LSG C verliest van De Zwarte Pion A, maar behoudt koppositie

Voorafgaand aan onze ronde tegen De Zwarte Pion A stond LSG C bovenaan in de competitie. We wisten echter dat ronde 4 een moeilijke zou gaan worden. De Zwarte Pion had een sterk team en zijn een belangrijke concurrent. (Verslag van Robin Schenkelaars)

Arjo (bord 1):

Arjo wist op bord 1 als enige te winnen. In een partij waar beide spelers een koningsaanval op kondern bouwen aan dezelfde kant, wist Arjo aan het langste eind te trekken.

Wim (bord 2):

“Ik kwam prettig uit de opening, mijn tegenstander moest nog een veilig plekje voor de koning zoeken. Helaas ging ik iets te vroeg met mijn dame op stap, eerst uitontwikkelen was beter. Met wat goede verdedigende zetten, o.a. dameruil aanbieden wat ik liever niet wilde, lukte het mijn tegenstander toch te rokeren. Daarna heb ik toch dames geruild en f2-f4 doorgezet. In het toreneindspel kwam ik een pionnetje voor maar de tegenstander had veel activiteit. We hebben dit na afloop nog even geanalyseerd maar de meeste varianten eindigden in remise hoewel ik het uiteraard wel iets beter beter had kunnen aanpakken dan de zetherhaling die al snel in de partij op het bord kwam”

Chris (bord 3):

“Het was een partij waar veel dreiging in zat. Ik zat te wachten totdat wit zou beginnen (ikzelf durfde de stelling niet te openen), maar hij bleef manouvreren. Nadat de dames en enkele stukken geruild waren, was duidelijk dat er veel dreiging weg was e het werd remise.”

Jaap (bord 5):

“Hoewel mijn openingszet volgens de eminente analyticus Mihail Marin ‘waarschijnlijk minder slecht dan het eruit ziet’ was, zal ik de volgende keer iets betrouwbaarders kiezen. Dan zou ik waarschijnlijk, inmiddels flink in tijdnood, wel gespot hebben dat een alerte positionele zet tot een dragelijk eindspel geleid had…”

Robin (bord 7):

Jeroen (bord 8):

“Hoewel ik aanvankelijk wilde experimenteren met een andere opening, besloot ik op zet 3 alsnog te gaan voor een reguliere QGD. Wit stond altijd iets beter en had vroeg in de partij het voordeel van een goed paard vs. een slechte loper, maar een groot voordeel ontstond nooit. Weliswaar kreeg ik een vrijpion (zie diagram, na 35. P.c6), maar realistische kansen om die op te spelen waren er niet. Omdat ik verder een zwakke e-pion had en de koning kwetsbaar stond op de 1e rang, besloot ik geen risico te nemen en zetten te herhalen.”

Juri en Evert verloren helaas. Daardoor werd de eindstand 3-5 voor de tegenstanders. Desondanks wisten we de koppositie in de competite vast te houden, doordat de concurrent, Philidor B, twee dagen eerder van Leiderdorp A had verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*