LSG IntelliMagic maakt het zichzelf onnodig moeilijk

Zaterdag 4 november stond alweer de tweede kraker van het seizoen op het programma. In ronde 3 mochten we het thuis opnemen tegen de regerend Nederlands kampioen Apeldoorn.

Vorig seizoen kwam Apeldoorn enorm sterk op met grootmeesters en verloren we ruim waardoor zij met de titel aan de haal gingen. Dit keer kwamen ze een stuk zwakker op en waren we dus uit op revanche. Aan de wedstrijd ging nog wel een opmerkelijk verhaal vooraf. Hierbij neem ik Apeldoorn helemaal niets kwalijk, maar vind ik wederom de acties van de KNSB zeer triest.

De KNSB in actie
Van 25/10 t/m 5/11 werd het sterke open toernooi in Isle of Man gehouden. Hieraan deden o.a. Erwin L’Ami en Max Warmderdam aan mee. Verder gingen Roeland Pruijssers en Jan Smeets mee als begeleiding/coach. De KNSB stelt voor bepaalde toernooien (zoals bijv. EK’s, WK’s en de ECC) vooruitspeeldata vast omdat de spelers dan recht hebben om vooruit te spelen. Dit toernooi stond hier niet op en dus was er geen datum vast gesteld en ging iedereen er vanuit dat de spelers geen recht hadden om vooruit te spelen. Ik ken de specifieke regels niet, maar omdat het om een individueel open toernooi ging, leek me dit terecht. Wij hadden dan voor Jan ook al maanden geleden een vervanger geregeld.

Ik was dus enigszins verbaasd toen ik tijdens mijn vakantie mijn mail even checkte en op 18 oktober een mail kreeg van de competitieleider waarin hij aangaf dat de KNSB (Jeroen Bosch) had besloten dat Apeldoorn recht had om twee partijen tegen LSG vooruit te spelen terwijl de spelers op maandag 23 oktober al in het vliegtuig zouden zitten. Dat gaf ons dus theoretisch maar 4 dagen om op te spelen en dan moest ook nog eens alles geregeld worden. Het was duidelijk dat dit voor ons niet acceptabel was.

Voor de duidelijkheid nog even de regels van de KNSB samengevat. Voor bepaalde toernooien (vooraf aan het seizoen bekend) worden vooruitspeeldata vast gesteld. Als spelers recht hebben om vooruit te spelen moet er minimaal 2 weken voor de vooruitspeeldatum een verzoek worden gedaan aan de andere partij. Met dat laatste hebben we zelf ook al een nare ervaring. Robin Swinkels mocht vooruitspelen vanwege zijn deelname aan het NK. Helaas deed ik mijn verzoek slechts 13 dagen voor de vooruitspeeldatum (bijna 4 weken voor de officiële wedstrijd) en dat werd dus keihard afgewezen.

Dat laatste was ook de kern van het bezwaar dat Mark van der Werf heeft ingediend. Zelfs als er last-minute een vooruitspeeldatum was vast gesteld (laten we zeggen zaterdag 21 oktober), dan was een verzoek om vooruit te spelen op 18 oktober veel te laat. Nadat de teamleider van Apeldoorn was geïnformeerd over het bezwaar, werd het verzoek om vooruit te spelen direct terug getrokken. Nico Zwirs gaf aan dat hij ons helemaal begreep en dat zij in een lastige situatie waren geplaatst doordat de KNSB op het allerlaatste moment Roeland Pruijssers vroeg als coach voor Eline Roebers. Ik heb dan ook alle begrip voor de poging van Nico en neem hem en Apeldoorn helemaal niets kwalijk. Wel vind ik de beslissing van de KNSB belachelijk en hoop dan ook dat er geen precedent met deze beslissing is gecreëerd.

De wedstijd in opgaves
Na deze klaagzang dan toch maar terug naar de wedstrijd. Ik heb er een paar kritieke moment uitgehaald die ik graag als opgaves wil presenteren.

Opgave 1: Van der Elburg – Pijpers
Zwart heeft zojuist 18…Pxd2 gespeeld. Hoe slaat u NIET terug?

Opgave 2: Lammens – Jens

De zwarte stelling oogde al een tijd niet zo mooi en wit heeft hier de gelegenheid om zijn aanval door te zetten. Ziet u hem ook?

