LSG IntelliMagic blijft strijden voor eerste plek

Tegen Kennemer Combinatie, koploper in de meesterklasse zonder puntenverlies, moest het dan toch gaan gebeuren. Als LSG IntelliMagic een kans(je) wilde behouden op de titel Nederlands kampioen moest er gewonnen worden en dat zou niet makkelijk worden. Niet alleen omdat Kennemer Combinatie gewoon een goed team is, maar ook omdat twee vaste krachten van ons eerste, Jan en Mark, afwezig waren.

Met de afwezigheid van Jan was er ook gelijk een probleem ontstaan. Wie moest nu Loek van Wely gaan verslaan ? Tijdens de bekende voorbespreking van het eerste was het idee ontstaan Casper die kans te gunnen. Casper durfde de uitdaging, spelen op het eerste bord met de zwarte stukken, wel aan. Hij heeft het nu uiteindelijk niet gered tegen Loek, maar ik hoorde aan de bar iemand tegen Loek zeggen “Nu heb je hem nog kunnen verslaan, maar dat zal over niet al te lange tijd waarschijnlijk anders zijn.” Of dat zo gaat zijn zal moeten blijken, maar Casper is zeker een groot talent dat het Loek knap lastig maakte.
LSG IntelliMagic - Kennemer Combinatie
Aan strijdlust ontbrak het gisteren niet. Korte remises waren er niet en het duurde langer dan drie uur voor de eerste uitslag op het bord kwam. Zoals te doen gebruikelijk was Edwin als eerste klaar. Hij werd tot zijn verbazing op het vierde bord niet geconfronteerd met één van de grootmeesters dan wel sterke meesters. Ik heb niet het idee dat Ilias van der Lende altijd koos voor de sterkste verdediging, wat Edwin de kans gaf een fraaie aanvalspartij op te zetten met op de 29e zet mat.

In de tijdnoodfase kwam Kennemer Combinatie langszij. Invaller Martin (die zich o.a. op Ilias had voorbereid) koos voor een riskante opzet tegen oud clubgenoot Christov Kleijn. Tot en met de 20e zet ging alles nog goed, maar de keuze voor 21. … Lf6 in plaats van Kg8 gaf wit plotseling veel aanknopingspunten. Martin probeerde het vege lijf nog met een grote koningswandel te redden, maar dat bleek tevergeefs.
Ook Arthur nam, zij het veel beperkter, wat risico. Het slaan van de pion op g7 was een logische keuze, maar leverde zwart uiteraard wel wat aanval op. Echt kansrijk was die echter niet. Arthur hield de hele partij een klein plusje en kon in het eindspel onverwacht snel oogsten toen tegenstander Quinten Ducarmon met 37.. Ke8 (Kc8 lijkt me beter) en vervolgens Lg7 en Lxc3 hem de kans gaf met een pion door te breken.

Arthur Pijpers
Arthur pakte een belangrijk punt tegen Ducarmon

Met 2-1 was de tijdcontrole op alle borden gehaald. Kort daarna kregen we een eerste grote meevaller. Eelke had tegen David Klein een goede partij gespeeld, maar er leek niet veel meer in te zitten dan een remise tot aan zet 47. Op dat moment blunderde David met Dg2, keihard afgestraft met Dxg5.
Jan-Willem kreeg geen moment vat op de stelling van Max Kerkvliet, remise was dan ook een logisch resultaat. Met de 3,5-1,5 tussenstand en diverse goede stellingen leek de strijd gestreden, maar dat viel vies tegen. Jelmer was in een voor mij moeilijk te volgen partij een stuk voor gekomen, maar Ali Bitalzadeh had daar ruim voldoende compensatie voor. Ook hier was een puntendeling het logische en volgens mij terechte resultaat.

Vrijwel direct daarna kregen we de tweede meevaller die we uiteindelijk ook hard nodig bleken te hebben. Rudy “ik heb ook een techniek als een aardbei” kreeg een klein plusje in een toren eindspel. Met 50. Td7 had hij dat plusje waarschijnlijk nog wat langer vast kunnen houden, na het gespeelde 50. g4 leek remise eigenlijk al een feit. Puur in teambelang bleef Rudy nog doorspelen en dat bleek succesvol. Wellicht afgeleid door het besluit tot remise op het tiende bord overschreed Lennart Dek vrijwel direct daarna de tijd. Daarmee werd het onverwacht 5-2 en was de eindzege eigenlijk al een feit want Predrag kon in zijn toreneindspel met pluspionnen toch echt niet meer veerliezen. Winnen kon hij helaas ook niet.

Eelke en Rudy goed voor twee belangrijke punten
Eelke en Rudy goed voor twee belangrijke punten

Kort voor Predrag zich bij de puntendeling tegen Wouter Spoelman neerlegde had Casper zich mat laten zetten door Loek. Michiel was zoals wel vaker als laatste bezig. Hij strijd dit seizoen nog voor een IM-norm. Met een remise tegen Miguoel Admiraal zou hij opnieuw een goede stap in de richting van die norm zetten. Lang leek dat halfje ook binnen gehaald te worden. Maar een fout op zet 50 (Pg2) maakte het ineens heel moeilijk. Bizar genoeg had Michiel al direct door wat hij zich zelf had aangedaan. Vrijwel direct na het uitvoeren van de zet stond hij op en gaf hij mij aan “ik doe het net fout”. Het ging inderdaad ook fout. De norm blijft nog altijd in zicht, maar het is wel lastiger geworden.

De wedstrijdleider Frans Peeters heeft van een fraaie verzameling foto’s gemaakt van de gisteren verspeelde wedstrijden.

LSG IntelliMagic 2420 Kennemer Combinatie 2434
1. Casper Schoppen 2417 GM Loek van Wely 2668 0 1
2. GM Predrag Nikolic 2609 GM Wouter Spoelman 2588 ½ ½
3. FM Michiel Bosman 2402 IM Miguoel Admiraal 2444 0 1
4. IM Edwin van Haastert 2439 FM Ilias van der Lende 2355 1 0
5. IM Jan-Willem de Jong 2449 Max Kerkvliet 2178 ½ ½
6. IM Rudy van Wessel 2410 Lennart Dek 2297 1 0
7. IM Eelke Wiersma 2343 GM David Klein 2513 1 0
8. IM Arthur Pijpers 2450 IM Quinten Ducarmon 2473 1 0
9. FM Martin Roobol 2292 IM Christov Kleijn 2440 0 1
10. IM Jelmer Jens 2394 IM Ali Bitalzadeh 2383 ½ ½

6 reacties op “LSG IntelliMagic blijft strijden voor eerste plek

  1. Overigens bood hij 2 seconden nadat hij Dg2 deed remise aan. Hij had vast bij het loslaten zelf ook al in de gaten dat er iets niet klopte. Ik had het deze truuk gelukkig al gezien toen ik met 45..Ld5 afwikkelde. Dat moet ook wel want anders speelt hij Tg8 op de volgende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*