LSG A verslaat ook Leithen

Afgelopen dinsdag heeft LSG A de tweede overwinning van het seizoen binnen gesleept. In De Lepelaar werd Leithen met 2½-5½ verslagen, maar de wedstrijd was een stuk spannender dan de uitslag doet vermoeden.

Timo was verhinderd en Quinten zat midden in zijn proefwerkweek en daarom mochten onze sterinvallers Jeroen Berrevoets en Bart van den Bosse weer aantreden. Leithen miste kopman Thomas Beuman maar kon wel beschikken over een paar bekende gezichten. LSG-ers Eric van’t Hof en Ornett Stork maken gebruik van de mogelijkheid die de nieuwe opzet van de competie biedt en spelen de LeiSB wedstrijden voor Leithen.

De thuisploeg kwam flitsend uit de startblokken en al vrij snel stond de 1-0 op het formulier. Aan bord 8 speelde Bart het in de opening even onnauwkeurig en dat werd vrij hard afgestraft door zijn tegenstander.

Op dat moment stonden eigenlijk alleen Jeroen en Eelco er wel goed voor. Op de overige borden was het evenwicht nog niet echt verbroken waarbij het opvallend was hoe makkelijk de twee IM’s in toom werden gehouden. Maar uiteindelijk gaan die elopunten toch wel een beetje meetellen. Ik mocht zelf de stand gelijk trekken. Frans Vreugdenhil ruilde in de opening wat stukken en ging daar in het middenspel iets te snel mee door. Ik had een symbolisch plusje omdat mijn paard wat sterker was dan zijn loper. Toen hij in opkomende tijdnood wat onhandige zetten deed, won ik een pion en niet veel later de partij. (1-1)

Arthur won op vergelijkbare wijze hoewel ik tijdens de wedstrijd het idee had dat zijn tegenstander wel heel erg dichtbij de remise was. In een zijvariantje van het Russisch speelde Arthur naar eigen zeggen niet heel geïnspireerd en bereikte zwart gemakkelijk een volkomen gelijke stelling. Maar dan ben je er nog niet tegen onze kopman die er nog even goed voor ging zitten en uiteindelijk toch het volle punt binnen haalde. (1-2)

Eelco speelde een zeer degelijke pot. Pionnen in het centrum, stukken ontwikkelen, koning in veiligheid. Precies zoals hij in de jeugdtraining vlak voor de wedstrijd had uitgelegd. Tegenstander Diederik van Heijgen vergat een van de belangrijkste regels en liet zijn koning in het midden van het bord staan. Daar wist Eelco wel raad mee. (1-3)

Het eerste matchpunt werd binnen gehaald door super-sub Jeroen. In een Rossolimo Siciliaan kreeg hij met wit tegen Marco Anink als snel een prettig initiatief. In een lastige stelling gaf zwart pardoes een kwaliteit weg en daarna maakte Jeroen het netjes af. (1-4)
Jeroen voorzag zijn eigen partij van instructief commentaar. Dank daarvoor!

In eerste instantie maakte ik me niet zo veel zorgen over dat tweede matchpunt, maar in de aankomende tijdnoodfase begon het toch wel een beetje tricky te worden. Folkert stond lange tijd gelijk tegen Ornet, maar de zwartspeler bleef wit toch bestoken met lastige vragen. Uiteindelijk ging Folkert toch de fout in en moest hij een pion inleveren. Ornet speelde het daarna netjes uit en bracht daarmee de stand op 2-4. In de overige twee duels hadden de spelers allemaal minder dan 5 minuten en werd er niet meer genoteerd. Ernst had een pion verloren tegen Eric en zag zich genoodzaakt een stuk te offeren voor onduidelijke kansen. Manfred speelde een goede partij en leek te gaan winnen, maar die tijd…

Ernst maakte gelukkig een eind aan de onzekerheid door het beslissende halfje binnen te halen.

In de laatste partij die bezig was had Leithen de score nog wat dragelijker kunnen maken.

Om maar weer eens een cliché uit de kast te halen, een verdiende maar geflatteerde overwinning.

# Leithen A Rating LSG A Rating Uitslag
1 A. Mityaev 1987 A. Pijpers 2472 = 0 1
2 D. van Heijgen 1800 E.F. Kuipers 2328 = 0 1
3 W. Turk 1845 M.R.J. Kindt 1998 = 0 1
4 F. Vreugdenhil 1945 E.P.C. van Haastert 2443 = 0 1
5 O.J. Stork 2091 F.J. Geertsma 1935 = 1 0
6 E.C. van ’t Hof 2077 E. Gevers 2007 = ½ ½
7 M.F.J. Anink 1931 J. Berrevoets 1855 = 0 1
8 G. Milort 2001 B. van den Bosse 1819 = 1 0
1960 2107

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*