Opgave 3: Nikolic – Beerdsen
Zwart heeft het eerder al een tikje onnauwkeurig gedaan door g7-g6 te spelen in plaats van f7-f6, maar hier gaat hij beslissend in de fout. Wat zou u spelen? 47…g5 of 47…h5

Opgave 4: Van Beek – Swinkels
Zwart heeft zojuist een stuk geofferd en 21…Pe5 gespeeld. Het ziet er allemaal zeer gevaarlijk uit, maar wit heeft meerdere manieren om zijn voordeel vast te houden. Ziet u er één (of meer)?

Opgave 5: De Jong – Zwirs
Een rustige positionele stelling zou je denken, maar schaken ‘is all about tactics’. Met welke krachtige zet kan wit groot positioneel voordeel krijgen?

Opgave 6: Meurs – Willemze
Zwart heeft net 36…Pd4 gespeeld en wil op c2 gaan slaan. Wat zou je doen in tijdnood? 37.Te7 met het idee om op g7 te offeren of een rustige torenzet zoals 37.Tf2 of Tg2?

Het verloop van de wedstrijd
De wedstrijd begon met één hele snelle en twee minder snelle remises. Ikzelf speelde tegen Merijn van Delft wat theoretische zetjes en was daarna toch niet helemaal in de stemming om veel risico te nemen. (½-½)
Mark van der Werf kreeg een huisvariantje op het bord tegen Sjef Rijnaarts en kreeg wel wat voordeel. Maar een onnauwkeurigheid (21…Dh4?!) gaf wit de kans om alles te ruilen en af te wikkelen naar een remise toreneindspel. (1-1)
Andreas deed er iets langer over. Met wit kreeg hij een prettig plusje tegen Stefan Kuipers. Gezien de situatie in de wedstrijd op dat moment leek het niet nodig om veel risico te nemen tegen één van de sterkste spelers van Apeldoorn. Een zetherhaling zorgde dan ook voor de derde remise van de dag. (1½-1½)

Arthur Pijpers bracht zette ons op voorsprong door een vrij eenvoudige overwinning tegen invaller Freddie van der Elburg. Wit zette de partij vrij degelijk op waardoor Arthur weinig problemen had en al snel een klein plusje kreeg. Uiteindelijk werd hij wel een handje geholpen en dat kunnen we zien in opgave 1. (2½-1½)

Op bord 5 speelden Tim Lammens met wit tegen Jelmer Jens. Jelmer speelt al een tijdje Hollands (1…f5) en heeft een vreemde voorliefde om dan ook nog eens zijn pion vrijwillig op d5 te zetten. Er zijn genoeg systemen in het Hollands waarbij dat een prima optie is, maar de versies die Jelmer op het bord krijgt, zien er toch wat ongezond uit. Zo ook deze keer. Dat brengt ons bij opgave 2. Een moeilijke, maar wel een hele mooie!


Uiteindelijke miste beide spelers de nodige kansen en lijkt de remise wel een terechte uitslag. (3-2)

De vijfde remise van de dag kwam van de hand van Michiel Bosman. Met wit bereikte hij weinig tegen Arthur van de Oudeweetering en leek het er zelfs op dat hij nog even op moest passen. Nadat hij een remiseaanbod had afgeslagen, ging het echter allemaal de goede kant op. Hij leek zijn tegenstander te overspelen en boog zijn achterstand in tijd ook om naar een flinke voorsprong. Toen wit even een keer te veel de zetten herhaalde om wat tijd te winnen, kon zwart opeens drie keer dezelfde stelling claimen. Michiel voorzag zijn eigen partij van wat commentaar. (3½-2½)

De grootmeesterlijke ontmoeting aan bord 2 was wel erg belangrijk voor de wedstrijd. We hadden Predrag voor de verandering maar eens wit gegeven en dat bleek een groot succes. Met wit tegen Thomas Beerdsen speelde hij een rustige ruilvariant van het Slavisch. Hij werd gedwongen om een pion te offeren waar hij wel voldoende compensatie voor leek te hebben. Na wat tactische verwikkelingen kregen we het eindspel van L+P+3p vs T+3p op één vleugel. Dat is normaal gesproken een redelijk eenvoudige remise, maar het voordeel van een speler als Predrag is dat hij zoveel ervaring heeft dat hij dit type eindspelen als veel vaker is tegen gekomen dan zijn jonge tegenstander. Predrag zei na afloop dat hij dit type eindspel als eens had afgebroken (de meeste lezers zullen nog even moeten opzoeken wat het afbreken van een partij ook al weer betekent…) en dat hij dus meerdere nachten aan dit eindspel heeft besteedt. Hij wist precies hoe zwart zijn pionnen neer moest zetten en dat wist Thomas duidelijk nog niet. Dat brengt ons bij opgave 3.


