LSG-ers actief bij grootste toernooi Europa

Grenke Open 2019 – kleine zaal

In Leiden denken we dat het Noteboom een groot toernooi is. Natuurlijk weten we wel dat er nog een ander toernooi is, in Wijk aan Zee, maar toch. Maar wat te denken van het Grenke Open? 2000 (u leest het goed: twee duizend!) deelnemers verdeeld over drie open groepen. En dat allemaal tegelijk! Een vijftal LSG-ers toog ook naar Karlsruhe dit Paasweekend.

Het toernooi is de opvolger van het Neckar Open in Deizisau. Verschillende LSG-ers deden hier meerdere keren mee. Ik won als eens de ratingprijs tot 2350 en Arthur scoorde hier een GM resultaat. Voor de analfatopologen onder u, de Neckar is een rivier en Deizisau is een dorpje met nauwelijks meer dan 5000 inwoners ten oosten van Stuttgart.
Drie jaar geleden verhuisde het toernooi naar Karlsruhe en kreeg het in Grenke een nieuwe hoofdsponsor. Voor de analfaeconomen onder u, Grenke is een grote financiële dienstverlener. En, net als bij Tata, werd er een gesloten groep met de wereldtop toegevoegd.
In de open wordt hard gestreden om een 1e prijs van maar liefst €20.000. Maar minstens zo lucratief is promotie naar de kroongroep 2020. Vorig jaar zorgde de 13-jarige (!) Vincent Keymer voor een sensatie door het open toernooi te winnen en dus mag hij nu aantreden tegen Carlsen en co. Het is een harde leerschool. Kansloos is hij niet, maar na 4 ronden staat er nog steeds een nul achter zijn naam.
Karlsruhe is een stad in Baden-Württemberg en telt zo’n 300.000 inwoners. Volop restaurantjes en terrasjes om ’s avonds wat te gaan eten. En in het midden van de stad een groot kasteel. Ik kan niet zeggen dat dit mijn inspiratiebron was, maar achteraf kun je het altijd ‘hineininterpretieren’, zoals de Duitsers dat zeggen. Want als er al een rode draad in mijn partijen te vinden was, dan toch wel die van het torenoffer. Het begon al in de eerste ronde; daarna kwam het torenoffer nog 2 keer terug.

Dit keer geen wereldschokkende prestaties van ons. Daniel Fridman won het open toernooi mag zich gaan voorbereiden op de wereldtop. Hieronder de prestaties van de LSG-ers. De eerste kolom toont de plek waarop wij geëindigd zijn.