LSG A kan titelprolongatie nu al vergeten

De competitie is pas twee ronden oud, maar na even zoveel nederlagen zal het LSG A niet meer gaan lukken om kampioen te worden van de Hoofdklasse van de Leidse schaakbond. Tegen LSG B hadden we al eens eerder verloren en het was dan ook niet een totale verrassing dat het nu weer gebeurde. Tegen Leiderdorp A hadden echter weinig mensen rekening gehouden met een tweede verlies op rij.

De wedstrijd was op verzoek van LSG verschoven omdat het samenviel met de ECC waar Arthur en ik actief waren. Op verzoek van Leiderdorp werd de wedstrijd gespeeld bij LSG in het denksportcentrum. Vandaar dat wij wit hadden aan bord 1.

De wedstrijd begon al niet al te best. Alisha was niet helemaal wakker en gaf in een iets betere stelling zomaar een vol stuk weg. De pion op e5 dekt een paard op d4 wat aangevallen stond door een toren op d1. Toen Alisha de zet f2-f4 met e5xf4 beantwoordde, was Ivo Lucas er als de kippen bij om met Td1xd4 het paard van het bord te pakken. Zwart deed nog een paar zetjes, maar gaf daarna teleurgesteld op. (1-0)

Ikzelf deed het niet veel beter hoewel ik nog weg kwam met een halfje. Ik probeerde een wat originele aanpak in de Benko en kreeg voldoende compensatie voor mijn geofferde pion. Toen ik even niet oplette, liet ik Martijn Otten helemaal los komen waardoor hij met wit gewoon een gezonde pion voor stond. Schijnbaar was hij ook wel tevreden met een halfje omdat hij geen poging deed een zetherhaling uit de weg te gaan. (1½-½)

Opmerkelijk hoe snel slechte resultaten verdrongen worden aangezien ik nu al niet meer precies weet hoe het scoreverloop was. De volgende vier resultaten zouden dus ook in een iets andere volgorde tot standen kunnen zijn gekomen. Voor mijn gevoel kwamen we zelfs nog even op een voorsprong doordat Arthur en Manfred allebei wonnen.

Arthur kreeg met wit al snel een prettige plus tegen het Siciliaans van Stefan Tabak. Zwart zag zich genoodzaakt een stuk te geven voor twee pionnen waar hij objectief gezien onvoldoende compensatie voor zou moeten hebben. Het zag er nog even complex uit, maar ik vermoed dat Arthur gewoon een rechtlijnige overwinning heeft behaald. (1½-1½)

Manfred was zo vriendelijk om op het allerlaatste moment nog aan een ander bord plaats te nemen met ook nog eens een andere kleur. Hij werd enigszins verrast door de agressieve opening van Kiri Arnold die met wit op zet 3 al een pion offerde. Onze man pakte gewoon de pion en probeerde daarna rustig het initiatief te neutraliseren. Het leek me dat hem dat aardig af ging en met een pion meer wist hij dan ook een vol punt aan te tekenen. Hiermee kwam hij op 2 uit 2 met zwart en zette hij ons op voorsprong. (1½-2½)

Quinten was bij het voorlezen van de opstelling niet ontevreden met zijn tegenstander David Sonneveld. Waarom weet ik niet precies, maar hij kwam al wel erg snel heel goed te staan. Eén onhandige zet zorgde er echter voor dat zwart direct alle problemen op kon lossen. Het eerste remise-aanbod werd nog geweigerd, maar bij het tweede was er geen reden om nog verder door te spelen. (2-3)

