LSG IntelliMagic blijft bovenin ten koste van Apeldoorn

LSG – Apeldoorn, op papier een spannende wedstrijd. En dat werd het ook. De strijd was kort maar hevig. De langste partij duurde slechts 45 zetten en 7 partijen eindigden in een beslissing. LSG heeft goede herinneringen aan wedstrijden tegen Apeldoorn: bij het vorige onderlinge duel veroverde LSG het landskampioenschap.

Vrijdagavond stuurde onze captain een Shirt Alert. Dit zou de eerste thuiswedstrijd worden waarin iedereen in de teamshirts zou spelen die door sponsor IntelliMagic beschikbaar zijn gesteld. Arthur Pijpers was het Shirt Alert zaterdagochtend alweer vergeten. Het is dat hij zelf op bord 10 wilde spelen, anders hadden we hem er voor straf neergezet.

Arthur was niet de enige verrassing in de opstelling. Apeldoorn had Armen Hachijan naar bord 1 doorgeschoven om tegenover Predrag Nikolic te zitten. Deze verrassing pakte niet goed uit voor Apeldoorn: Predrag won met zwart in 19 zetten. Wit permitteerde zich iets teveel halve zetten en werd vakkundig ingesnoerd. Toen materiaalverlies onvermijdelijk was gaf wit op.

Daarna was het de beurt aan Edwin van Haastert en Merijn van Delft. Van Delft voelde zich als een vis in het water en kreeg vanuit de Najdorf een betere stelling. Met een goed getimed remiseaanbod stelde Edwin een halfje veilig. Jan-Willem de Jong kwam met zwart niet in de problemen tegen Sjef Rijnaarts. Vanuit de opening ontstond een gelijke stelling die vrij snel remise werd gegeven.

Vervolgens eindigden veel partijen korte tijd achter elkaar. Schrijver dezes – Jelmer – doet onderstaand een (vergeefse) poging de partijen in chronologische volgorde te behandelen.

Rudy van Wessel bestreedt het Italiaans van Roeland Pruijssers. Beide spelers dirigeerden hun stukken naar de optimale velden waarna het kritieke moment ontstond. Zwart moest wit op de damevleugel afstoppen. Waarom dit nodig was bleek uit de partij: wit kon met een paar pionzetten de druk opvoeren. Zwart kon kiezen uit passief verdedigen of complicaties opzoeken. Rudy koos voor het laatste en kreeg een niet af te stoppen koningsaanval over zich heen.

Martin Roobol had zwart tegen het Schots van Thomas Beerdsen. Beerdsen verbeterde zijn partij tegen Leko uit de Bundesliga. Het is lastig spelen voor zwart als je de variant niet kent. Martin deed logische zetten maar zijn tijdverbruik baarde zorgen. Ondertussen ontketende wit een fraaie koningsaanval. Eerst een paard offeren, dan pas nadenken, that’s the spirit! Sterke pot van Beerdsen, Martin heeft deze geanalyseerd.

Eelke Wiersma had zin in een leuke partij en dat was aan zijn spel te merken. Niet bang voor de dreigingen van Stefan Kuipers pakte hij een pion. Vervolgens pakte hij een tweede pion waarna Kuipers met een paar rake klappen had kunnen winnen. Dit gebeurde niet waarna Wiersma een aantal pionnen voorkwam en stukken kon ruilen. Nog steeds moest zwart de nodige klippen omzeilen en dit lukte half. Beide spelers hadden kunnen winnen; al met al is remise een terechte uitslag. De partijanalyse is gebaseerd op Eelkes opmerkingen na de partij.

Arthur Pijpers had wit tegen Tim Lammens. Lammens belandde in een stelling die ik liever niet tegen Arthur zou spelen: op zich speelbaar, maar in de praktijk lastig te spelen vanwege een dreigende aanval. Lammens kon het smalle pad niet vinden en bood Arthur de gelegenheid om zich met geweld op de koning te storten. Arthur offerde zich behendig een weg naar mat.

