LSG IntelliMagic goed van start

Met een geweldige 5-5, en dan doel ik niet op de eindstand maar op vijf overwinningen en vijf remises, kortom 7,5-2,5, is LSG IntelliMagic het nieuwe seizoen uitzonderlijk goed begonnen.

Voor de wedstrijd was ik niet gerust op een goed resultaat. Bij ons ontbraken Rudy en Predrag en Pathena Rotterdam kan soms het team behoorlijk versterken. Dat laatste was gelukkig niet het geval Vitaly Kunin (2595) is als invaller voor Lubomir Ftacnik (2541) een lichte versterking, maar niet één om direct ongerust van te worden.
De wedstrijd ging ondanks wederom de nodige verkeersproblemen rond Lammenschansplein en afwezigheid van treinverkeer tussen Den Haag en Leiden op tijd van start met bijna geheel complete teams. Iets meer dan vijf minuten na aanvang was iedereen aanwezig. De vrede werd al heel snel getekend tussen Jan-Willem en Rini Kuijf. Jan-Willem had weinig zin om een poging te wagen ijzer met handen te breken. Met op dat moment in mijn ogen al veelbelovende stellingen bij Arthur en Edwin kon ik mij daar ook wel in vinden.
Hoewel het vervolgens heel lang duurde waren het inderdaad die twee die als eersten tot winst kwamen. Arthur had al snel keuzeproblemen voor wat betreft de manier van winnen. Zo kon op de 16e zet ook materiaal gewonnen worden met Pxb5 en was ook 16.Lf4 gevolgd door Tad1 zeker een goede optie. Arthur koos voor 16 Lg5 en incasseerde vijf zetten later het volle punt.
De zege van Edwin was minder vlekkeloos. De opstelling met zijn dame op g7 een Toren op h3 bleek slechts kort dreiging te geven. Tegenstander Kevin Nguyen kwam goed terug en geruime tijd was de stelling zo goed als gelijkwaardig, tot het moment dat mede onder tijdsdruk zwart fouten ging maken. na 22. Tb3 had zwart het paard gewoon moeten slaan. De reactie 22. …, Da4 bleef nog deels onbestraft met het goede 23. Th2, waar 23. Txd4 ! de strijd eigenlijk onmiddellijk beslist had (23. …, exd4 24. Dg5, f6 25. Dxd5, Tf7 26. Lc4 enz). Maar toen zwart vervolgens ook nog met 23. .., Pb6 i.p.v. het sterkere Tc6 kwam werd het punt toch ook heel snel binnen gehaald.
Michiel had een redelijk makkelijke middag tegen Michiel Besseling. Hij kreeg pardoes een pion cadeau waarna het een kwestie van techniek was om de partij naar winst te schuiven. De vierde witspeler die tot winst kwam was onze jeugdige debutant Casper Schoppen. Hij won tegen de eveneens jeugdige Marijn den Hartog (jeugdkampioen tot 16). Casper had lange tijd wat voordeel, maar ik zag nog niet direct hoe hij zou gaan winnen, alhoewel ik daar wel alle vertrouwen in had. De reactie van Marijn op 23. h4, dé manier om de druk op de koningsvleugel te verhogen, was echter catastrofaal en werd in zeer korte tijd efficiënt afgestraft.
Verrassend genoeg had Eelke Wiersma de wedstrijd daarna al kunnen beslissen. Al direct na de partij, die door zetherhaling in remise eindigde, gaf hij aan er van overtuigd te zijn dat er in de slotfase meer in had gezeten en dat lijkt inderdaad het geval te zijn. In plaats van 34. .., Txf4 is 34. .., Pe3 de aangewezen zet. Een mogelijk vervolg is 35.Df2, Txf4 36.Dxf3, Txf3 waarna o.a. iets als Tf1+ Txf1 Pxf1 en doorlopen met de d-pion dreigt.
Bij de 5-1 tussenstand was het volkomen onverwacht invaller Martin die de overwinning veilig stelde. Hij stond lange tijd erg gedrukt maar ondanks oplopende tijdsproblemen bleef hij goed stand houden en kreeg zelfs wat counter mogelijkheden. Op de 40e zet ging tegenstander Bruno Carlier volledig in de fout met De1, waar Df7 (zoals ook Rotterdamse teamgenoten direct na afloop van de partij aangaven) nodig was geweest. Nu haalde Martin met twee zetten in ongeveer evenveel tijd het volle punt binnen (6-2).
De resterende drie partijen werden uiteindelijk remise. daarbij moet wel worden opgemerkt dat met name Mark hier tegen GM Vitaly Kunin heel lang voor heeft moeten strijden. Met de 7,5-2,5 zijn we op dit moment nog niet de koploper. Dat is onze volgende tegenstander Groninger Combinatie dat in de uitwedstrijd tegen het op papier wat sterkere Charlois Europoort heel hard uithaalde 2-8. We zijn gewaarschuwd !

