LSG in Europa

(Verslag door Eelke Wiersma) Afgelopen woensdag avond was de eerste ronde van de internationale clubcompetitie BCL. Deze Blitz Chess League wordt op 10 woensdagavonden verspeeld om uit te vechten wie het beste online schaakteam van Europa is. Nou ja dat is een beetje mijn eigen interpretatie want eerlijk gezegd is de status van deze competitie totaal onduidelijk.

Vanuit Engeland is een enthousiast iemand die deze competitie (met ook een B, C en D league) heeft opgezet. Een mooie webpagina maakt het helemaal af. De eerste ronde werd overtuigd gewonnen door LSG voor Vasteras (Zweden) en Halesowen (ik vermoed dat dit Engelsen zijn, maar online ben je nooit zeker wie de tegenstander is).

De topattractie van de avond was dat Ettiene Bacrot meedeed voor het Franse team Bischwiller. Hij zal vast hebben gedroomd ’s nachts dat LSG-ers achter hem aanzaten want in 8 van de 15 potjes die hij speelde speelde hij tegen een LSG-er. Alhoewel Bacrot misschien de attractie van de avond was onze eigen LSGeneraal (Casper Schoppen) de winnaar van de avond. Met een perfecte finish in de laatste 3 partijen (555!, een serie, winnen en berserken) streef hij Bacrot en Carlsson vlak voor tijd voorbij. Niet onbelangrijk was ook dat MitchyF (Michiel Bosman) zijn laatste pot van Bacrot won. De onderlinge partij tussen Casper en Bacrot was een lust om naar te kijken.

Zoals onderstaand overzicht laat zien was LSG breed vertegenwoordigd. Alhoewel alleen de punten van de eerste 5 meetellen voor de teamoverwinning waren we met 18 man present. Vaste namen als Cranmobbed, MasterSonnevanck, Boterhoofd, hpawn en Beshukov deden allemaal mee.

Dergelijke online team events hebben natuurlijk een hele andere dynamiek dan onze regeliere KNSB middagen waar veel naar terug verlangen. Ten eerste moet je er tegen kunnen om veel pieken en dalen in korte tijd te verwerken. Zelf ben ik daar niet goed in, na elke pot duurt het even voordat ik op de “deelnemen” button klik om de volgende partij te starten. Anderen hebben daar minder moeite mee en spelen makkelijk 20 potjes in 2 uur. Als team helpt het ook enorm om sterk in de breedte te zijn omdat goede en minder goede dagen minder van belang zijn omdat er altijd wel iemand anders is om het over te nemen. Verder kun je ook nog helpen door als je verloren staat even met de bal naar de cornervlag te lopen om tijd te rekken. Dit is met name handig als je zelf niet de eindscore van je team bepaalt en je tegenstander wel. Dit zorgt er voor dat je tegenstander in ieder geval minder potjes kan spelen.

Goed nog 9 ronden te gaan, dus iedereen de agenda vrij houden, er is toch geen voetbal op de woensdagavond!

RR: Nog een leuk potje ter afsluiting.

4 reacties op “LSG in Europa

  1. Als je naar Lichess gaat kun je alle partijen nog naspelen. Zo zag ik net dat Mark in de slotstelling tegen Bacrot nog gewonnen stond.

    • Leul verslag! En lekker Frans potje Haas.
      Ik vrees dat is de blamage van de avond was door mijn eindspel tegen Bacrot te verprutsen. Na een zware partij (vooral voor mij) maakte Bacrot een inschattingsfout en kon ik met witte pionnen op b6 en c6 en Kc5 en zwarte koning op d8 de sleutelvelden pakken met Kd6 maar ik speelde c7+ en kon snel opgeven.
      Kijk maar eens op https://lichess.org/gK1JGtsJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*