LSG IntelliMagic in de Europacup

2016-logoZaterdag 5 november reist LSG IntelliMagic af naar Novi Sad om deel te nemen aan de Europacup voor clubteams. Vorig jaar wist ons team met een 9e plaats een daverend succes te behalen, maar of dat dit jaar opnieuw tot de mogelijkheden behoort…? Ik zal u dagelijks op de hoogte houden van onze avonturen met uitslagen, verslagen, foto’s en partijen. Hierbij al vast een voorbeschouwing.

Novi Sad is, zo lees ik op wikipedia, met bijna 400.000 inwoners de tweede stad van Servië en de hoofdstad van de regio Vojvodina. De stad is gelegen aan de Donau, circa honderd kilometer ten noordwesten van Belgrado. Onlangs was ik op Madeira en daar bleek een bekende voetballer geboren te zijn. In Novi Sad stond ooit de wieg van een bekende tennisspeelster uit de jaren negentig. Als u beide namen weet, krijgt u een triviantje. De naam Novi Sad betekent “nieuwe tuin”. De ervaring leert dat we niet veel tijd hebben om de stad te bezichtigen; ik vermoed dat we het fort Petrovaradin links zullen laten liggen. Het kleine centrum met het Vrijheidsplein ligt mogelijk wel binnen ons bereik.

De belangstelling voor de Europacup lijkt de laatste jaren toe te nemen in Nederland. Daar waar teams uit Breda en Hilversum de eer nog wel eens aan zich voorbij lieten gaan, lijkt nu iedereen graag te willen deelnemen. Zowel landskampioen En Passant als het jonge SISSA met Jorden en Lucas van Foreest in de gelederen, doen mee. LSG IntelliMagic eindigde vorig seizoen gedeeld 3e/4e met Kennemer Combinatie, maar op basis van onderling resultaat wisten wij ons rechtstreeks te plaatsen. Uiteindelijk kreeg ook het team uit Haarlem een uitnodiging omdat er meer dan 20 GM’s hadden gespeeld in de Meesterklasse; dit gaf Nederland recht op een 4e startbewijs.

Ons team bestaat dit jaar uit 7 spelers, maar ik zelf zal alleen in actie komen als een van de anderen onverhoopt ziek zou worden. Ik zal de spelers kort aan u voorstellen.
Jan is voor de derde keer van de partij; met name twee jaar geleden in Bilbao was hij dicht bij een GM-norm. Dit jaar zit hij voor het eerst aan bord 1.
Arthur speelt dit jaar aan bord twee. Vorig jaar, aan het hoogste bord, was hij nog goed voor een GM-norm.
Op bord drie speelt Edwin. Ook hij was vorig jaar in Skopje zeer goed op dreef. Edwin heeft in 6 eerdere deelnames 21,5 bordpunt gescoord, maar daarmee is hij nog net geen clubtopscorer.
Want dat is Michiel met een halfje meer, al had hij daar wel een editie meer voor nodig. Michiel speelt dit jaar op vier. Hier zal hij naar verwachting meer titelhouders krijgen, wat hem bij goed spel mogelijk de kans op een IM-norm biedt.
Mark was er, net als Edwin en Michiel, al bij in St Vincent (2005). Veelal speelde hij op een van de topborden; deze keer neemt hij echter plaats aan bord 5.
Ook Jan-Willem speelde bij de 3 eerdere deelnames op een topbord. Deze keer aan hem de taak om vanaf de staart voor de punten te zorgen.

De lijst van deelnemende teams wordt aangevoerd door het Russische Syberia (2745, gemiddeld over 6 borden!) met Kramnik, Giri en Grischuk in de gelederen. Syberia is de regerend kampioen, al was Giri toen nog niet van de partij. Je kunt je bijna niet voorstellen dat een dergelijk team niet wint, maar er zijn nog 4 teams die gemiddeld boven de 2700 uit komen! De concurrentie zou moeten komen van het Macedonische Alkaloid (2732) met Ding Liren, Eljanov en Andreikin; het Italiaanse Padova (2718) met Aronian, Vachier-Lagrave en Gelfand; het tweede team uit Rusland, Mednyi Vsadnik (2716) met Svidler, Dominguez en Vitiugov; of tot slot het Tsjechische AVE Novy Bor (2710, kampioen in 2013) met Harikrishna, Wojtaszek en Navara.

LSG IntelliMagic neemt achter al dit geweld een bescheiden 24ste plaats in. Opmerkelijk genoeg zijn we dit jaar 10 plaatsen gezakt, terwijl onze gemiddelde rating slechts 1 punt minder is! Kortom, het is dit jaar bijzonder sterk bezet. Een plaats in de top 16 lijkt al geweldig.

Opmerkelijk genoeg zijn er nog twee LSG-ers actief in Novi Sad. Predrag komt uit voor het Servische Sahovski Klub Jugovic, 18e geplaatst met een gemiddelde rating van 2490. En onze jonge aanwinst Casper Schoppen, onlangs in Hoogeveen nog goed voor een IM-resultaat, verdedigt de kleuren van het Belgische KGSRL Gent, 29e geplaatst met een gemiddelde rating van 2397.

1 reactie op “LSG IntelliMagic in de Europacup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*