LSG IntelliMagic boekt ruime overwinning op Het Witte Paard uit Sas van Gent

In de derde ronde stond de thuiswedstrijd tegen het sympathieke Witte Paard uit Sas van Gent op het programma. Er was weer voor live borden gezorgd, dus achteraf invoeren van de partijen was niet langer nodig. Behalve als het fout gaat… Op het eerste bord sloeg de computer op hol en wist na een paar zetten weer de echte partij te volgen. Maar goed dat de heren de eigen notatie volgden en niet door de vlag gingen op het eind.

Na de wedstrijd nog even tijd voor een teamfoto. Alleen Casper ontbreekt op de foto.

Van te voren was al afgesproken wie het verslag ging maken. In dit geval kon ik niet alleen daarvan balen maar ook van de zettenherhaling; op bord 9 en alsof de wedstrijd over 9 borden ging. HWP was uitermate tevreden met deze start omdat hun teamcaptain Hans Groffen verreweg de laagste rating heeft en in tijdnood weleens wil misgrijpen. Maar ja, ze hadden de pech een paar spelers te missen.


Voor de schrijver van dit verslag resterende diverse straffen. De eerste straf was het verlies van de zorgvuldig verdiende ratingpunten uit de Belgische competitie. En toch blijft de ambitie om dit jaar in de competitie weer de rating weg omhoog in te slaan. De tweede straf was de opstapeling van taken deze zaterdag. Normaal gesproken ziet de wedstrijdleider erop toe dat alles rustig verloopt. Dit keer was deze taak uitbesteed en moest ik tijdens de partij ook nog even richting hem corrigerend optreden om vervolgens de taak van tijdelijk teamcaptain op mij te nemen. Het leek bijna een rustige zaterdag, maar zo werd het al met al nog een inspannende middag; had ik toch nog een nuttige bijdrage.

Jelmer was als tweede klaar op bordje 7. Normaal gesproken zorgt de Leningrader voor dynamisch spel. In dit geval gingen al snel een paar stukken van het bord en resterende een gelijke stelling zonder veel opties op meer.

Robin was ons derde zwarte bord die remise speelde. Tegen good old Helmut Cardon kwam op bord 5 de afruilvariant van het Damegambiet op het bord. De stelling leek beter voor zwart, maar hoe ga je verder? In de analyse volgt de nadere inkleuring.

Jan-Willem scoorde het eerste punt met wit op bord 8, en dit was volledig tegen de verhouding in. Een verloren stelling winnen: dat geeft de burger moed. En voor Jan-Willem wel zo fijn dat -ie een keer een potje met wit won. Dit gaf aanleiding tot meer winsten op de witte borden.

Arthur Pijpers leek een fijne partij te spelen op bord 6, maar de computer gaf op twee moment aan dat Tom Piceu het beste van het spel had. Het eind kan weer op een stenciltje. Weer een cadeautje van Tom aan LSG. Die man is te goed voor deze wereld.

HWP zette er daarna iets tegenover. Vanzelfsprekend had Mark zwart, want wit won op bord 3. Mark van der Werf speelde een interessante opening, offerde het nodige maar ging helaas te ver. Glen maakte het gedecideerd af.

De stand werd daarna gelijkgetrokken. Predrag speelde op het topbord in de opening en vroege middenspel te snel, verloor een pion en net toen het weer, ging het mis. Weer een nul voor de zwarten. En extra jammer omdat zijn broer ook toeschouwer was bij de wedstrijd (en met Oegstgeest meespeelde).

De laatste drie wedstrijden leverde weer een winst op voor de witte kleuren. Deze punten, u kon het al afleiden, vielen onze kant op. Edwin speelde weer eens tegen Koen Leenhouts op bord 2. De Philidor is nog steeds populair, zelfs Giri speelde de opening een keer tijdens de afgelopen Olympiade, maar sommige stellingen zijn gewoon minder handig om tegen Edwin te spelen.

Jan Smeets speelde een interessante partij op bord 4. Hij maakte zelf de leerzame analyse, waardoor de tijdverdeling van de liveborden wegviel. Laten we zeggen dat dit nog wat evenwichtiger kan. Gelukkig werd Jan een beetje geholpen door een onterechte claim wegens zettenherhaling, hoewel hij daarna een slechte zet deed (Ld3, zie de analyse). Maar die twee minuten kwam later toch goed van pas.

Het laatste punt kwam van onze tijdelijke profspeler Thomas Willemze. Eindelijk beginnen de studie-inspanningen van de afgelopen periode vruchten af te werpen. En kunnen de verloren ratingpunten weer partij voor partij worden teruggewonnen. De vlotte analyse bevat ook een mooie psychologische analyse van de magische 40e zet.

Enfin, hoewel het halverwege de wedstrijd onduidelijk was wie de wedstrijd naar zich toe ging trekken, bleek LSG 1 rond de tijdnoodcontrole te doen wat het moest doen en won uiteindelijk toch verdiend. En nu weer op naar een van onze restaurantjes in Zuid-Limburg. Kijken of het hier ook weer punten smikkelen wordt.

LSG IntelliMagic 1

HWP Sas van Gent 1

Nikolic, P. (Predrag) 2541 Ikonnikov, V. (Vyacheslav) 2483 0 – 1
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2444 Leenhouts, K. (Koen) 2427 1 – 0
Werf van der, M.J. (Mark) 2414 De Schampheleire, G. (Glen) 2380 0 – 1
Smeets, J.S. (Jan) 2552 Verstraeten, R.W. (Rein) 2390 1 – 0
Swinkels, R.H.A. (Robin) 2512 Cardon, H.R.A. (Helmut) 2374 ½ – ½
Pijpers, A. (Arthur) 2453 Piceu, T. (Tom) 2319 1 – 0
Jens, A.J. (Jelmer) 2395 Provoost, S. (Simon) 2223 ½ – ½
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2382 Decrop, B.R.R. (Benjamin) 2146 1 – 0
Bosman, M.J.T. (Michiel) 2352 Groffen, H. (Hans) 2105 ½ – ½
Willemze, T. (Thomas) 2364 Roos, A. (Adrian) 2307 1 – 0
2441 2315 6½-3½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*