LSG IntelliMagic haalt uit
Tegen een extreem verzwakt En Passant heeft LSG IntelliMagic er alles aan gedaan zo veel mogelijk bordpunten te scoren om de druk op koploper Kennemer Combinatie op te voeren. Met 8,5-1,5 zijn we in elk geval weer een bordpunt ingelopen. Daarnaast behoudt Michiel Bosman zijn kans op het behalen van een meesternorm.
Het seizoen loopt ten einde en dat is te merken ook. Er worden afspraken gemaakt ten aanzien van gewenste tegenstanders in verband met normkansen, maar er zijn ook andere invloeden. Zo werden deze ronde in de meesterklasse maar liefst drie partijen verloren door meneer/mevrouw N.O.. Daar profiteerde LSG IntelliMagic niet van, maar we kregen wel een ander “cadeau”. Tegenstander En Passant, toch de regerend landskampioen, speelde in een opstelling die ons alle kans gaf op het behalen van een groot aantal bordpunten.
Arthur speelde tegen één van de drie invallers afkomstig uit het tweede team, dat mogelijk komend seizoen voor het eerst in de KNSB-competitie uit mag komen. Die tegenstander had zich terdege voorbereid en gooide net zoals Arthur de eerste 21 zetten in no-time op het bord. Een scherpe variant, die Arthur nog beter kende dan de tegenstander, die dat in het vervolg van de partij bemerkte.
Kort nadat Arthur de score geopend had maakte Jelmer de 2-0. Tegenstander Richard maakte met 14. Ld5 een fout, die hard werd afgestraft.
Eelke heeft dit seizoen nog niet op de topborden gezeten, maar krijgt wel veelvuldig een grootmeester dan wel de (een van de) sterkste speler(s) te bevechten. Dit keer speelde hij tegen de enige GM bij En Passant, Peng. Aanvankelijk dacht ik dat hij duidelijk beter stond, maar de stelling vervlakte snel, waarna remise de logische uitslag was.
Edwin speelt weer een uitstekend seizoen. Hij moest dit keer even geprikkeld worden door wat opmerkingen van teamgenoten om er vol in te gaan. Maar toen hij er echt voor ging zitten kwam er weer een fraaie aanvalspartij op het bord. Met 6 uit 8 is hij op dit moment topscorer in het team.
Jan-Willem speelt een wat ongelukkig seizoen. Hij wilde om zijn zelfvertrouwen wat op te krikken liever op een laag wit bord spelen. Of dat zelfvertrouwen echt vergroot is weet ik niet. Tot aan de 17e zet had ik niet het gevoel dat hij veel had tegen invaller Sjoerd Drent. Met 17. … axb5 blies zijn tegenstander zijn eigen stelling op.
Rudy heeft op het punt gestaan om zich af te melden voor de wedstrijd. Het gehele gezin Van Wessel had problemen met griep, maar hij besloot uiteindelijk toch te gaan spelen. dat had hij wellicht beter niet kunnen doen. Zijn spel was onherkenbaar en dat leverde een kansloze nederlaag tegen Anna Maja Kazarian op.
Mark van der Werf speelde tegen de derde invaller uit En Passant 2. De partij leek lange tijd rustig voort te kabbelen en wellicht in remise te eindigen. Maar Mark had een aantal zaken toch wat beter gezien en wikkelde knap af naar wat ik noem een eindspel van paard tegen “non-loper”, of te wel een loper die nooit meer aan het spel mee kan doen.
Met de 5,5-1,5 stand bleven de drie topborden over. In de partijen Bosboom – Nikolic en Bosman – De Graaf stonden normkansen op het spel. Vooral de eerste ontmoeting was een boeiende clash van twee spelers met een geheel andere stijl. Manuel staat in de schaakwereld bekend om zijn creatieve vaak compromisloze spel, toch heel anders dan het degelijke/rustige, maar oh zo sterke spel van Predrag. Predrag won al snel een pion, enigszins ten koste van zijn stelling, maar die herstelde hij daarna weer. De partij werd vervolgens keurig naar winst gespeeld, waarmee de normkansen voor Manuel tot nul gereduceerd zijn.
7,5-1,5 werd op het scorebord gebracht door Casper Schoppen. Aanvankelijk had hij niet veel anders dan een gezond loperpaar, maar toen Jan-Willem van der Griendt een pion weggaf met 26. Tc2 tikte hij de partij wel erg efficiënt uit.
Als laatste was Michiel bezig. Voor zijn normkansen had hij het liefste tegen Ikonnikov of Smeets gespeeld, maar die zouden niet meedoen. Het werd daarom Dick de Graaf, een speler met een behoorlijke rating waartegen winstkansen aanwezig zouden moeten zijn. En na een nederlaag zou eventueel nog tegen een sterke speler (2500+) in de slotronde voor een kans gestreden kunnen worden. Vreemd genoeg zocht Michiel Dick ook op op zijn favoriete terrein. Winst was naar mijn idee dan ook lange tijd ver weg. In de slotfase bleek Michiel de zenuwen toch beter onder controle te hebben.
Op schaaksite is de visie van Richard Vedder (En Passant) met het nodige commentaar op de partijen terug te vinden.
Geef een reactie