LSG E verliest ongeslagen status!

Geschreven door Steven den Hollander

Vrijdag 12 november mochten we eindelijk weer! En dit was ook de eerste keer dat we als team compleet waren, wat ook leuk was. Dat de resultaten niet om over naar huis te schrijven waren mocht de pret dan niet drukken. We blijven stappen maken sinds we afgelopen zomer alle zes lid geworden zijn, en dat lijkt verder allemaal prima te gaan. Het Feyenoord onder Arne Slot zeg maar. De rol van Arne werd ook vrijdag weer ingevuld door Peter Passenier, die nog een kleine spoedcursus in het Italiaans gaf voor de wedstrijd. Maar daarover later meer!

Het was de eerste keer dat we tegen een jeugdteam mochten aantreden. Dit betekende eerder starten, en met minder tijd beginnen. Spelen tegen jeugdspelers is misschien wel het lastigste wat er is. Ze kennen alles in de opening, tactisch vreselijk sterk, spelen in hoog tempo en je kan het eigenlijk nooit goed doen. Bij verlies krijg je het nog jaren te horen, en als je wint heb je gedaan wat er van je verwacht word. Zo werkt het in de damwereld tenminste.

Hierbij moet ik altijd denken aan een onthutsende nederlaag. Een jaar of acht geleden mocht ik bij een jeugdNK (van de moeilijkere denksport dus!) eens spelen tegen een jongetje die toen een jaar of 14 was, 1 meter 40 hoog en structureel met een kam door zijn flitsende rode haar ging. Vervolgens won hij die week wel bijna al zijn partijen, en ook ik werd kansloos afgemaakt. Vanaf dat moment dus een trauma in partijen tegen jeugdspelers. Het jongetje kende verder trouwens nog een prima carrière. Jan Groenendijk heet hij ofzo. Maar goed, we dwalen af.

Captain Corné Anceaux had een kleine maand besteed aan het tactische plan, en besloot om de opstelling hetzelfde te laten als onze debuutwedstrijd tegen Philidor. Never change a winning team was zijn krachtige motivatie. De start leek uitstekend te gaan. Stef Steenvorden bediende zich van de Queens Gambit in de opening, en verkreeg een uitstekende stelling. Waar het mis ging was mij niet duidelijk, want toen ik na drie kwartier eens opzij keek lag zijn koning ineens op het bord. Wellicht in gedachte meer bij Beth Harmond dan bij de partij? Dat was toch wel een fikse tegenslag.

Niet veel later was het Lucas die de pijp aan Maarten moest geven. Heel veel kan ik hier niet over melden, aangezien ik te ver weg zat. Ook Lucas heeft vanaf heden een trauma, want de eerste zin die eruit kwam was “Ik ga nooit meer schaken”. Zo gevoelig kan het dus liggen! Nadat ook Han Frencken verloor lag een teamverlies al op de loer. Han had het volgende commentaar over zijn partij:

Ik kwam met de pirc verdediging met een vrijwel gelijke stelling uit de opening. Na het openbreken op c5 had ik met de koningin terug moeten nemen, ik maakte hier de fout om met het paard op d7 te nemen. Na Lxf6 maakte ik mijn tweede fout door Lxf6 te spelen i.p.v exf6. Ik had de sterke zet pd5 gemist waarna de positie van zwart uit elkaar valt.

Ook onze captain Corné verloor helaas. Na een achterstand van enkele pionnen zat er helaas geen echte kans op winst meer in. Over zijn partij kwam Corné met het volgende commentaar:

Na een redelijk succesvolle opening waarbij ik als wit het Weens gambiet kon spelen heb ik mijn kans gemist om daar echt gebruik van te maken, bij zet 9 speel ik te passief h3 waar dat h4 of pf3 had moeten zijn om de partij naar mijn hand te zetten. Later in de partij nog een aantal dingen over het hoofd gezien en daardoor helaas verloren. Hierboven de situatie waar ik h3 speelde met wit

Met een achterstand van 4-0 was het dus al duidelijk dat we gingen verliezen. Leuker was het daarom dat we toch die twee partijen nog wonnen. Arne Kuijper mocht na zijn succesvolle invalbeurt bij de nationale competitie nu wederom tegen een sterke jeugdspeler. Met overweldigende aanvalsgolven walste hij door de verdediging van zijn tegenstander heen, en boekte een schitterende overwinning.

In bovenstaande stelling was ik redelijk tevreden. Na de behandelde Italiaanse opening wist ik hem met een schijnoffer al van zijn loperpaar te verlossen. Hier heb ik volgens mij ook netjes de stukken ontwikkeld, koning veilig gesteld en de torens verbonden. Na het gespeelde Nb3 won ik een kwaliteit, maar dat werd een stuk na Bc4 Na5 Bxe2 Nxc6 xc6! Het loperpaar zaaide de rest van de partij dood en verderf, wat de teamuitslag iets dragelijker maakte.

De volgende wedstrijd mogen wij tegen Voorschoten, tegen (jawel!) weer een jeugdteam. Zullen de sterren van LSG E geleerd hebben van deze eerste pijnlijke ontmoeting? Stay tuned….

2 reacties op “LSG E verliest ongeslagen status!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*