LSG IntelliMagic kent goede generale tegen Paul Keres

Een week voor de start van het EK voor club teams in Durrës (Albanie) heeft LSG Intellimagic laten zien helemaal klaar te zijn voor dit Europese avontuur. In Utrecht werd de vooruit gespeelde wedstrijd tegen het altijd gevaarlijke Paul Keres zeer overtuigend gewonnen (8,5-1,5) en werd tevens de koppositie in de Meesterklasse bemachtigd.

Verslag door Thomas Willemze.

Met voorsprong de tijdnoodfase uit
De Leidenaren kwamen goed uit de startblokken met een tweetal attractieve overwinningen. Jan Willem de Jong was als eerste aan de beurt. Tegen Jan Breukelman moest hij in de opening zijn draai heel even vinden, maar toen zijn tegenstander op een kritiek moment zijn paard de verkeerde kant opstuurde ging het voet op het gaspedaal.

Mark van der Werf verdubbelde de score door Niels Ondersteijn in een hele spannende Benoni te verslaan. Hij voorziet de partij zelf van commentaar.

Na deze flitsende start volgden er twee puntendelingen, waarmee de tijdnoodfase met een 3-1 voorsprong voor LSG IntelliMagic werd afgesloten.
Rudy van Wessel had in de opening een ietwat passieve, maar zeer solide opstelling ingenomen tegen Xander Wemmers. Het aanvankelijke minnetje werd later een plusje waarmee remise voor beide spelers uiteindelijk een acceptabele uitslag bleek.
Hetzelfde gold voor Andreas Vogt. Hij werd in de opening door Joris Kokje verrast maar wist desondanks een zeer comfortabele stelling te bereiken. Zijn tegenstander verdedigde echter goed, bereikte winnend voordeel door zijn a-pion naar de overkant te duwen, maar was net iets te ongeduldig waarna het ding van het bord verdween en de vrede werd getekend.

Gooi en smijtwerk
Net na de tijdnoodfase vergrootte Jelmer Jens de score door in een echte ouderwetse wildwestpartij te winnen van Eugene Rebers. Na afloop heerste het gevoel dat Jelmer langs het randje van de afgrond was gedaan. De engine laat ziet dat deze rand eigenlijk ver gepasseerd was en dat Rebers een aantal keer hardhandig toe had kunnen slaan.

De rest is techniek
Hiermee was een 4-1 tussenstand op het bord gekomen en met de tijdnoodfase achter de rug werd duidelijk een zeer ruime overwinning slechts een kwestie van techniek was. Michiel Bosman gaf hierin het goede voorbeeld door zijn pluspion in een toreneindspel te verzilveren tegen Paul Hommerson. Bij Edwin van Haastert verliep het proces iets stroever, maar toen zijn vrije d-pion eenmaal op gang kwam was er voor tegenstander Sander Boogaard geen houden meer aan.
Hiermee was de overwinning al een feit en niet veel later werd zelf een zeer comfortabele 7-1 aangetikt toen Arthur Pijpers een knappe overwinning boekte op de Utrechtse kopman Hugo ten Hertog.

Slotakkoord
Hierna bleven alleen nog de partijen van Jan Smeets tegen David van Kerkhof en van Thomas Willemze tegen Kobe Smeets (geen familie van) over.
Jan had in de opening nagelaten om tactisch toe te slaan, waarna hij uiteindelijk in een taai dame-eindspel met ongelijke lopers terecht kwam. Objectief leek dit remise te zijn, maar Jan wist net zo lang vervelende dreigingen te creëren totdat zijn tegenstander onder de druk bezweek.

Op naar Durrës!
Als laatste besloot ondergetekende een kleine zeeslang met een puntendeling tegen de jeugdige Kobe Smeets waarmee een 8,5 – 1,5 eindstand op het scorebord kwam. Hiermee kunnen we de Nederlandse competitie even laten voor wat het is en ons vizier afstellen op Durrës!

Paul Keres 1

LSG IntelliMagic 1

Hertog ten, H.M. (Hugo) 2528 Pijpers, A. (Arthur) 2423 0 – 1
Ondersteijn, N. (Niels) 2333 Werf van der, M.J. (Mark) 2406 0 – 1
Breukelman, H.J. (Jan) 2388 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2389 0 – 1
Smeets, K. (Kobe) 2277 Willemze, T. (Thomas) 2381 ½ – ½
Kerkhof van, D. (David) 2383 Smeets, J.S. (Jan) 2543 0 – 1
Kokje, J.J.I. (Joris) 2282 Vogt, A. (Andreas) 2291 ½ – ½
Hommerson, P. (Paul) 2275 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2358 0 – 1
Wemmers, X.A. (Xander) 2367 Wessel van, R.W.B. (Rudy) 2342 ½ – ½
Boogaard, S.L. (Sander) 2113 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2444 0 – 1
Rebers, E.H. (Eugene) 2184 Jens, A.J. (Jelmer) 2386 0 – 1
2313 2396 1½-8½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*