LSG Intellimagic heeft nog steeds kans op de dubbel!

Door een relatief soepele overwinning tegen Charlois Europoort is het nog steeds mogelijk om het seizoen een nog mooiere afsluiting te geven. Door deze overwinning heeft het team zich geplaatst voor de landelijke finale die zal worden gespeeld op Hemelvaartsdag in Apeldoorn. En daar hebben we eerder dit jaar ook al een succesje gevierd!

De aanloop naar de wedstrijd verliep niet helemaal soepel. De wedstrijd moest worden gespeeld voor 23 april en omdat er twee KNSB ronden gepland waren in deze periode leek het me handig om de twee vrijdagen voor de KNSB competitie vrij te houden voor de spelers van het eerst. Op 20 maart stuurde ik dan ook direct een berichtje naar de teamleider van Charlois met het voorstel op op vrijdag 13 april te spelen. Nadat ik twee weken lang niets hoorde, heb ik nog maar eens een reminder gestuurd en ook de competitieleider op de hoogte gesteld. Pas 2½ week na mijn eerste mail, kreeg ik een tegenvoorstel om op 20 april te spelen – een dag voor de laatste competitiewedstrijd. Daar ging ik uiteraard niet mee akkoord waarna de competitieleider ingreep en voorstelde om op zaterdag 14 april te spelen. Daar zat natuurlijk niemand op te wachten, maar het zou ons wel lukken om een team op de been te brengen. Charlois had daar echter nog minder zin in en stemde dus toch toe om op vrijdag 13 april naar Leiden te komen.

Misschien waren ze wat getergd want de opstelling was opeens een stuk sterker dan de normale samenstelling van het bekerteam. Ik had er al een beetje rekening mee gehouden, maar het was toch een onplezierige verrassing om GM Erik van den Doel (2582) – voormalig LSG-er – te zien in het denksportcentrum. Nu zien we hem daar wel vaker en is hij altijd van harte welkom, maar zo’n speler heb je toch liever in je eigen team dan aan de overkant van het bord. Verder was Roger Meng vervangen door de ongeveer gelijkwaardige Julian van Overdam (2365) en was het gebruikelijke minder sterke bord vier opeens bezet door de veel sterkere Robin Lecomte (2246). Het beloofde dus een zware kluif te worden gezien de moeite de we in de voorgaande ronden heb gehad met op papier veel minder sterke tegenstanders.

Het verliep allemaal veel voorspoediger dan we hadden gehoopt. Mark kwam weliswaar al vrij snel in een wat lastige parket terecht, maar daar tegenover stond dat Rudy en vooral Arthur al zeer snel een veelbelovende stellingen kregen. Mijn eigen stelling was redelijk onduidelijk en ik had niet het idee dat ik minder stond, maar winnen zou nog erg lastig worden.

Arthur had zich – zoals gewoonlijk – erg goed voorbereid en de reactie van een van de spelers van Charlois na afloop sprak dan ook boekdelen: “Je kan maar beter 1…b6 of zoiets tegen hem doen.”. Ook dan moet ik nog maar zien of je het meer dan 30 zetten uit gaat houden tegen Arthur. In de partij lukte dat Julian in ieder geval niet. De partij is door Arthur voorzien van commentaar.

Arthur won weer een zeer fraaie en belangrijke partij

Niet lang daarna ging mijn tegenstander de fout in. De partij ging lang gelijk op en met naderende tijdnood ging er toch wat mis. In eerste instantie profiteerde ik niet goed, maar daarna won ik materiaal en kon ik de 2-0 op het scorebord zetten. Het leukste moment uit de partij was een stelling die in de analyse op het bord kwam. In onderstaande stelling heeft wit een stuk geofferd en net op e7 gepakt. Zwart moet iets op f7 er tussen zetten. Zie u welke stuk er tussen moet?

De beslissing viel aan bord vier waar Rudy op het eerste gezicht lekker bezig was. Een nadere analyse bleek dat het toch allemaal niet eenvoudig was en dat de gemiste kansen niet eenvoudig waren. Ik heb de partij van Rudy van commentaar voorzien aan de hand van wat tips van de winnaar.

Dat Mark zijn moeilijke stelling tegen Erik uiteindelijk niet kon houden, kon de pret niet drukken. De 3-1 overwinning betekent dat we op donderdag 10 mei in Apeldoorn kunnen gaan proberen om de beker te winnen. Het zal zeker niet eenvoudig zijn met in ieder geval de gastheer als een geduchte tegenstander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*