LSG IntelliMagic doet goede zaken

Na de winterstop stond er meteen een heuse topper op het programma. In de meesterklasse waren er na vijf ronden drie teams met 7 matchpunten waaronder LSG en Charlois Europoort. In ronde 6 mochten deze teams het in Leiden tegen elkaar opnemen.

Omdat we dit keer helemaal compleet waren, besloot ik als captain om mezelf buiten de opstelling te houden. Ik kon dan in ieder geval de boel goed in de gaten houden en eventueel belangrijke beslissingen nemen omdat ik verwacht had dat het een spannende evenwichtige strijd zou gaan worden. De uitslag doet wat anders vermoeden, maar de wedstrijd was wel degelijk lange tijd erg spannend. Vooral het begin bezorgde me al snel de nodige kopzorgen. Predrag kwam binnen no-time totaal verloren te staan en Arthur kreeg een goede voorbereiding om de oren en stond snel zo’n 45 minuten achter op de klok met een niet bijzonder goede stelling. Ook Mark leek behoorlijk in de problemen te zitten na wat onnauwkeurigheden in de opening en bij Michiel vertrouwde ik het ook niet helemaal. Moet wel gezegd worden dat twee van onze vier GM’s het met wit op mochten nemen tegen de op papier zwakste spelers van Charlois en daar rekende ik toch wel een beetje op twee punten.

De eerste uitslag was een remise van Jan-Willem met zwart tegen Roger Meng. Vooraf zeker een resultaat wat binnen het strijdplan paste, maar gezien de partij toch (voor mij) een lichte teleurstelling. JW kreeg een goede voorbereiding op het bord, maar maakte helaas geen gebruik van de diverse kansen die hij kreeg. (½-½)

Op dat moment was de wedstrijd al flink aan het kantelen in ons voordeel. Predrag stond opeens helemaal niet meer zo verloren en Mark zette ons onverwachts op voorsprong door een wisselvallige partij van Steven Geirnaert te winnen. Dat had ook zomaar andersom kunnen zijn. (1½-½)

Daarna stroomden de punten opeens binnen. Robin won met wit in een Catalaan zeer soepel van de teamcaptain van Charlois Michel de Wit. (2½-½)

De voorbereiding die Arthur met wit in de Philidor tegen zich kreeg was zeer goed. Het vervolg in de partij van Thibaut Vandenbussche was heel wat minder. Zwart had eerst een wat beter eindspel kunnen krijgen en daarna miste hij nog een kans op gelijkspel. Daarna was Arthur genadeloos en bracht hij de marge op drie. (3½-½)

Jelmer speelde met wit aan bord 10 tegen Zyon Kollen. In een Franse Tarrasch koos hij met 7.De2 voor een zijvariant niet geheel zonder venijn. Zwart kreeg een solide maar ietwat passieve stelling en toen hij te graag alle torens wilde ruilen, kreeg hij een leuke tactische truuk om zijn oren. Hoewel beide kemphanen niet al te veel tijd meer hadden kwam het resultaat voor Jelmer niet meer in gevaar. (4½-½)

Beide matchpunten werden binnen gehaald door Jan die aan bord 6 met wit won van Kambiz Sekandar. Dit was een typisch potje voor Jan waarbij hij positioneel probeert alle controle te behouden, maar daar dan wel weer heel veel tijd insteekt. Gevolg is dat hij vanaf zet 20 al op zijn increment zit te spelen. Je gaat er als teamleider dan maar vanuit dat het wel goed komt, maar je weet het nooit. Kambiz kwam uiteindelijk ook nog wat beter te staan, maar raakte in het middenspel toch ergens de draad kwijt. (5½-½)

Daarmee was de koek nog lang niet op. Thomas speelde met zwart in een doorschuif Caro Kan tegen Lucia Pascual Palomo. De witspeelster kende de opening niet erg goed en kwam al snel in de problemen. Na wat onnauwkeurigheden van zwart kwam wit toch weer helemaal terug in de partij totdat ze met 23.Tf3 alles in één keer weg gaf. Dat leek een makkelijk punt te worden totdat Thomas één zet voor de tijdcontrole een enorme bok schoot die al het voordeel weg gaf. Gelukkig werd deze kans gemist en won zwart alsnog. (6½-½)