Casper Schoppen zit in het examenjaar op school. Tegen Nico Zwirs mocht hij zelf overhoren, en deze keer onaangekondigd! Hij had een weinig gespeeld stukoffer tegen de Rauzer uitgeplozen en liet Zwirs het moeilijke werk uitvoeren. Het leek erop dat Zwirs zijn loper de verkeerde kant op speelde, maar hij bleef desondanks op de been. Na schermutselingen ontstond een eindspel met D+T tegen D+T, met een aantal pionnen. Zwirs had meteen tegenspel moeten zoeken maar verloor een paar cruciale tempi. Deze kans liet Casper zich niet ontglippen waarna hij een tussenstand van 4½-3½ op het scorebord bracht.

Ik (Jelmer) kwam met wit erg matig uit de opening tegen Robby Kevlishvili. Vanuit de Najdorf ontstond een eindspel / dameloos middenspel waarin zwart uitstekende compensatie voor een pion had. Hij koos ervoor om de pion terug te winnen, waarna de stelling niet duidelijk meer was. In een stelling vol tactische wendingen kreeg Kevlishvili zijn opzet niet gerechtvaardigd waarna de partij kantelde. Ik kreeg ineens mijn stukken georganiseerd, terwijl zwart met een paard aan de rand bleef zitten. De afwikkeling die volgde vergrootte het verschil in activiteit. Ik won het eindspel door op de damevleugel naar binnen te lopen.

Met de matchpunten op zak was het alleen nog wachten op Michiel Bosman. Hij had duidelijk zijn dag niet. Meestal speelt hij met het rempedaal ingedrukt: ruimte pakken en kleine voordeeltjes verzamelen. Deze keer ging het heel anders. Eerst een boete voor te hard rijden, daarna een verkeersongeval en in de partij tegen Max Warmerdam vloog hij uit de bocht. Het pad naar remise werd steeds smaller en Michiel kon het niet vinden. Klasse van hem dat hij zijn partij voor de lezers wilde analyseren.

Een vermakelijke middag in Leiden waarin LSG met de hakken over de sloot wint. LSG gaat met drie andere teams aan de leiding met 6 matchpunten. Apeldoorn blijft op 2 matchpunten steken en moet zich nog veilig spelen.

LSG IntelliMagic

MuConsult Apeldoorn

Nikolic , P. (Predrag) 2580 Hachijan , H.A. (Armen) 2291 z-w 1 – 0
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2443 Delft van, M. (Merijn) 2382 w-z ½ – ½
Wessel van, R.B.W. (Rudy) 2387 Pruijssers , R. (Roeland) 2502 z-w 0 – 1
Schoppen , C. (Casper) 2424 Zwirs , N.J.J. (Nico) 2428 w-z 1 – 0
Wiersma , E. (Eelke) 2328 Kuipers , S.C. (Stefan) 2487 z-w ½ – ½
Bosman , M.J.T. (Michiel) 2377 Warmerdam , M. (Max) 2428 w-z 0 – 1
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2420 Rijnaarts , S. (Sjef) 2355 z-w ½ – ½
Jens , A.J. (Jelmer) 2425 Kevlishvili , R. (Robby) 2453 w-z 1 – 0
Roobol , M. (Martin) 2264 Beerdsen , T.A. (Thomas) 2485 z-w 0 – 1
Pijpers , A. (Arthur) 2472 Lammens , T.J. (Tim) 2282 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2412 Gemiddelde Rating: 2409 5½-4½

2 reacties op “LSG IntelliMagic blijft bovenin ten koste van Apeldoorn

  1. Helaas:
    Movsziszian (8) – van der Werf (7.5) 1/2-1/2,
    in 14 zetten door drievoudige herhaling.

    Maar natuurlijk toch een prima resultaat met 8/11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*