LSG A pakt dankzij invallers eerste overwinning

Met LSG A hebben we de eerste twee wedstrijden verloren, dus we hadden in onze derde wedstrijd iets goed te maken! Met invallers Rudy en Marcel voor Edwin en Timo begonnen we aan de wedstrijd tegen AAS A.

De eerste helft van de wedstrijd was voor de witspelers. We hadden Alisha met wit aan 8 gezet om een puntje te pakken en dat lukte wel heel snel. Toen ik na ongeveer 10 minuten langsliep telde ik dat Alisha een pion minder had maar wel met wat ontwikkelingsvoorsprong. Ik had beter ook even de stukken kunnen tellen, want daar had Alisha er blijkbaar al eentje meer van. Het duurde ook niet lang meer en de 1-0 was binnen.

Die voorsprong raakten we echter snel weer kwijt door een zeer slechte partij van mij. Na de opening werd ik te creatief en mijn tegenstander Willem Hensbergen reageerde daar sterk en principieel op. Toen ik niet lang daarna ook nog de (niet al te moeilijke) aanvalszet 16. Pg5 helemaal overzag was er geen redden meer aan en werd ik genadeloos hard afgemaakt. 2-0 voor de witspelers, 1-1 in de wedstrijd.

Gelukkig mogen we aan bord 2 dan weer met wit spelen. Invaller Rudy kreeg al snel voordeel in zijn favoriete London system en zijn tegenstander moest noodgedwongen een pion geven. Dat had nog redelijke compensatie kunnen geven maar na nog een onnauwkeurigheid pakte Rudy definitief groot voordeel. Daarna was het genieten, ik geef de twee tactische combinaties uit de partij hieronder als opgaven. Thema: paardvork.

Op bord 6 en 7 heb ik niet heel goed gevolgd wat er gebeurde maar ook hier wisten de twee witspelers tot winst te komen. Quinten op bord 7 kreeg een Lb5+ Siciliaan voorgeschoteld van Ben de Leur en volgens mij wist Quinten niet goed wat hij daartegen moest doen. Al snel kwam hij onder grote druk te staan, waar hij niet meer uit wist te komen. Ernst op bord 6 had samen met zijn tegenstander Ron Klein een creatieve opening neergezet. In het middenspel sloeg Ernst toe waardoor na vijf witoverwinningen de stand 3-2 voor LSG was. Dit was dan wel gelijk het einde van de dominantie van de witspelers, maar goed ook want anders was het 4-4 geworden!

Het zag er op dat moment zeer goed uit voor LSG. Manfred stond gelijk, Peter stond iets beter en Marcel stond veel beter. Toch was de winst pas zeker toen Peter ineens verrassend snel had gewonnen uit een maar iets betere stelling. Peter kreeg al snel na de opening een goede Wolga-achtige stelling en van daaruit ging hij langzaam vooruit op de damevleugel terwijl hij ondertussen meerdere remise-aanboden afsloeg. Vanuit een stelling die er nog houdbaar uitzag voor zijn tegenstander was het toen ineens in enkele zetten afgelopen, zie fragment hieronder:

Dit puntje hadden we op dat moment hard nodig, want bij de tweede invaller Marcel was het ineens niet duidelijk meer. Marcel zat zijn tegenstander de hele partij weg te schuiven, maar na een slechte afwikkeling bleef er ineens slechts een toreneindspel met een pion meer over dat zomaar eens remise had kunnen worden. Na de overwinning van Peter was een remise gelukkig al genoeg om de wedstrijd te winnen maar Marcel probeerde natuurlijk gewoon te winnen, wat na een blunder van zijn tegenstander ook lukte. Zie de partij hieronder:

Tot slot was Manfred een prima partij aan het spelen tegen de sterke Jeffrey van Vliet. Een rustige c3-Siciliaan leverde een gelijke stelling op, al laat opmerkelijk genoeg de database zien dat vanuit de stelling na zet 12 wit slechts een score van rond de 30% haalt. Blijkbaar is dit type stelling moeilijk voor veel witspelers dus. Voor Manfred in ieder geval niet want die bleef gewoon gezonde zetten doen en de stelling bleef lang in balans. Helaas kostte dit Manfred wel veel tijd en met 1 tegen 10 minuten zie je al aankomen dat het uiteindelijk ergens misgaat. Bij een slagenwisseling ging Manfred helaas toch de fout in waardoor AAS terugkwam tot 5-3.

Alle uitslagen nog eens op een rijtje:

# LSG A Rating AAS A Rating Uitslag
1 Arthur Pijpers 2480 Willem Hensbergen 2062 = 0 1
2 Rudy van Wessel 2368 Jeroen Cromsigt 1981 = 1 0
3 Peter Passenier 2175 Peter Poncin 2002 = 1 0
4 Manfred Kindt 2041 Jeffrey van Vliet 2361 = 0 1
5 Marcel Wubben 1973 Henk Noordhoek 1947 = 1 0
6 Ernst Gevers 2003 Ron Klein 1935 = 1 0
7 Quinten Salomons 1819 Ben de Leur 1864 = 0 1
8 Alisha Warnaar 1860 Ivo Andringa 1668 = 1 0
2090 1978 5 3

Al met al een prima wedstrijd van ons. Laten we deze lijn doortrekken en volgende wedstrijd laten zien dat we ook met Edwin kunnen winnen!

2 reacties op “LSG A pakt dankzij invallers eerste overwinning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*