LSG bekert wederom door!

LSG was in de halve finale binnen de poule aan eersteklasser Caissa gekoppeld. Zeker geen makkelijke tegenstander, hoewel het tweede eerder dit seizoen nog een eervolle 5-5 tegen dit team had behaald, inclusief overwinning van Gerrie op grootmeester Hans Ree. De grootmeesters – ook Paul van der Sterren is lid – waren zoals verwacht thuis gebleven, maar er arriveerde een behoorlijk team met FMs Bezemer en Lopez en de sterke spelers Timmermans en Hovenga. Voor LSG gaven in bordvolgorde Jan-Willem, Arthur, Mark en Rudy acte de presence.

Na anderhalf uur spelen stond Mark duidelijk beter, had Arthur een mooie stelling en was de stand bij Rudy zeer onduidelijk. Wel enige zorgen baarde het forse tijdverbruik aan Leidse zijde met uitzondering van Mark. Jan-Willem besloot in iets mindere stelling met flink minder tijd op de klok remise aan te bieden. Dat werd afgeslagen door Bezemer. Rudy besloot dat het tijd werd voor wat actie en deed zijn dame in de aanbieding. Later bij de bar vergoeilijkte onze aanstaande bruidegom deze daad met uitspraken als “volgens mij de enige optie” en “dames, wat moet je ermee?”! Het kado werd echter keihard geweigerd door Hovenga die vol voor de aanval ging. Rudy sloeg op a8 een toren, zwart snackte ook het nodige mee en kreeg een dreigende aanval. Complete wildwest, totaal niets van te zeggen.

Mark was wat aarzelend te werk gegaan en stond in het eindspel met kwaliteit meer inmiddels twee pionnen achter. Lopez zou ook een gevaarlijke vrijpion krijgen. Arthurs aanval sloeg niet door. Een zetherhaling ging hij met zeer weinig tijd op de klok uit de weg (playing captain Zwinkels was een paardeindspel met pion meer in de incrementfase aan het mishandelen…waar is de captain als je hem nodig hebt?!). Arthurs inschatting was dat het team zou gaan verliezen en hij dus moest winnen. Op zich niets mis met die instelling, maar objectief was doorspelen minder gerechtvaardigd, hoewel tegenstander Timmermans mij vertelde dat hij nog nauwkeurig moest spelen om de vis op het droge te halen. 1-0 achter. Gelukkig hielp de tegenstander van Jan-Willem zijn goede stelling om zeep en opeens deden alle zwarte stukken mee in de aanval. Kort daarna maakte Jan-Willem het met enkele rake klappen uit: 1-1.

Bij Rudy was het wildwest er niet minder op geworden. Gepende stukken die toch mee konden verdedigen door desperado’s met de dame, zo’n soort stelling was het. Aanvallende en verdedigende zetten wisselde onze maestro bekwaam af in de laatste twee minuten met vijf seconden increment. Opeens verdween een zwart aanvalspaard in de doos gevolgd door onmiddellijke opgave. 2-1 voor!

Mark had nu aan remise genoeg en dat leek er zeker in te zitten. Met toren tegen paard had hij een vrije h-pion gecreëerd. Tegenstander Lopez kreeg echter twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel en offerde vervolgens zijn paard om de zwarte toren af te leiden van de verdediging. In plaats van vervolgens te lopen met de h-pion en de toren te geven tegen de eerst promoverende witte pion, begon Mark aan een iets te subtiele torenmanoeuvre door hem in de aanbieding te doen. Iets te opzichtig was dat slaan direct zou verliezen voor wit, maar er waren nog genoeg finesses om voor de winst te gaan. Helaas voor Caissa waren deze op dit late tijdstip van de avond niet meer aan Lopez besteed die remise aanbood. Mark keek nog half verbaasd achterom maar de toen wel aanwezig captain wist niet hoe snel hij moest zeggen “Remise is voldoende!”.

2 1/2 – 1 1/2 winst! Het wachten is op de uitslag van de andere halve finale Paul Keres – Messemaker voor onze tegenstander in de finalewedstrijd in de poulefase. Alle 4 poulewinnaars spelen de landelijke halve finale en finale op Hemelvaartsdag 14 mei in Haren nabij Groningen. Diehard eersteteamspelers hopen uiteraard nu al op een reprise van de Nacht van Assen!

4 reacties op “LSG bekert wederom door!

  1. Gefeliciteerd mannen! Wat partijmateriaal of fragmenten zou leuk zijn. Ik ben wel erg benieuwd naar de gebeurtenissen in de partij van onze bruidegom. En natuurlijk succes komende zaterdag!

  2. Ik denk dat het beter is voor zaterdag om die partij nog even niet te publiceren, want mijn nieuwtje op zet 12 breng ik graag nogmaals op het bord, als tenminste iemand Nimzo durft te spelen bij BSG.

    • Rudy, je hebt de “contradictio in terminis” weekprijs gewonnen voor de zin “Een nieuwtje nog eens op het bord brengen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*