LSG heeft makkelijke start in Europacup

Dit jaar wordt de European Club Cup, oftewel Europacup, georganiseerd in Porto Carras, Griekenland. Vijfsterrenhotel aan zee, drie maaltijden per dag, temperaturen tot 25 graden, dat klinkt goed toch?

Ondanks dat merken we aan alles dat het hoogseizoen voorbij is. Nauwelijks mensen op het strand, barretjes dicht, weinig personeel, alleen schakers die hier verblijven. Het zou me niet verbazen als na volgende week het hotel aan zijn winterslaap begint. Waar enkele teamgenoten de luxe van Turkije waren gewend, moeten we hier doen met een redelijke service: geen gratis bier of wijn, alleen espresso die nog sterk genoeg is om koffie te mogen worden genoemd, avondeten dat snel koud werd.

We zijn een beetje verwend, het is best in orde hier. Vandaag was het eten prima. En we komen niet naar Griekenland voor een welnessvakantie toch?

De teamsamenstelling was tot op het laatste moment onzeker. Eelke moest wegens privéredenen thuisblijven, dit is een tegenvaller. Voor het team maar met name voor Eelke zelf. We probeerden Jan nog over te halen om zijn team Berlijn in te ruilen voor LSG. De teamcaptain van Berlijn had hier geen oren naar dus kwam de bal uiteindelijk bij Jan te liggen die het niet wilde forceren. Dus is onze non-playing captain Linda vaste speelster geworden.

We zijn op papier een middenmoter. Het zou erom spannen of we tegen een topteam of een laaggeplaatst team zouden spelen, het werd het laatste: Caissa Chania CC.

Ondergetekende was als eerste klaar. Het zal vaker gebeuren dat de schrijver van het verslag als eerste klaar is, want we hebben afgesproken dat die het verslag gaat schrijven. Goede afspraak: als je als eerste gewonnen hebt ben je dik tevreden en anders had je maar langer moeten doorknokken.
Ik won met wit in een Frans eindspel van Petrakis. Hij had een slecht stuk, zijn witveldige loper. Vervolgens ruilde hij al zijn andere stukken af. Toen hield ik goed paard tegen slechte loper over, een droomscenario voor mij. Nadat ik een vrije doortocht voor een van de pionnen forceerde gaf hij op.

Daarna was de beurt aan Michiel, met wit tegen Pelantakis. Hij kwam comfortabel uit de opening en slaagde er even later in om het centrum van zijn tegenstander op te blazen. Hij had het beter uitgerekend dan zijn tegenstander en won materiaal. Zijn tegenstander kreeg nog drie stukken voor de dame, maar miste een aantal pionnen. De stukken hadden geen steunpunten en de dame bleek te sterk. Michiel maakte het overtuigend af.

Arthur (zwart) kwam prima uit de opening tegen Kalaitzoglou. Zijn tegenstander offerde daarna een pion, waar hij weinig voor terugzag. Vervolgens kwam ineens een zet die Arthur had gemist, waarna zijn voordeel was verdwenen. Een paar zetten later kreeg Arthur een gedekte vrijpion in de schoot geworpen. Het werd een onaangename stelling voor de Griek en hij kon het niet bolwerken.

Martin mocht met zwart de overwinning veiligstellen. Hij veroverde het kleine centrum tegen het Italiaans van Tzagarakis en verbeterde zijn stelling zet voor zet. Na wat duw- en trekwerk ontstond een stelling die prima voor hem was. Martin was er niet helemaal gerust op maar bleek alles onder controle te hebben. Toen zijn tegenstander een bok schoot kon Martin ervan profiteren.

Edwin mocht met zwart tegen Mathioulakis flink aan de bak. De opening verliep gunstig voor hem maar wit bleef lange tijd taai doorspelen. In een toreneindspel had Edwin voordeel maar we wisten niet of dit genoeg was voor de winst. Na een aarzeling vond Edwin alsnog het goede plan en won hij zijn partij.

Linda kreeg met wit wat ze had voorbereid en kwam beter uit de opening tegen Fyntrilakis. Het bleef echter een stelling met veel mogelijkheden voor beide partijen. Linda koos niet het optimale plan waardoor zwart volop kon blijven meedoen. Er volgde een afwikkeling naar een eindspel dat even heel goed voor zwart was. De kans was echter niet aan de Griek besteed waarna een gelijkstaand toreneindspel ontstond. Linda probeerde er nog wat van te maken maar op een gegeven moment was de remise onontkoombaar.

Einduitslag 5,5 – 0,5 winst. Morgen wachten de topppers van Odlar Yurdu uit Azerbeidzjan!

5 reacties op “LSG heeft makkelijke start in Europacup

  1. Ik had me nog zo verheugd op Pijpers – Mamedyarov… Odlar denkt het zonder hem af te kunnen. Dat zullen we nog weleens zien. Zet hem op jongens!

  2. Een mooi sfeerverslag en een mooie uitslag! Maar wie is ondergetekende? Blijkbaar is het iemand die 1.e4 speelt, en nog niet zijn eigen stukken mag plaatsen op de LSG-site – althans niet onder zijn eigen naam. Ik kom er niet uit…

  3. En zijn verslagen moeten eerst langs de LSG-kuisingscommissie voor ze mogen worden gepubliceerd. Ik houd het op Eric of Daan.

    • Het brengt ons tot een nieuwe discussie : sinds wanneer is het verplicht om verslagen van je naam te voorzien? Zo ja waarom , en waar staat dit in de statuten? Er zijn toch een aantal (nu nog wellicht) onvoorziene neveneffecten indien elk verslag herleidbaar is aan de maker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*