LSG IntelliMagic opent met gelijkspel tegen titelfavoriet KC

Afgelopen zaterdag 16 september was het dan eindelijk weer zover en mochten we beginnen aan de nieuwe competitie. Er stond meteen een enorme kraker op het programma. Kennemer Combinatie is altijd al een sterk team geweest, maar met de transfer van Casper Schoppen van LSG naar KC leek de balans toch wel een beetje door te slaan naar de kant van de Haarlemmers.

Casper – nogmaals bedankt voor je bijdrage in de afgelopen jaren – is vervangen door Andreas Vogt en verder is ons team ongewijzigd, maar wel weer een jaartje ouder.
KC heeft naast het aantrekken van Casper sowieso goede zaken gedaan op de transfermarkt. Op de ledenlijst staan nu ook de twee nieuwe grootmeesters Daniël Dardha en Bilel Bellahcene. Daarnaast is Tim Grutter die de laatste tijd erg goed bezig is ook een welkome versterking voor de breedte van het team. In de basis staan verder de grootmeesters Ivan Sokolov, Liam Vrolijk en Friso Nijboer, aangevuld met jong talenten zoals Eline Roebers, Khoi Pham en Onno Elgersma. De meesters Ivo Godzwon en David Pardo Simon completeren het team van de grote favoriet voor de titel dit jaar.
Dat zou dus een flinke kluif worden in de eerste ronde van het nieuwe seizoen.

De wedstrijd begon vrij rustig met twee remises van Jelmer Jens en mijzelf. Ik mocht – net als vorig jaar – aantreden tegen Ivo Godzwon. Hij week als eerste af en toen ik weinig tot niets bereikt had, leek het me een goed moment om remise aan te bieden. In de analyse complimenteerde mijn tegenstander me nog met de mooie speelzaal. Dat is altijd leuk om te horen en uiteraard eigenlijk een compliment voor de Stichting Denksportcentrum die nu alles goed onder controle lijken te hebben en de denksport in Leiden een mooi thuis geven. (½-½)

Jelmer volgde niet veel later mijn voorbeeld. Ook hij moest tegen dezelfde tegenstander als vorig jaar. Toen werd Khoi Pham in een scherpe Najdorf nog verslagen en wellicht was dat de reden dat zwart nu koos voor 1…e5. In een rustige Italiaan wisten beide spelers wat ze aan het doen waren en toen er één en ander werd geruild, besloten de spelers tot remise. (1-1)

KC nam de leiding door een strakke overwinning van David Pardo Simon op Thomas Willemze. Via een London kwamen de heren terecht in een afruilvariant van de Caro Kan. Thomas leek met zwart weinig problemen te hebben en speelde wellicht wat te onoplettend. Wit kwam gewonnen te staan, maar Thomas miste uiteindelijk nog wel een enorme kans. Het alternatief verloor gemakkelijk. (1-2)

Arthur mocht met zwart tegen de vervanger van Sokolov; GM Bilel Bellahcene.
Toch maar weer een kritieke noot richting de KNSB. Hoe kan het nu dat de clubs vooraf niet weten welke spelers er opgesteld kunnen worden. Wij mogen – waarschijnlijk i.v.m. privacy redenen – niet op ledenlijsten van andere clubs kijken. Dit is al de zoveelste keer dat er een random grootmeester komt binnen wandelen waarvan wij niet hadden kunnen weten dat hij zou spelen. Dat is een bijzonder vreemde situatie die de KNSB toch echt een keer op moet lossen.
De partij zelf was erg interessant. In de opening deden beide spelers wat opmerkelijk dingen en het witte pionoffer leek toch niet bijzonder goed. Uiteindelijk eindigden de tactische complicaties in een zetherhaling. (1½-2½)

Jan-Willem trok de stand weer gelijk door in een overtuigende partij te winnen van Tim Grutter. Omdat de zwartspeler wat vertraging had opgelopen, moest hij met een flinke tijdsachterstand beginnen aan zijn partij. Dan helpt het ook niet echt als je precies in de voorbereiding terecht komt. Toevallig had Jan-Willem een aantal weken geleden een soort ‘openings clinic’ gegeven bij DSC die precies over deze variant ging. Het ziet er allemaal heel random uit, maar volgens JW zijn de ‘computerzetten’ in de opening toch echt goed te verklaren. Het lijkt me toch wel een uitdaging om dit uit te leggen aan jeugdspelers die ik altijd probeer wijs te maken om toch maar snel je stukken te ontwikkelen en je koning in veiligheid te brengen. (2½-2½)

