LSG C boekt ruime zege tegen Oestgeest A

Op 18 november speelde LSG C zijn tweede wedstrijd in de LeiSB competitie thuis tegen Oestgeest A. Op papier leek dat een moeilijke wedstrijd te gaan worden, maar Oestgeest kwam niet met hun sterkste spelers opdraven. Dit werkte in ons voordeel.

Arjo:

Arjo kwam goed uit de opening en had veel activiteit. Toen zijn tegenstander eruit probeerde te komen kwamen ze in een eindspel terecht waarin Arjo zijn voorsprong weggaf en het erop leek dat hij alsnog zou verliezen, maar in tijdnood speelde zijn tegenstander het onnauwkeurig, ruilde alles af en liet Arjo twee pionnen winnen waarna het toreneindspel gewonnen was.

Evert:

Wim:

Ik kreeg een Lb5-Siciliaan voorgeschoteld tegen de altijd sympathieke Ed Wagemans. Zwart moet daar altijd nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te komen. Eerst torens naar de d-lijn om d6-d5 door te zetten en na e4-e5 paardje via h7 naar f8 en torens weer naar de c-lijn. Ik had g7-g5 gepland om mijn paard via g6 en f4 weer in het spel te brengen maar dat leek me na het witte h4 (zie diagram) geen goed idee wegens hxg5 hxg5 De3. Mijn oog viel daarom op Db6 en dat was meteen een goede omdat op Pd1 Txc2 Txc2 Dxd4 volgt. Ook desperado’s met Txd5 werken niet echt goed wegens Dg1+. De tegenstander offerde b2 met Dd3 Dxb2 Pd1 maar dit verloor ook snel na Db1. Sinds lange tijd weer eens een fatsoenlijke schaakpartij van mijn kant.

Chris:

Chris won in een stelling met een ver gevorderde vrijpion, omdat zijn tegenstander een matcombinatie over het hoofd zag.

Juri:

Juri won doordat zijn tegenstander dacht dat hij met een materiaaloffer eeuwig schaak kon afdwingen. Toen bleek dat Juri nog een verdediging hiertegen had, was het snel afgelopen.

Jaap:

Na een ongebruikelijke opening had ik aardige compensatie voor een niet helemaal opzettelijk geofferde pion, met de zwarte koning in het centrum en een onderontwikkelde damevleugel. Misschien was het uiteindelijk ontstane eindspel met goede techniek te winnen, maar dat kreeg ik in milde tijdnood niet voor elkaar.

Robin:

Mijn tegenstander gaf in de opening twee pionnen weg in een variant waarvan hij beweerde dat het theorie was, maar die ik nog nooit gezien had en die de computer als vrijwel gewonnen voor zwart bestempelde (-3). De rest van de partij was daardoor verder niet spannend. Ik winst mijn voorsprong te benutten en drukte hem in het centrum langzaam weg.

Jeroen

Na een weinig bijzondere QGD opening, bouwde ik met wit aanvankelijk een klein voordeel op. Na 18. D.e2 echter (zie afbeelding) had ik een objectief praktisch gewonnen stelling, maar na 18. … P.g7 speelde ik niet het juiste vervolg met 19. f4 maar 19. D.f3 (onderweg naar f6); na simpelweg 19. … D.d8 had zwart geen echte problemen meer. Hierna ging de kwaliteit van de zetten helaas verder achteruit en werd het na matig spel van beide een remise, wellicht geen ‘oneerlijke’ uitslag.

Dit alles had als resultaat dat we met 6,5 – 1,5 van Oestgeest wonnen. Daardoor staan we nu na twee speelronden bovenaan in de competitie, waarvan ik van tevoren had gedacht dat we zouden moesten knokken om niet te degraderen. Laten we hopen dat we de goede vorm vast kunnen houden voor de volgende rondes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*