LSG dwingt promotie af in de lichess battles

De eerste kennismaking met de lichess teambattles was een success voor LSG. 15 LSG-ers, een doorsnee van alle niveaus binnen de club, wisten de weg naar hun tablet, telefoon of laptop te vinden. Onze naaste concurrenten bleken uit de Ukraine en Rusland te komen.
Het mooie van de teambattels is dat je alles tijdens de wedstrijd zelf kunt bijhouden en later terug kunt kijken. Toen ik na mijn 1e nul even de stand bekeek zag ik bijvoorbeeld dat Rob Uittenbogaard al reeds 3 potjes had gewonnen en de vroege leider was.
De tegenstand was fors in het begin van de 1 uur 40 durende wedstrijd. Concurrenten kwamen uit de Ukraine en Rusland. Toen halverwege de wedstrijd een aantal 1e tiental spelers instapten gingen we langzaam van een 4de naar een overduidelijke 1e plek en dwongen we eenvoudig promotie af naar de 9de divisie.
Zoals gezegd kun je achteraf alles nakijken en zo kun je bijvoorbeeld de 11 overwinningen van Arthur Pijpers nog een keer naspelen, hij kwam tot een 2de plek in het tournooi achter een Ukrainer. Een bijzonder naspelenswaardige partij is die van Jan Hellenberg tegen Aardappelkever. Jan had een prima stelling opgebouwd vanuit zijn Jobava systeem. Toen hij even niks te doen had, alles stond al mooi, besloot hij met 18.Pxa7 een pion mee te snoepen. Dat is wel een beetje vragen om een aanval tegen je koning natuurlijk en de tegenstander probeerde dus ook door te breken met 18..d4. Jan verloor daar even zijn cool en opende de stelling met 19.cxd4? wat na 19..cxd4 alle mogelijkheid bood aan zijn tegenstander om zijn Paard op a6 via b4 of c5 beslissend mee te laten werken. In plaats van 19..cd4 probeerde de tegenstander de snelheid hoog te houden en speelde 19..Td4 wat Jan de mogelijkheid gaf tot 20.Dc3. Na 20..Pb4 lijkt dit inderdaad heel sterk maar Jan had het simpele 21.0-0. Zou hij daar al gezien hebben dat hij na het gespeelde 21..Txf3 niet terug kan nemen met 22.gf3 vanwege Dg5+ en Th4 mat? Of hij het nu gezien heeft of niet (gewoon net doen alsof Jan, dat doen ze bij studio sport ook altijd) na 21..Txf3 had hij het prachtige 22.exd4 en won materiaal en daarmee de partij.
Goed zondag om 20.00 dus een klasse hoger proberen een klasse hoger proberen. Dit keer komen de tegenstanders uit Griekenland, Zuid-Afrika, Noorwegen en vooral ook weer veel uit duitstalige landen. Voor degene die 5+0 of 3+2 te langzaam vinden, dat toernooi wordt met 3+0 gespeeld. Dus dat is geen excuus meer om niet mee te doen.
Misschien tot zondag,
Eelke Wiersma

1 reactie op “LSG dwingt promotie af in de lichess battles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*