LSG B klopt Leithen A

Dit duel werd eerder gespeeld dan het duel Voorschoten B – LSG A. Het verslag van die wedstrijd was daarentegen eerder, waardoor er toch enige sprake was van competitievervalsing. Bij het maken van dit verslag was immers de uitslag van dat duel al bekend.

Spelen tegen Leithen geeft een apart gevoel. Menig Leithenaar was of is lid van LSG. Vanwege wederzijdse bekendheid leek een enigszins tactische opstelling ons geen slecht plan. Enigszins, want op 8 borden kun je niet veel schuiven. Daarom ook deze oproep aan de LeiSB: maak teams van tenminste 43 spelers. Het scheelt een hoop invallersproblematiek en je kunt tenminste echt goede tactische opstellingen maken.

Dan de wedstrijd. We wonnen dus. Hellmountain speelde erg sterk met zwart. Hij won al vrij snel een stuk én had een veel betere stelling. Naast hem won Van Ketel al heel snel een pion en een stelling. Rond zet 7 of zo. Het was dan ook best bijzonder dat hij als langste bezig was het punt binnen te halen. Een belangrijk punt, want het bracht de eindstand op 3-5.

De invallers zorgden voor de twee resterende uitslagen met een 1 en een 0 erin. Termeulen zette de 1 aan onze kant door zijn stukken in het kamp aan de andere kant te zetten. Een wit paard op a8 is gewoon leuk. Zwinkels deed er alles aan de schoonheidsprijs in ontvangst te nemen. Op schaakgebied. Hij offerde pionnen en stukken voor aanval. Die was er zeker maar zwart had meer verdedigers dan Theresa maydestanders heeft in het Parlement. De aanval werd afgeslagen en de 0 kwam aan onze zijde te staan.

Vier partijen eindigden in remise. Een wonder. Op bord 1 verprutste Daan met een paar klachtzetten zijn stelling en hij kondigde al een 0 aan. Dat hij in de slotstand uit genade er geen 1 van maakte zegt wel iets dat deze partij in computertermen “wat uitschieters in de evaluatie kende”. Van der Werf leek lekker te staan en zijn tegenstander, mede door forse tijdvoorsprong, op enig moment tot fouten te dwingen. In plaats daarvan offerde de Leithenaar een stuk wat moest worden aangenomen, inclusief het eeuwig schaak dat erna volgde. Bij de partij Van ’t Hof – Straver, waarbij officials op basis van videobeelden en getuigenverklaringen nog aan het uitzoeken zijn wie nou van Leithen was en wie van LSG, gebeurde ook veel. Van ’t Hof stond lange tijd een beter, miste 1-2 winnende voortzettingen, gaf het stokje van gewonnen staan aan Straver over die op zijn beurt in de gongschaakperiode met stellingsgeluk weer remise uit het vuur wist te slepen na een blunder welke bijna een volle toren kostte maar door dat genoemde geluk slechts een pion was. Bent u er nog?

Marcel Mol toverde een soort pionnenstorm met zwart op de koningsvleugel, met de kanttekening dat hij ook die kant op rokeerde. Moeilijk er chocola van te maken. Wit kwam uiteindelijk een pion in de plus, maar had geen tijd meer en remise was wellicht de meest eerlijke uit

Zo is LSG B dus nog steeds in de race met haar broertje LSG A voor de titel. Daarom ook dat wij sterk overwegen 3-4 spelers in A te laten invallen het volgende duel en hen de opdracht mee te geven rond zet 9 op te geven.

tekst: Robert Straver

# Leithen A Rating LSG B Rating Uitslag
1 M.F.J. Anink 1919 D.C.W. Binnendijk 1884 ½ ½
2 A. Mityaev 2075 J.A. Hellenberg 2053 0 1
3 F. Vreugdenhil 1897 R.A. van Ketel 2229 0 1
4 T.H. Beuman 2100 M.J. van der Werf 2396 ½ ½
5 W. Turk 1861 A. Termeulen 2095 0 1
6 E.C. van ’t Hof 2067 R. Straver 2098 ½ ½
7 G. Milort 1980 W. Zwinkels 1840 1 0
8 R. van Hartingsveldt 1848 M.W. Mol 2010 ½ ½
3 5

 

1 reactie op “LSG B klopt Leithen A

  1. Ik (Jan Hellenberg) won trouwens onverwachts een loper. Mijn tegenstander had na mijn pionwinst op d4 zijn paard van c3 naar a2 gespeeld. Ik sloeg met mijn loper van b4 zijn loper op d2. Hij had gewoon terug kunnen slaan met zijn paard of dame maar viel mijn dame aan met de pionzet b4. Daarop sloeg ik deze pion met mijn loper van d2 en kreeg ik dus een loper kado. Mijn tegenstander verviel daarna in een Russische klaagzang,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*