LSG bekert verder na stormachtige avond

Voor de vierde ronde stond de bekerwedstrijd tegen Rokado uit Oud/Nieuw-Beijerland op het programma. Onze lokale gids Martin had een leuk restaurantje uitgekozen om vooraf te eten. Arthur, Jan-Willem en ik namen het er goed van. De twee-eiige tweeling Jan-Willem en Martin besloten zo tot de eerste zet hetzelfde te doen, dus drank, hoofdgerecht en toetje waren identiek. Daarom besloten we dat zij ook op 2 en 4 zouden gaan zitten om het plezier nog wat te vergroten. (Verslag door Michiel Bosman)

Arthur was met wit op bord 1 het snelste klaar. Een zijvariant uit het Siciliaans leidde al snel tot een stelling met zware stukken en ongelijke lopers. En zoals de meesten weten, dan gaat het er meestal om wie het initiatief heeft. Zwart moest nauwkeurig spelen. In plaats daarvan deed zwart één onnauwkeurige zet en er kwam in zes zetten een mataanval op gang die niet meer te stoppen was.

Martin speelde met zwart op bord 4 Koningsindisch. Hoewel Martin sprak van een “ouderwetse KI aanval (..) om van te smullen”, kwam die vooral tot stand tot een beetje hulp. Na een mislukte opening probeerde wit de stelling op beide fronten te controleren. Dit leidde tot een misplaatste blokkade-poging van wit. Daarna wist Martin er wel raad mee. Alle stukken kwamen in no-time van de laatste twee rijen af en voordat wit het wist wat hij had aangericht, kon hij opgeven.

Jan-Willem maakte daarna een zwaar bevochten punt met zwart op bord 2. Wit speelde de eerste zetten van de afruilvariant van het Slavisch vrij snel en kwam ook heel plezierig te staan. Maar daarna moest het van het schaken komen en daar bleek wit toch vooral op een remise uit te zijn. Jan-Willem had echter een klein trucje in de stelling gebouwd door met de zwarte dame op c7 enerzijds de druk op de c-lijn te vergroten en anderzijds pion h2 aan te vallen. Pion h2 viel en daarmee stortte de witte stelling met een vlaagje wind in.

Jullie verslaggever had op bord 3 al snel een zeer plezierige stelling met wit tegen het Tarrasch gekregen. Maar de scherpte ontbreekt deze maand. Diverse miscalculaties leidde ertoe dat ik mijzelf erg moeilijk maakte. De turbo ging er snel op na een remise-aanbod van zwart en via een paar krachtige zetten was mat onvermijdelijk geworden.

Een mooie 4-0 overwinning in de Hoeksche Waard. Hoewel het voor Rokado de perfecte storm was, was het buiten slechts code oranje geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*