is het mat in maximaal 58 zetten, te beginnen met 38. Th6 Kg7 39. Th4. Maar helaas voor Rudy was in de partij zwart aan zet. Nieuwenhuis speelde het logische en correcte 37…h5 met een theoretische remise. Opvallend is nog wel dat dat niet de enige zet is die remise maakt. Naast h7-h5 zijn er nog zeven andere zwartzetten die ook voldoende zijn voor remise, zoals het wonderlijke 37…Ke8.

  2. Eric, ik probeerde inderdaad dat mat in 58 erin te vlijen maar Pieter liet zich niet beetnemen. Taai verdedigd na een matige openingszet (Le7). Ik had wellicht ipv Le5 beter Kf3,Lh4 Lxg7 (desperado) Kxg7 Txh4,Ta4 g4 moeten proberen, met praktische kansen in het toreneindspel. Ik had het idee dat ik vanaf zet 10 ongeveer gewonnen moest staan, maar de computer is niet heel erg onder de indruk, nergens boven de +1 geweest.

  3. De Benko is zeer taai en bovendien stond het ook nog gelijk qua pionnen. Bovendien is dameruil meestal in het voordeel van zwart zo is mijn ervaring. Die dubbelpion lijkt me wel een zwart nadeel als er nog een wit paard ergens bv op c4 staat maar zo met lopers niet maar dat kan een kwestie van smaak zijn.

  4. Als je de pionnen niet kunt oplossen of gebruiken als steunpunt voor een eigen paard, dan hoor je niet gelukkig te worden van een geisoleerde dubbelpion op een open lijn… zwart had net genoeg activiteit om me bezig te houden, en het ‘geluk’ dat g5 de boel net bij elkaar hield. Te2 was ook een goede zet van zwart, je kan daar makkelijk een slechtere doen. Het leek erop dat mijn tegenstander gewoon niet wilde verliezen, dat heb je wel eens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*