LSG doet plicht en bekert door!

In de KNSB beker heeft LSG gisteravond tegen Oosten-Toren gedaan wat verwacht mocht worden. Een 3-1 overwinning, alleen Arthur moest het onderspit delven.

Oosten-Toren, een derdeklasse KNSB team uit Amsterdam-Oost was de tegenstander in de derde ronde KNSB. In ronde 1 hadden zij Boven IJ verslagen en in ronde 2 werd Philidor Leiden even met 3,5-0,5 eruit geknikkerd. Zeker geen team om te onderschatten dus met voor enkele spelers ook mooie TPRs in de KNSB. De random number generator had bepaald dat Arthur aan 1 plaats nam, Edwin op 2, Jan-Willem op 3 en Mark op 4.

De wedstrijd begon flitsend. Edwin dacht zijn tegenstander positioneel te kunnen gaan aanpakken tot deze een alles-of-niets actie begon op de koningsvleugel. Zwarte pionnen stoomden op naar h4 en g4 maar snel werd duidelijk dat dit teveel van de stelling vroeg. Edwin counterde en maakte gretig gebruik van de gaten in de zwarte stelling met een fraaie dame-manoeuvre. 1-0! Edwin heeft de partij van licht commentaar voorzien (zie hieronder).

Daarna was het lange tijd stil op het scorebord. Jan-Willem was de volgende die een punt liet noteren. Langzaam verbeterde hij zijn stelling en kreeg een toren op de tweede rij. Toen de tegenstander een foutieve loperzet daarop liet volgen, was het gebeurd.

Mark was vanuit 1.c4 in een soort Maroczy Siciliaan beland, waarin hij met wit zeer prettig ruimtevoordeel had. Zwart moest halsbrekende toeren uithalen om de koningsaanval af te slaan. Een muurtje pionnen met daarachter een rij verdedigende torens voor de koning op niet-alledaagse velden. Terwijl de omstanders elkaar aankeken met een blik van waarom-gaat-ie-er-niet-als-Edwin-dwars-doorheen verplaatste Mark het spel principieel naar de damevleugel om gebruik te maken van de slecht opgestelde zwarte stukken. De partij eindigde in een anti-climax toen zwart na exact 40 zetten met nog 6 seconden op de klok even bij bord 1 ging kijken. Mark dacht rustig na, deed zijn 41e en keek vervolgens even om zich heen. Wedstrijdleider Vincent kon niets anders dan na terugkeer van de Amsterdammer aan zijn bord constateren dat de partij verloren was wegens tijdsoverschrijding. “O, krijgen we er geen tijd bij na 40 zetten?” vroeg het slachtoffer aan zijn captain, waarop deze met gevoel voor humor antwoorde: “Je wou zeker ook nog afbreken?!”.

Als laatste was Arthur aan het ploeteren. Vanuit de opening had hij een pion gesnackt en die later teruggegeven om de witte compensatie enigszins teniet te doen. Het zag er gelijk uit tot een rekenfout Arthur een stuk kostte. De tegenstander bleef rustig en geconcentreerd goede zetten doen. In tijdnood vervlakte de stelling te veel en kon wit het soepel uittikken. Terecht werd de Amsterdamse kopman op de schouders geklopt door zijn teamgenoten. Iedereen kon tevreden naar huis! Zelfs Arthur, want de post-IM dip is hiermee officieel ten einde. Zaterdag volgt het belangrijke uitduel in de meesterklasse tegen SC Groningen!

 

LSG                        – Oosten-Toren         3 – 1

  1. Pijpers,A.(Arthur) – Giphart,X.D.(Xander) 0 – 1
  2. Haastert van,E.P.C.(Edwin) – Bonoo,I.S.(Iwan) 1 – 0
  3. Jong de,J.W.(Jan-Willem) – Gosman,T.(Theo) 1 – 0
  4. Werf van der,M.J.(Mark) – Leene,W.(Wim) 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*