LSG B is dip te boven en verslaat Voorschoten A

De schaakstukken van het Noteboomtoernooi waren amper in de dozen opgeborgen of de volgende schaakwedstrijd diende zich alweer aan. Vrijdag 1 maart stond de vierde ronde in de hoofdklasse van de Leidse Schaakbond gepland. Een heuse topdag binnen de Leidse hoofdklasse. In het denksportcentrum werden namelijk de krakers LSG A – Philidor A en LSG B – Voorschoten A verspeeld. Het laat zich raden waarom de speelzaal zou aangenaam gevuld was!

LSG B is de competitie voortvarend begonnen door de clubgenoten van LSG A te verslaan. Deze triomf is uiteraard gevierd én blijft de rest van het seizoen staan. Behalve vreugde brengt zo’n honingzoete overwinning ook een roes van onoverwinnelijkheid met zich mee. Gevolg: een vermindering van concentratie en scherpte. De mannen van Oegstgeest voelden dit haarfijn aan en lieten ons kansloos. We werden van het bord gemept en stonden weer met beide benen op de bekende schaakvloer.

Tegen AAS was er een eerste teken van herstel. Volop strijd, en de matchpunten kwamen binnen. In de verslaggeving hiervan werd al te nadrukkelijk de opstelling prijsgegeven. Reden voor de teamcaptain om tegen Voorschoten een kleine wijziging in de opstelling door te voeren. Onze kopman mocht nu achter bord 4 plaatsnemen, tot grote schrik van zijn opponent. Zelf viel bord 3 mij ten deel, een bord dat normaal niet bij mijn status past. En, jawel, een aangenaam en minzaam knikje was mijn beloning.

Gezeten achter de borden valt als eerste de jeugdige leeftijd bij de tegenstanders op. Roderick, mijn tegenstander merkt op dat hij waarschijnlijk wel de oudste is, ja. Hij weet inmiddels niet anders. Als  jeugdleider mag hij echter best trots zijn op zo’n team. Bij LSG zijn we nog een beetje jaloers. Nadeel van de jeugd is een overdaad aan activiteiten waardoor er wel eens eentje bij in wil schieten. Marcel moest hierdoor een half uurtje wachten voordat zijn jeugdige tegenstander aanschoof…

De wedstrijd startte zo rond acht uur en eindigde zo rond twaalf uur. Gedurende deze uren zullen de wedstrijden één voor één beëindigd zijn. Kent u dat, zo’n playing captain? Hij speelt zijn eigen partijtje schaak, staat na een zet of tien rustig op en maakt zijn ronde langs de borden. Hij monstert kort de schermutselingen op het bord en heeft gelijk een stellingsoordeel paraat; daarop vervolgt hij zijn wandeling. Op een wonderbaarlijke manier lukt het hem om zo’n wandeling ook nog eens te herhalen. Niet één keer, maar ettelijke keren. Alsof hij geen tikkende klok naast zijn bord heeft staan. En het meest frappante aan zo’n playing captain is nog wel deze. Die stellingsoordelen uit zijn hoge hoed, die zijn nog correct ook. Om gek van te worden! Het is duidelijk, als aardse schaker  is zoiets voor mij niet weggelegd.

LSG B   Voorschoten A   5 – 3
Raoul van Ketel 2229 Jip Damen 2175 0 – 1
Robert Straver 2098 Igor Damen 2085 1 – 0
Henk van der Scheer 1875 Roderick van Kempen 2007 0 – 1
Mark van der Werf 2396 Ivo Warmerdam 1687 1 – 0
Marcel Mol 2010 Cato de Zoeten 1738 remise
Jan Tolenaar 2040 Luuk Weidema 1665 1 – 0
Daan Binnendijk 1884 Stefan Vleming 1646 remise
Jan Hellenberg 2053 Carsten van der Hoeven 1611 1 – 0

De scorebordjes werden ongeveer als volgt verhangen. Het eerste punt werd door Mark binnengebracht, 1-0. Tegenstander Ivo verdiende hiermee schouderklopjes van zijn teamgenoten. Wellicht door de late binnenkomst van Cato speelden de zetten zich bij Marcel/Cato als vanzelf en waren ze als tweede klaar, remise. Jan T. kwam onduidelijk uit de opening maar won wel, 1-0. De reputatie van Jip is inmiddels gevestigd. Zo ondervond kopman Raoul, 0-1. Jan H. stond vanaf het begin comfortabel en won geleidelijk, 1-0. Daan had materiaal geïnvesteerd en kreeg een remise aangeboden. Teamspeler bij uitstek accepteerde hij later de remise, waardoor het eerste matchpunt binnengehaald was.

Tussenstand 4-2, met de partijen Robert/Igor en Henk/Roderick te gaan. Robert stond goed, Henk was veroordeeld tot een passieve verdediging. De spanning zat nog in de wedstrijd, zeker toen Henk een verkeerde beslissing nam. Hij opteerde voor actief spel, terwijl passief verdedigen remisekansen bood, 0-1.

Tussenstand 4-3, met de partij Robert/Igor nog te gaan. Robert stond dan wel goed, verlies van de partij betekende tevens verlies van een matchpunt. Spanning steeg. Robert bood tactisch remise aan, hetgeen door Igor natuurlijk werd geweigerd. De druk op Igor nam hierdoor wel toe. Hij probeerde het onmogelijke, nam teveel risico en moest een combinatie toestaan. Robert won, 1-0.

Eindstand, 5-3. De matchpunten zijn door LSG B opgeëist en de vermeende dip is definitief naar het verleden verwezen. Met Robert als gevierde man. Van kneus tot held. Ben benieuwd hoe het deze kneus de volgende wedstrijd vergaat …
tekst: Henk van der Scheer

5 reacties op “LSG B is dip te boven en verslaat Voorschoten A

 1. Aanstaande zaterdag is er een snelschaaktoernooi voor clubteams in Delft. Ook een aantal LSGers doet hieraan mee. Maar let op: voor dit toernooi zijn verschillende aanvangstijdstippen gepubliceerd. Volgens een bericht op deze website moet aanmelding vóór 11.00 gebeuren. Volgens de website van de Delftse Schaak Club moet dit echter vóór 10.30 uur gebeuren. Momenteel is er een onderzoek gaande naar het juiste tijdstip. U wordt hier nader over geïnformeerd zodra de resultaten hiervan bekend zijn.

  Dit alles heeft helemaal niets te maken met LSB B, maar ik kon deze reactie om technische redenen nergens anders plaatsen.

 2. Ik stond misschien de laatste 2 zetten goed … gedurende alle voorgaande zetten stond ik slechter dan de verdediging van Real Madrid. We hebben erg veel geluk gehad dat mijn tegenstander niet een van de vele winsten wist te vinden. Maar ja, zo is het (schaak)leven.

 3. Ik stond twee keer verloren. Ik heb mazzel gehad dat mijn tegenstander een knol weg gaf. Net als tegen Oegstgeest speelde ik een dramatisch slechte wedstrijd.
  Daar kwam ik met een blauw oog weg (remise en nu alleen met schaamte.

 4. Het HSB mysterie voor zaterdag is opgehelderd. Dit zijn de juiste gegevens:

  Aanmelden tot 11:00 uur
  Aanvang: 11:15 uur
  Prijsuitreiking: ca. 17:00 uur

 5. Ik heb geen materiaal geinvesteerd, maar weggegeven. Mijn tegenstander was zo aardig het later weer terug te geven en staat in de slotstelling nog steeds beter en een pion voor. Ik kwam gewoon verschrikkelijk goed weg met remise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*