We kwamen weer op achterstand door een goede overwinning van Liam Vrolijk met wit tegen Robin Swinkels. Robin haalde wat zaken door elkaar omdat hij zijn voorbereiding niet precies meer kon herinneren. Dit kostte hem ook nog eens heel veel tijd. Hij verdedigde zich nog lange tijd taai, maar na het kwaliteitsoffer van wit lijkt het toch allemaal erg lastig te zijn. (2½-3½)

De gelijkmaker volgde vrijwel direct toen Jan Smeets met wit won van Eline Roebers. Jan besloot maar eens de ruilvariant van het Frans van stal te halen omdat hij niet echt had verwacht dat Eline 1…e6 zou spelen. Wit kreeg een klein structureel plusje en een loperpaar. Zwart besloot om te wachten terwijl ze toch echt iets actiefs had moeten doen. Nu kon Jan consolideren en werd zwart vrij snel van het bord geduwd. (3½-3½)

Andreas Vogt luisterde zijn debuut in LSG 1 (invalbeurten niet mee geteld) op met een zeer solide remise. Andreas was vooraf nog een beetje angstig omdat één van de betere varianten tegen het systeem dat op het bord kwam voor het eerst was gespeeld door Friso Nijboer. En laat dat nu net de speler zijn die tegenover hem achter het bord zat. Het leek erop dat wit wat initiatief had in de stelling met ongelijke lopers en zware stukken, maar toen zwart dames kon ruilen leek het ergste achter de rug. Andreas won zelfs een pion waarna Friso maar eens besloot remise aan te bieden. Dit werd – misschien iets te snel gezien de stand in de wedstrijd – aangenomen. (4-4)

De grootste rollercoaster van de dag was de partij van Michiel Bosman. Met wit kreeg hij in eerste instantie prettig spel tegen Onno Elgersma in een rustige Catalaan. Michiel kon de weelde niet aan en maakte een enorme fout en verloor later zelfs een volle kwaliteit. Velen (waaronder ikzelf) zagen het al niet echt meer zitten, maar Michiel wist nog aardig wat tegenspel te creëren. Onno ging te ver in zijn winstpogingen en net toen wij (de spelers van LSG die al klaar waren) in een stunt begonnen te geloven werd de partij remise gegeven. Michiel had zijn stelling wellicht een beetje onderschat. Verdere analyse zal uit moeten wijzen of het ook echt wint voor wit, maar het is overduidelijk dat er nog maar voor twee resultaten wordt gespeeld. Uiteindelijk dus wel een lichte teleurstelling. (4½-4½)

Mark van der Werf was als laatste bezig tegen zijn oude teamgenoot Casper Schoppen. In een scherpe Ben-Oni offerde Mark tijdelijk een pion om die niet veel later weer terug te winnen. Het eindspel leek optisch wat prettiger voor zwart, maar waarschijnlijk is het evenwicht nergens echt verbroken. Remise en 5-5.

Hoewel beide teams wel wat kans op meer of minder hadden, lijkt dit wel een terechte uitslag.
Volgende week mogen we weer aan de bak omdat dan de uitwedstrijd tegen Paul Keres vooruit zal worden gespeeld. Beide teams doen in Oktober mee aan de Europacup voor clubteams in Durres (Albanië).

Alle partijen

Individuele resultaten

LSG IntelliMagic 1

Kennemer Combinatie 1

Swinkels, R.H.A. (Robin) 2517 Vrolijk, L.N. (Liam) 2562 0 – 1
Smeets, J.S. (Jan) 2543 Roebers, E. (Eline) 2391 1 – 0
Werf van der, M.J. (Mark) 2406 Schoppen, C. (Casper) 2538 ½ – ½
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2444 Godzwon, I.J.G. (Iwo) 2402 ½ – ½
Pijpers, A. (Arthur) 2423 Bellahcene, B. (Bilel) 2521 ½ – ½
Jens, A.J. (Jelmer) 2386 Pham, K.V. (Khoi) 2320 ½ – ½
Vogt, A. (Andreas) 2291 Nijboer, F.Z. (Friso) 2468 ½ – ½
Bosman, M.J.T. (Michiel) 2358 Elgersma, O.J. (Onno) 2271 ½ – ½
Willemze, T. (Thomas) 2381 Pardo Simon, D. (David) 2453 0 – 1
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2389 Grutter, T.J. (Tim) 2314 1 – 0
2414 2424 5 – 5

1 reactie op “LSG IntelliMagic opent met gelijkspel tegen titelfavoriet KC

  1. Mooi verslag weer! Interessant ook die partij van Jan tegen Eline. 13…, h5 om met Pg4 de loper op e3 te ruilen… dat had ik echt nooit gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*