LSG Intellimagic behoudt koppositie

Na het teleurstellende gelijkspel tegen HMC heeft het eerste zich goed hersteld door een uitstekende 3½-6½ overwining tegen BSG. In Bussum kwam de overwinning geen moment in gevaar.

Omdat Casper Schoppen naar het WK U20 in Italie zou gaan, werd er op vrijdag 10 november al vooruit gespeeld. Op mijn verzoek werd door Thomas Willemze – de captain van BSG – gereageerd met een tegenvoorstel om niet aan één, maar aan twee borden te spelen. Toen ik ook een tweede speler had gevonden die ook op vrijdag kon en wilde spelen, waren we er snel uit.

Mark speelde met wit een degelijke partij tegen Frank Erwich die in een iets mindere stelling pardoes een vol stuk weg gaf. (0-1)

Casper leek met zwart lange tijd wat minder te staan tegen Alexander van Beek. Toen de witspeler heel erg lang ging nadenken, kreeg Casper de kans om de stelling te consolideren en zelfs een pionnetje mee te pakken. Na al ergens een remise-aanbod te hebben afgeslagen, leek het erop dat Casper aardige vorderingen maakte totdat hij opeens serieus de fout in ging en een stuk verloor. Gelukkig was het materiaal al dermate uitgedund dat er toch nog een halfje kon worden genoteerd. (½-1½)

Parkeren in Bussum
Vooraf had ik netjes iedereen een mailtje gestuurd met daarin de opstelling, adres, aanvangstijdstip en zelfs een kaartje waarop precies stond waar de speelzaal was, waar we gingen eten en waar er gratis geparkeerd kon worden. Ik was dan ook een beetje verbaasd toen ik – 10 minuten voor de wedstrijd begon – iemand een zeer bekende auto pal voor de deur van het Denksportcentrum neer zag zetten. Rudy leek uitermate tevreden met zijn parkeerplekje totdat ik hem erop attendeerde dat het hier alleen parkeren voor vergunninghouders was. Tja, toen moest er nog even snel een alternatief worden gevonden en dat ging hem uitermate goed af!

Helaas was de partij niet zo succesvol als de oplossing van het parkeerprobleem. (Foto Frans Peeters)

Toen ik hem vlak voor de wedstrijd nog vroeg of het gelukt was, kreeg ik het volgende mooie verhaal te horen. Hij had aan één van de bewoners van het huis tegenover de speelzaal gevraagd of ze wist waar je het dichtstbij kon parkeren. De vrouw was schijnbaar benieuwd naar het doel van deze vreemde vogel en vroeg wat hij hier kwam doen en waar hij moest zijn. Rudy antwoordde beleefd dat hij een potje moest schaken in het gebouw tegenover het huis van de vrouw die daarop direct haar parkeerplaats bij het huis ter beschiking stelde! Nadat er twee auto’s van het erf waren verplaatst, kon die van Rudy erbij en wenste de vrouw hem veel succes en moest hij maar even aanbellen als hij weer weg wilde zodat ze het hek even open kon doen. Helaas kon Rudy deze briljante actie in de wedstrijd geen vergelijkbaar vervolg geven…

Even warm draaien
Met de prettige voorsprong werd de wedstrijd in Bussum begonnen. De opdracht was duidelijk; als er niemand verliest, winnen we de wedstrijd. Het leek me dan ook dat de BSG-ers – vooral met wit – wel wat zouden willen laten zien. Dat bleek echter niet het geval… Mijn tegenstander (Ton van der Heijden) herhaalde op zet 6 al de zetten. Na nog even rond te hebben gekeken en mezelf vooral af te vragen of ik dit wel wilde, vond ik het eigenlijk wel mooi en ging akkoord met de zetherhaling. Robert Ris deed voor de vorm nog wat meer zetjes, maar bood ook op zet 12 al remise aan. Eelke zag – terecht – geen enkele reden om dit voorstel met zwart af te slaan. (1½-2½)