Toch zag het er op dit moment al niet al te best uit. Jorgen stond minder, Peter slecht tot verloren en de partij van Timo was dus erg belangrijk. Hij week met wit tegen Frieda Arnold af van zijn normale repertoire waardoor er al snel een vrij chaotische stelling op het bord kwam. In het middenspel leek wit eerst wat beter te staan, maar na het twijfelachtige c4-c5 moest wit al op gaan letten. Dat deed Timo niet waardoor de pion op c5 verloren ging. Hij probeerde de zaak nog wel te compliceren en kreeg zowaar ook nog wat kansen omdat Frieda het ook niet helemaal optimaal speelde. Het eindspel met twee lichte stukken tegen toren en twee pionnen had wellicht beter verdedigd kunnen worden. Door een wat onhandige paardmanoeuvre verloor wit nog meer tijd en lukte het Frieda om een doorbraak te forceren en moest Timo een stuk geven voor de vrijpion. Met een kwaliteit meer had zwart geen moeite meer om de gasten op gelijke hoogte te zetten. (3-3)

Op bord 4 speelde Peter met zwart tegen Joël van der Werf (zoon van) een Konings-Indiër die mij niet geheel onbekend voor kwam. Ik had in de ECC exact dezelfde variant op het bord met wit. Mijn tegenstander deed toen ook 10…Ph6 en ik deed net als Joël 11.dxe5. Peter speelde het betere 11…dxe5 waar mijn tegenstander in Ulcinj met zijn paard terugsloeg. Peter kreeg een prima stelling en toen wit ook nog zijn zwart-veldige loper ruilde tegen een zwart paard, leek me dat zwart goede kansen had. Daarna heb ik een stukje gemist, maar in wederzijdse tijdnood vlogen er opeens wat zwarte pionnen af. Hoewel de techniek misschien wat te wensen over liet, lukte het wit uiteindelijk toch om een zeer belangrijk punt binnen te halen. (4-3)

Invaller Jorgen Henseler mocht het met wit opnemen tegen jeugdtalent Jord Ypma. In een Engelse aanval van de Najdorf met snel h7-h5 kreeg zwart al snel goed spel. Zwart kreeg een mooi paard op f4 terwijl de wit-veldige loper van Jorgen niet echt veel kon doen, maar het was voor zwart ook niet makkelijk om een duidelijk winstplan te vinden. Wit beperkte zicht tot het spelen van Ka1-a2-a1 etc. en liet het zwart bewijzen. Dat ging de Leiderdorper niet helemaal goed af en opeens stond wit twee pionnen voor. Gelukkig had hij nog net een redding en met een mooie krachtzet bood de zwartspeler remise aan. Objectief gezien was het gelijk, maar wit kon een dame-eindspel met een pion meer risicoloos doorspelen. Dat alleen al was een reden dat het aanbod een beetje ongepast was. Ik gaf aan dat Jorgen door moest spelen omdat het er op de andere borden niet goed uitzag. Helaas lukte het Jorgen niet om een vol punt te pakken waardoor we de wedstrijd nipt met 4½-3½ verloren.

Een wat ongelukkige – maar zeker niet onverdiende – nederlaag. De eerste prioriteit zal nu zijn om degradatie te voorkomen! Dat zou moeten lukken, maar een eerste overwinning zou van harte welkom zijn. De eerstvolgende wedstrijd is al weer op 6 december, thuis tegen AAS. Er moeten dan zeker wat betere zetten gedaan gaan worden.

Leiderdorp A Rating LSG A Rating Uitslag
S.R. Tabak 2153 A. Pijpers 2480 = 0 1
M. Otten 2121 E.P.C. van Haastert 2462 = ½ ½
J.J. Ypma 2077 J. Henseler 2048 = ½ ½
J. van der Werf 1938 P. Passenier 2175 = 1 0
F. Arnold 1866 T. Yeh 1851 = 1 0
K. Arnold 1777 M.R.J. Kindt 2041 = 0 1
D.W.A. Sonneveld 1765 Q.R. Salomons 1819 = ½ ½
I. Lucas 1749 A. Warnaar 1860 = 1 0
1931 2092

2 reacties op “LSG A kan titelprolongatie nu al vergeten

  1. Volgens onze eigen agenda spelen jullie op 13 december de volgende wedstrijd (maar volgens de site van de LeiSB idd op 6 december)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*