LSG IntelliMagic 2395 Pathena Rotterdam 2367 7½ 2½
1. IM Jan Sprenger 2514 FM Robby Kevlishvili 2402 ½ ½
2. IM Arthur Pijpers 2480 IM Martin Martens 2417 1 0
3. IM Mark van der Werf 2409 GM Vitaly Kunin 2595 ½ ½
4. IM Edwin van Haastert 2447 Kevin Nguyen 2126 1 0
5. IM Eelke Wiersma 2346 GM Dimitri Reinderman 2571 ½ ½
6. FM Michiel Bosman 2352 Michiel Besseling 2202 1 0
7. IM Jelmer Jens 2386 IM Albert Blees 2381 ½ ½
8. Casper Schoppen 2297 Marijn den Hartog 2190 1 0
9. FM Martin Roobol 2264 IM Bruno Carlier 2404 1 0
10. IM Jan-Willem de Jong 2454 IM Rini Kuijf 2381 ½ ½

7 reacties op “LSG IntelliMagic goed van start

  1. Fraaie potjes, jammer dat ik er niet bij was. Tf8 en f5 waren meesterlijke zetten, Eelke! (zeg ik zonder computer-check…) Je hebt Dimitri aardig gekieteld in elk geval. En knap keep-werk van Mark en leuke Dg6 van Casper. Genieten op de zondagavond, dank voor het snelle invoeren!

    • Graag gedaan. Ik heb inmiddels ook een verslag toegevoegd, met hier en daar wat partij inhoudelijke opmerkingen. Helaas lijkt Eelke gelijk te hebben met zijn opmerking na afloop dat er in de eindfase van zijn partij waarschijnlijk meer in had gezeten.

    • Mooi dat de discussie bij mijn partij beperkt blijft tot de fase rond zet 35. Dan blijft onbelicht dat ik in de fase daarvoor zo goed als verloren stond. Zo hoort dat in een verslag.

      Tf8 vond ik op basis van eliminatie. De3 direct werkt niet dus moest ik wat anders bedenken. Na Tf8 ging hij direct in de fout. Dd2 is nog een optie.

      Zoals het ging zag ik dat het remise was. Helaas kreeg ik Pe3 tactisch niet rond. Jan kwam het me direct toen ik opstond al melden.

      Ik ben overigens vooral benieuwd hoe het eindspel bij Mark stond. Misschien kan hij dat nog met ons delen.

      Collectief hebben we een mooie prestatie geleverd.

      Eelke

  2. Eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet of het eindspel dat ik op het bord had remise of verloren was. Tijdens de partij had ik lange tijd het gevoel dat het verloren moest zijn. Pas toen ik na …g5 nog een pion kon ruilen, kreeg ik vertrouwen in de stelling.

    • Na 37…Txb6 is de materiaalverhouding KRRPPP – KRNPPP, met verbonden pionnen op één vleugel in een symmetrische stelling. Deze gegevens heb ik ingevoerd in mijn (enigszins verouderde) database. Hieruit komen ongeveer 500 partijen. Verreweg meeste daarvan worden gewonnen door de eigenaar van het torenpaar, maar vaak na zeer lange strijd waarbij de toren+paard-eigenaar uiteindelijk een of ander foutje maakt. Hieruit concludeer ik dat Mark zich meesterlijk heeft verdedigd. Ik heb een paar winstpartijen gezien van wit, waarbij hij na h5xg4 terugslaat met f3xg4 (in plaats van het h3xg4 van Kunin). Hierdoor ontstaan dat een tijdelijke asymmetrie die wit extra kansen geeft. Een voorbeeld is Romanishin – Morawietz 2009.

      • Hoewel in die partij van Romanishin, zie ik nu, de zwartspeler zich óók had kunnen redden door het op het juiste moment spelen van g6-g5, wat Morawietz naliet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*