LSG II – KC II

In de derde ronde wachtte ons het nog matchpuntloze Kennemer Combinatie II, dus zaak om te winnen om aansluiting bij de top te houden. De wedstrijd begon uitstekend met een uitstekende overwinning van Raoul, die de witte stelling opblies met een volledig correct offer. Na een zet of twintig stond wit mat. Stefan had met wit het Russisch met 3..Pxe4 niet helemaal goed aangepakt, maar zwart greep zijn kansen niet en zodoende stond wit al snel veel beter. Niet veel later dan Raoul won hij ook. Tussenstand 2-0.

Op de andere borden maakte ik mij meer zorgen. Zo stond Gerrie m.i. volkomen onnodig een kwaliteit achter, want wat doet wit na 7.d6 0-0 8.Pc7 Pe4 9.e3 Lb4+? Zwart komt dan een pion voor: zwart pakt op a1, wit op a8. Helaas deed Gerrie dit niet, maar gelukkig weet hij de materiele achterstand terug te brengen tot een pion achter.

Alexander leek niet best uit de opening (versnelde draak) gekomen te zijn, waarin zwart alle happy moves mocht doen: d7-d5 en a7-a5-a4-a3 om de witte stelling uit zijn voegen te lichten. Marcel was een pion achter gekomen. Eelco stond een tikje minder in een eindspel. Justin en schrijver dezes stonden daarentegen wel beter. Wel was het tijdverbruik wel wat bizar: toen Raoul klaar was, waren mijn tegenstander en ik bij zet acht, waarin ik voor de verandering wel 20 minuten meer had dan mijn tegenstander!

Omdat ik dus mijn aandacht bij mijn eigen partij moest houden, weet ik de chronologische volgorde van de wedstrijd niet meer. Zoals gezegd, zag het er bij Alexander niet goed uit en gaf hij tot overmaat van ramp nog een stuk weg. Ik stond steeds wat beter, we kwamen beiden in tijdnood, ik won een kwaliteit, ging daarna niet goed verder, moest weer een kwaliteit terug geven, maar hield wel het loperpaar. De partij wisselde daarna per zet van waardering: winst voor wit (niet gezien..), winst voor zwart (gelukkig niet gezien door de tegenstander…), winst voor wit en toen….een ontzettend stomme blunder van mij die een dame weggaf en daarmee de partij. Tussenstand 2-2, terwijl dit dus ook 3-1 had kunnen zijn.. Tsja, zo wordt de winst wel erg moeilijk.

Van Marcels partij heb ik niet veel gezien, wel nog even in de analyse, waarin de tegenstander een veelbelovend stukoffer had kunnen brengen. Maar in hoeverre e.e.a. geforceerd was, weet ik niet. In de partij won Marcel een pion maar gaf hij deze in een dubbeltoreneindspel weer weg, waarna er in het enkeltoreneindspel een remisestelling overbleef.

De laatste drie die nog bezig waren, waren Eelco, Gerrie en Justin. Gerrie stond in een toreneindspel een pion achter, Justin stond ook niet meer beter en Eelco had een goede kans op voordeel gemist en stond ook gelijk. Het hoogst haalbare was dus een 4-4 en dan zou iedereen remise moeten spelen, wat bij Gerrie nog wel lastig was. Gelukkig slaagde hij daarin wonderwel en ook Justin en Eelco speelden remise. Al met wel een terechte uitslag. We hadden voor hetzelfde geld kunnen winnen (als ik niet zo ontzettend stompzinnig had verloren…), maar bij Gerrie hadden we wellicht weer wat geluk.

We staan nu gedeeld derde, dus de boodschap is: alles winnen, te beginnen bij ronde 4!

Michiel van Wissen

1. Eelco Kuipers 2305 Max Kerkvliet 2176 ½ ½
2. FM Michiel van Wissen 2248 Jan Bakker 2232 0 1
3. FM Raoul van Ketel 2254 Benjamin Go 2146 1 0
4. IM Stefan van Blitterswijk 2334 Wouter Roggeveen 2068 1 0
5. Gerrie Bloothoofd 2134 Hicham Boulahfa 2090 ½ ½
6. Alexander Polak 2124 Hugo Gorissen 2102 0 1
7. Justin Senders 1982 Esper van Baar 1947 ½ ½
8. Marcel Mol 2125 Rene Bakker 1991 ½ ½

1 reactie op “LSG II – KC II

  1. Ik kwam inderdaad een pion voor, maar dat was slechts tijdelijk. Zijn paard werd dusdanig actief dat hij — althans, zo vertelde Stockfish mij — in vrijwel alle varianten zijn pion weer terug zou winnen.

    Echter, er waren verschillende manieren waarop dit kon gebeuren, en als ik de juiste wijze zou hebben gekozen zou ik een kansrijk, misschien zelfs gewonnen, toreneindspel hebben (K+T+3P op damevleugel vs K+T+3P op koningsvleugel, mijn pionnen verder opgerukt en ondersteund door mijn koning)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*