LSG E is wederom samen sterk!

Het jongste team van LSG (zowel in lidmaatschap als leeftijd) blijft het verassend goed doen in haar debuutjaar. Zo werd afgelopen maandag het ervaren team SSN uit Nieuwkoop verslagen, en dat mag gerust een teamprestatie genoemd worden. Zo hebben we Arne achter de hand die echt alles wint, Stef die al voor de tweede keer dit seizoen het wedstrijdpunt pakt en captain Corné die niet zelfzuchtig is en uit teambelang die belangrijke remise pakt. Lucas blink uit in wat dunnere, open standen, terwijl Han zeer behendig is in complexe standen. En tot slot natuurlijk de FM die alleen punten pakt als het echt nodig is.

Namens Steven den Hollander

We werden van harte welkom geheten door onze tegenstanders. Corné en ikzelf waren ruim op tijd, zelfs al voordat de koffie gezet was. De locatie was zeer knus, en had wat weg van een kleine herberg. De ingang was aan de achterkant, wat toch even zoeken was. Maar toen de rest het na 3x heen en weer lopen had gevonden konden we dan beginnen. Lang leve het delen van live locatie op WhatsApp!

Een snelle overwinning kwam van Arne dit keer. Hoe hij het elke keer doet mag Jozef weten, maar met wederom een overweldigende aanval wist hij zijn tegenstander al snel mat te zetten, nadat deze al eerder zijn dame had moeten prijsgeven. Met 4 uit 4 gaat Arne ook zeker een gooi doen naar de topscoorderstitel.

Niet veel later was het Lucas die toesloeg. Zijn commentaar over het verloop: Na een open Siciliaan wist ik een Maróczy Bind pionformatie op te stellen. Na een tiental zetten uitte mijn voordeel zich positioneel wat tenslotte ervoor zorgde dat ik gratis kon inslaan op h6. Met de extra ruimte die ik had kon ik makkelijk mijn stukken verplaatsen in tegenstelling tot mijn tegenstander. Dit heeft mij uiteindelijk de overwinning gebracht!

Corné zette ons op 2,5 door het aanbod van zijn tegenstander te accepteren. Over zijn partij had Corné het volgende te melden: “Na een goede opening wist ik voordeel te creëren door meer ruimte in te nemen op de damesvleugel. Daardoor speelde ik uiteindelijk ook allebei mijn lopers vrij en werden die gevaarlijk. Wit kreeg vlak daarna een dubbele pion en een geïsoleerde pion die ik vervolgens wilde aanvallen. Helaas heb ik mijn voordeel niet goed uitgespeeld en verdedigde mijn tegenstander goed genoeg. Achteraf zag ik dat ik nooit mijn loper had moeten ruilen voor het paard van wit op g3. Uiteindelijk liep het spel vast en zagen we allebei geen mogelijkheid meer om het open te breken zonder verlies te lijden. Vandaar dat het remise werd.”

De eerste nederlaag kwam van mij. In bovenstaande stelling heeft mijn tegenstander zojuist remise afgeslagen gezien de tussenstand. Na zijn Rc3 dacht ik nog even een winstpoging te kunnen ondernemen, en vervolgde met a4. Hierna werd ik compleet verrast door Rxe3! Rxe3 Bc5 waar ik totaal had gemist dat hij zijn pion erbij kon trekken. Mijn toren was ik dus kwijt na Kf1 Bxe3, en na nog wat doorspelen moest ik niet veel later de handdoek in de ring werpen.

Het werd nog spannender omdat Han een stuk verloren had. Han heeft bovenstaande diagram aangeleverd, met de volgende toelichting: Met de pirc verdediging in de 150 attack variation kwam ik uit op een redelijk comfortabele, maar wel lastige gesloten positie voor zwart. In het middenspel had ik meer mijn tijd kunnen nemen met het ontwikkelen van mijn torens. In de bovenstaand stelling maakte ik een fout door 25. f5, Le5 te spelen ipv 25. f5, Lg5. Na 26. Pg4,… was de matdreiging te groot en verloor ik mijn witte loper. Vanuit daar verloor ik helaas het spel.

Het was wederom aan Stef om ons te redden. Maar dat is aan Stef wel toevertrouwd. Toen Stef zijn klok tot enkele secondes liep lopen na de 40ste zet kreeg Arne bijna een hartverzakking, maar gelukkig wist Stef dat hij er geen extra tijdbonus bij zou krijgen, anders dan de 30 secondes per zet. De scheiding tussen bar en speelzaal was wat dun geïsoleerd, dus vanuit de speelzaal konden we goed horen dat Lucas en Corné het hoogste woord hadden. Lawaai waar zelfs de damwereld jaloers op zou zijn.

Om nog even een uitstapje te maken naar de moeilijkere denksport een kleine anekdote. Tijdens de eerste teamwedstrijd van het jaar hadden wij een uitwedstrijd tegen WSDV Wageningen (18-2 winst!) Nu waren enkele teamgenoten al vrij snel klaar, en in de analyseruimte werd gretig geanalyseerd en gelachen onder het genot van een alcoholische consumptie. Ook hier scheen de tussenliggende muur weinig geluid te stoppen, gezien het commentaar van GMI Ron Heusdens na afloop op internet. Ik citeer: 19-09-2021 GMI Ron Heusdens: Ook 38-32 wint simpel, met op 14-19 29-23 en op 13-19 39-33 en 44-39. Maar door het ongelooflijke lawaai in de keuken/analyseruimte had ik een helder moment en overzag 51.14-20

Stef liet zich echter niet afleiden, en speelde met vaste hand de stand op de foto naar winst, en zette ons daarmee op 2,5 – 3,5. Hoera!

Blije koppies na de overwinning. Na afloop werd het nog gezellig, waarbij zakken pinda’s, flesjes Amstel en blikken Hertog Jan op de bar verschenen. Ook werd er nog wat gesnelschaakt door de leden van SSN. En dat voor een maandagavond, het moet niet gekker worden.

De uitslagen nog even op een rijtje:

# SSN A 1113 Rating LSG E 1111 Rating Uitslag
1 E.C. Lautenbach 8342246 1510 S. den Hollander 8184429 0 = 1 0
2 H. François 6061165 1586 A. Kuijper 8930647 0 = 0 1
3 F.J. Thijssen 8638036 1440 L. Philippi 8938314 0 = 0 1
4 J. van den Helder 8344765 1379 H.D. Frencken 8932209 0 = 1 0
5 C.T.H. Offerman 8343830 1240 S.D. Steenvoorden 8932220 0 = 0 1
6 H.N. Caarls 8872864 0 C.J. Anceaux 8932231 0 = ½ ½
1431 0 2.5 3.5

 

3 reacties op “LSG E is wederom samen sterk!

  1. Na het verlies in het preathuys tegen een dammer is Steven een beetje kwijt. Het eierrekje is aanstaande. Wie is toch de trainer van deze jongeman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*