Een zeer belangrijke overwinning die ons op een 4½-2½ voorsprong zette.

Apeldoorn deed wat terug door een overwinning van Lucien van Beek (hij is weer terug!) met wit tegen Robin Swinkels. De partij was werkelijk een enorme rollercoaster. Lucien overspeelde Robin in de opening volledig en kwam goed tot gewonnen te staan. Robin zag zich genoodzaakt een stuk te offeren wat wit op meerdere manieren kon weerleggen (zie opgave 4).


Wit kon de weelde echter niet aan en kwam daarna zelfs nog verloren te staan. Maar ook Robin kon niet met de luxe omgaan en liet wit eerst gelijk maken om daarna te blunderen en zelfs nog te verliezen. Een partij die beide kanten op had kunnen gaan. (4½-3½)

Het werd zelfs nog erger toen Jan-Willem in de tijdnoodfase (onnodig) een zetherhaling uit de weg ging en in plaats daarvan zichzelf in het zwaard wierp. Eerder in de partij had JW een mooie kans gemist (opgave 5). (4½-4½)

Nu kwam alle druk op de schouders van Thomas terecht. In de opening had zijn tegenstander Tom Meurs het met wit niet helemaal handig gedaan en verkreeg Thomas groot voordeel. Hij zette echter niet heel doortastend door waardoor wit weer helemaal terug in de partij kwam. Een kritiek moment kwam op zet 37. Wit was in flinke tijdnood en moest een belangrijke beslissing nemen en zo komen we bij de laatste opgave.

Uiteindelijk een verdiende overwinning waarbij we het ons zelf wel heel erg moeilijk hebben gemaakt. Kennemer Combinatie haalde weer flink uit waardoor we nu 1½ bordpunt achter staan. Maar vooraf hadden we zeker voor deze competitiestart getekend!

Uitslagen

LSG IntelliMagic 1

Rating

Apeldoorn 1

Rating

Werf van der, M.J. (Mark) 2412 Rijnaarts, S. (Sjef) 2283 ½ – ½
Nikolic, P. (Predrag) 2531 Beerdsen, T.A. (Thomas) 2491 1 – 0
Swinkels, R.H.A. (Robin) 2513 Beek van, L. (Lucien) 2351 0 – 1
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2445 Delft van, M. (Merijn) 2374 ½ – ½
Jens, A.J. (Jelmer) 2386 Lammens, T.J. (Tim) 2238 ½ – ½
Vogt, A. (Andreas) 2295 Kuipers, S.C. (Stefan) 2476 ½ – ½
Willemze, T. (Thomas) 2356 Meurs, T.W.A. (Tom) 2282 1 – 0
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2400 Zwirs, N.J.J. (Nico) 2449 0 – 1
Pijpers, A. (Arthur) 2421 Elburg van der, F. (Freddie) 2238 1 – 0
Bosman, M.J.T. (Michiel) 2362 Oudeweetering van de, A. (Arthur) 2254 ½ – ½
2412 2344 5½-4½

 

Alle partijen

2 reacties op “LSG IntelliMagic maakt het zichzelf onnodig moeilijk

  1. Edwin,
    Leuk om eerst dmv de opgaven zelf de kritieke momenten van de wedstrijd tot je te nemen voordat het verslag volgt. En van dat eindspel van Predrag (2 stukken tegen toren en pionnen op 1 vleugel) heb ik eerlijk gezegd nog nooit een voorbeeld in eindspelboeken gezien. Terwijl het toch wel vaker zal voorkomen.

    groet Eelke

  2. Ik kan me hééél vaag een eindspel herinneren met die structuur en materiaalverhouding. Volgens mij ging het ook daar om de vraag of zwart g5 of h5 moest spelen. Was het niet een partij van Larsen?

    Ik ga het proberen op te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*