Het volgende volle punt werd gescoord door Casper die met zwart Jesus Garrido Dominguez versloeg. Wit speelde een zeer slappe versie van de Najdorf met 6.g3 en zwart kwam al snel goed te staan. Casper won een pion en leek op weg naar een soepele overwinning totdat hij het zichzelf behoorlijk lastig begon te maken. Uiteindelijk moest het zelfs van een witte blunder in een remise dame-eindspel komen. (7½-½)

Tekenend voor alles wat tegenzat voor Charlois was wel het feit dat Predrag zijn stelling tegen Sim Maerevoet nog wist te redden. Na een blunder in de opening kwam de jonge Belg een pion en een stelling voor, maar wist hij toch niet door te drukken. Net toen zwart weer helemaal terug in de partij was, volgde er weer een grote fout waarna wit wederom gewonnen kwam te staan. Predrag gaf de moed niet op en kreeg zowaar nog een kans en die liet hij niet onbenut. Met alleen nog de koningen op het bord werden de handen geschud. (8-1)

Toen de opstellingen bekend werden gemaakt, gaf Thomas al meteen aan welke partij er het langste zou gaan duren. Michiel speelt vrijwel altijd tegen Julian van Overdam en ook nu was dat weer het geval. Hun partij is ook vrijwel altijd als laatste klaar en dit keer was geen uitzondering. In het verleden heeft Michiel zich nog wel eens de kaas van het brood laten eten, maar dit keer wist hij wel het volle punt binnen te slepen. Zwart miste in de opening nog wel een goede kans op een gelijke stelling, maar toen wit een pion won, leek het een kwestie van tijd. Michiel’s techniek was echter ook niet al te best waardoor Julian op meerdere momenten nog een halfje had kunnen binnen slepen. Maar ook hier zat het de Rotterdammers niet mee en kon Michiel de onderlinge score gelijk maken en de 9-1 binnen tikken.

Een zeer terechte, maar ook zeker geflatteerde overwinning. Op een bepaald moment zat werkelijk alles mee en viel alles onze kant op. Prettig, maar goed om te realiseren dat dit niet altijd het geval zal zijn! Qua bordpunten doen we zeker goede zaken, maar de strijd is nog lang niet gestreden. De grootste concurrent Apeldoorn won van de andere titelkandidaat Groningen en staat daardoor nog steeds gelijk met ons. De onderlinge ontmoeting wacht in de laatste ronde en zou wel eens de climax in de titelrace kunnen worden. Maar voordat het zover is wachten ons nog twee pittige tegenstanders (Paul Keres en Kennemer Combinatie) terwijl het programma van Apeldoorn op papier wat eenvoudiger is. Verder is ook Paul Keres nog niet uitgeschakeld voor de titel aangezien zij slechts 1 verliespunt meer dan ons hebben. De volgende ronde in Utrecht dus de eerste van 3 finales!

De uitslagen op een rijtje

LSG IntelliMagic 1

 

Charlois Europoort 1

   
Schoppen, C. (Casper) 2505 Garrido Dominguez, J. (Jesús) 2422 1 – 0
Bosman, M.J.T. (Michiel) 2350 Overdam van, J.T.J. (Julian) 2419 1 – 0
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2391 Meng, R. (Roger) 2462 ½ – ½
Pijpers, A. (Arthur) 2447 Vandenbussche, T. (Thibaut) 2447 1 – 0
Nikolic, P. (Predrag) 2529 Maerevoet, S. (Sim) 2421 ½ – ½
Smeets, J.S. (Jan) 2556 Sekandar, K. (Kambiz) 2252 1 – 0
Werf van der, M.J. (Mark) 2431 Geirnaert, S. (Steven) 2406 1 – 0
Swinkels, R.H.A. (Robin) 2510 Wit de, M. (Michel) 2118 1 – 0
Willemze, T. (Thomas) 2359 Pascual Palomo, L. (Lucia) 2098 1 – 0
Jens, A.J. (Jelmer) 2389 Kollen, Z. (Zyon) 2357 1 – 0
  2447   2340 9 – 1

Alle partijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*