Ook Arthur was relatief snel klaar. Zijn tegenstander kwam een minuut of 10 te laat binnen en deed vervolgens vrijwel al zijn zetten a tempo. Het leek me dat Arthur na de opening beter moest staan. De manier om dat aan te tonen kwam echter niet helemaal overeen met de speelstijl van Arthur en het gespeelde pionoffer bleek toch niet meer dan remise op te leveren. (2-3)

Arthur probeerde er nog wat van te maken. (Foto Frans Peeters)

Misschien was het wel zo dat de spelers de (te) warme speelzaal wilde ontvluchten. Toen de mensen van BSG het gebouw openden was het schijnbaar dermate koud dat er besloten werd de verwarming maximaal aan te zetten. Op zich geen slecht idee alleen was de temperatuur in de speelzaal bij aanvang van de wedstrijd zo hoog dat warm draaien al niet meer nodig was. Vooral de spelers die direct naast de radiatoren zaten had wat last van de tropische temperaturen.

De beslissing
Toen iedereen goed opgewarmd was, viel al snel de beslissing in de wedstrijd. Als eerste won Jan-Willem met zwart van Henk van der Poel. In een ingewikkelde Schotse partij speelde JW het net allemaal wat handiger dan zijn ervaren tegenstander. (2-4)


Een geconcentreerde Jan-Willem breidde de voorsprong uit. (Foto Frans Peeters)

Predrag stond intussen al een pion voor tegen Thomas Willemze. Zwart had in een Ragozin een pion geofferd en deed daarna een paar onhandige zetten. De pion zag Thomas nooit meer terug en in het eindspel won onze man gemakkelijk. (2-5)


Predrag bracht de marge op 3. (Foto Frans Peeters)

Michiel had met wit in een Catalaan een prettige stelling verkregen. Volgens Jan-Willem wordt deze variant tegenwoordig in het correspondentieschaak veel gebruikt en maakt zwart er relatief eenvoudig remise mee. Tegenstander Ewoude de Groote was hier duidelijk niet van op de hoogte en gaf zijn pluspion terug zonder er ook maar iets voor terug te krijgen. Michiel zette daarna zijn standaard Catalaanse plusje rustig om in wat concrete voordelen, won materiaal en daarna de partij. (2-6)

Waar is het feestje?
Zoals eerder aangegeven kon Rudy geen vervolg geven aan zijn creatieve oplossing voor het parkeerprobleem. Tegen Li Riemersma kwam hij na de opening al vrij snel in de problemen. Hij kwam nog aardig terug in de partij, maar uiteindelijk tekende Riemersma voor de enige overwinning van BSG. (3-6)

Jelmer was als laatste klaar. Hij speelde tegen Florian Grafl die zijn debuut maakte bij BSG. Opmerkelijk detail was dat een paar weken voor de wedstrijd Jelmer werd gebeld door Thomas met de vraag of Florian bij hem kon blijven logeren. Thomas, Jelmer en Florian kennen elkaar van de tijd dat ze in het ‘Utrecht Jeugdteam’ speelden en Florian is ook bevriend met Jan Sprenger. Jan was er vandaag niet bij omdat hij zijn verjaardagsfeest/afscheidsfeest aan het organiseren was en Florian was daarvoor ook uitgenodigd. Het kwam dus wel goed uit als Florian in Utrecht kon overnachten. Uiteraard moesten deze twee spelers het dan ook tegen elkaar opnemen…

Jelmer deed nog een goede poging om zijn gast op een nul te trakteren. (Foto Frans Peeters)

Het werd zeker geen salonremise en Jelmer heeft ook zeker kansen gehad op meer dan een halfje. Na een scherpe opening won wit een pion, maar het eindspel bleek lastiger te winnen dan Jelmer in eerste instantie dacht. Omdat de matchpunten al lang binnen waren, was doorspelen niet nodig en besloten de heren tot remise. (3½-6½)

Met de matchpunten op zak werd er nog snel een hapje gegeten in Bussum waarna het grootste deel van het team op weg ging naar Tilburg. Jan heeft een nieuwe aanstelling in Turijn en vierde deze avond voor de laatste keer zijn verjaardag in Tilburg. Alsnog gefeliciteerd en uiteraard hopen we je nog vaak terug te zien in Leiden!

Individuele resultaten

Partijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*