LSG B laat kansen op meer liggen

Tuurlijk, 5-3 tegen Philidor A is een keurige uitslag. Maar er zat meer in. Nu gaan we de laatste ronde in met een bordpunt minder dan LSG A. Wat zou het leuk zijn geweest als de ploegen nu precies gelijk hadden gestaan. Het is niet zo. Niks aan te doen, want het zou ook Philidor A tekort doen. Ze bleven knokken en in de slotfase viel veel hun kant op.
Het was na 2 uur spelen al 2-0. Binnendijk kreeg een stuk cadeau en hoefde alleen maar even uit te rekenen dat de penning waarmee zijn tegenstander het stuk dacht terug te winnen op drijfzand was gebaseerd. Dat was het. Kort erop kreeg ik zelf een dame aangeboden. Buiten het schaakbord ben ik daar niet zo van, je weet nooit helemaal wat er allemaal achter zit. Op het schaakbord denk ik er wat minder principieel over. Het was voor de partij wel zonde want het stond volgens de engines 0,0 net voordat de dame het doosje in ging. Het gaf me tijd de andere borden goed in de gaten te houden. Op dat moment zag ik betere stellingen voor Van der Scheer, Mol, Van Dorp en Tolenaar. Van der Werf en Hellenberg rekende ik op een remise. Stiekem dacht ik aan een 7-1 ..
Het liep anders. Van Dorp speelde sterk en had steeds licht voordeel. Toch eindigde de partij wat vreemd. Een schijnoffer zou de heren een pionneneindspel in brengen. In plaats van in dat eindspel nog 23 zetten te doen, gaf tegenstander Van der Steen op en Q accepteerde het zo vanzelfsprekend dat er geen sterveling zou vermoeden dat het pionneneindspel helemaal niet winnend was. Het was niet winnend. Met wat nauwkeurige zetten had zwart remise kunnen maken. Dus de 3-0 omvatte een gratis half punt.
Ongeveer op hetzelfde moment was Hellenberg blij dat hij eindelijk de a-pion kon pakken. Dat ding irriteerde al de hele partij mateloos. Door een kleine combi verdween de pion en er ontstond een eindspel van koning, dame en 3 pionnen tegen koning, dame en 3 pionnen, allen op de f, g en h lijn. Dat doorspelen is zo mogelijk nog saaier dan verplicht Emmen-Fortuna Sittard 4x per week laten plaatsvinden en moeten kijken, inclusief de voor- en nabeschouwing: 3,5-0,5
Tolenaar behaalde een mooie plusremise tegen Van der Marel. Met zwart probeerde hij lange tijd de materiaalverhouding toren tegen paard en pion tot een goed einde te brengen. Doordat er ook lopers van ongelijke kleur bij waren, was dat zeer lastig. Misschien dat engines dat in 211 zetten kunnen, maar Tolenaren niet. Het halfje hier was in mijn hoofd een van de “wens-enen”: 4-1.
Dat gold ook voor het halfje bij Van der Scheer. Hij had Zeven compleet ingesnoerd en moest zijn stukken op de juiste manier klaar zetten voor een doorbraak op de damevleugel. In plaats daarvan werd Zeven zelf actief. Het is bijna niet voor te stellen dat wit niet ergens groot voordeel heeft gehad maar op het einde moest onze man nog een nauwkeurige afwikkeling in om de zwarte koning eeuwig schaak te zetten. Het goede nieuws was wel dat de matchpunten binnen waren. 4,5-1,5.
Op dat moment waren Mol en Van der Werf nog bezig en korte tijd leken mij 2 punten voor ons zeer reëel. Mol liet zijn lopers heersen over het bord en dreigde een vrijpion te krijgen. Maar Van Briemen verdedigde zich uitstekend en op het moment dat Mol koos voor pionwinst tegen de prijs van een onveilige koning was Van Briemen in zijn element. Met een paar krachtzetten kreeg hij de witte koning op de knieën en in plaats van een 1 bij LSG stond er een 1 bij Philidor.
Dan maar alle hoop richting Van der Werf. Hij had tijdvoordeel en zijn stelling leek iets eenvoudiger te spelen dan de witte stelling. Echter, het was zeer onduidelijk en ook in tijdnood deed Roorda sterke zetten. Het zegt wel iets over het voordeel wat Van der Werf had want toen hij zelf onder wat meer druk van de klok opeens een kwaliteit weg gaf, kon hij toch nog vrij eenvoudig een zetherhaling in gaan: 5-3.
De winst geeft een goed gevoel, maar ergens sluimert het “ja maar wat nou als-spook” dat heel heel heel misschien 7-1 of toch wel tenminste 6-2 had gekund. Tsja, niks aan te doen. Behalve de laatste wedstrijd alles op alles zetten en kijken waar het schip strandt. Het meest hilarische scenario zou zijn dat A met 0-8 verliest en wij met 1-7 en dat we dan op onderling resultaat de winnaar zijn.
tekst: Robert Straver

LSG B Philidor A Uitslag
1 Werf, M.J. van der 2396 Roorda, T. 2122 = Rem
2 Dorp, Q.T. van 2178 Steen, J.A. van der 2144 = 1-0
3 Tolenaar, J.A. 2040 Marel, B. van der 2153 = Rem
4 Straver, R. 2098 Halderen, H.T. van 2021 = 1-0
5 Hellenberg, J.A. 2053 Wooter, R.E.E. 1979 = Rem
6 Mol, M.W. 2010 Briemen, W.J. van 1964 = 0-1
7 Binnendijk, D.C.W. 1884 Amsterdam, J.A.G. van 1737 = 1-0
8 Scheer, H. van der 1875 Zeven, F.O. 1954 = Rem
5-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*