LSG A eerste kampioen Hoofdklasse LeiSB

LSG A heeft op basis van bordpunten de titel binnen gehaald na een spannende strijd met LSG B. Afgelopen vrijdag werd Oegstgeest met 6½-1½ verslagen waardoor we het B-team 1½ bordpunt voor bleven.

Zoals iedereen ondertussen wel weet, was de LeiSB competitie dit jaar open gesteld voor alle spelers en konden dus ook de mensen die normaal alleen op zaterdag een potje speelden nu ook door-de-weeks competitie spelen. Bij LSG hadden diverse KNSB spelers hier wel interesse in en zodoende konden er dit jaar 2 LSG teams worden aangemeld in de hoogste klasse van de LeiSB. Vooraf hadden we met de wedstrijdcommissie bedacht dat het voor iedereen (zowel LSG als de andere clubs) leuker zou zijn als we twee ongeveer even sterke teams aan zouden melden. Hierdoor zouden ook de andere clubs (voorschoten, AAS, Philidor etc.) zeker niet kansloos zijn en zou ook de onderlinge strijd erg interessant kunnen worden. Die verwachtingen werden dan ook allemaal waar gemaakt.

In de eerste ronde was de onderlinge clash gepland waarin enigszins verrassend LSG B als glorieuze winnaar uit de strijd naar voren kwam. LSG B waande zich al meteen beter en ook ikzelf vreesde dat dit wel eens een voorschot op het kampioenschap zou kunnen zijn. Niets bleek echter minder waar zoals de stand na ronde 2 liet zien. LSG B liet zich verrassen door Oegstgeest terwijl wij een abnormaal sterk Voorschoten A overtuigend wisten te verslaan. Hierdoor stonden AAS en Philidor gewoon bovenaan.

Daarna wisten beide LSG teams al hun wedstrijden – vaak moeizaam – te winnen en stonden we bij het ingaan van de laatste ronde gelijk in matchpunten. LSG A had een bordpunt meer, maar bij gelijk eindigen zou LSG B kampioen zijn op basis van het onderlinge resultaat. Op donderdag wist LSG B met 2-6 te winnen van Voorschoten B waardoor het voor ons duidelijk was dat wij een dag later 5½ bordpunten moesten halen tegen Oegstgeest A.

De wedstrijd
Oegstgeest was door het resultaat van Voorschoten B al zeker van een langer verblijf in de hoofdklasse en er stond voor hen dus weinig meer op het spel. Zij waren dan ook iets verzwakt en met moesten met twee invallers aantreden tegen een compleet LSG A.

Ik mocht de score openen met een vlot aanvalspotje tegen Gert-Michiel de Niet. GM heeft mij vroeger schaken geleerd en het is dan ook altijd een aparte ontmoeting als we tegen elkaar moeten spelen. Hij heeft al sinds die tijd hetzelfde openingsrepertoire en het was dus relatief eenvoudig om een variantje in de Siciliaanse Kan uit te kiezen en voor te bereiden. Hoewel ik het zelf ook niet optimaal speelde was de stelling dermate gecompliceerd dat Gert en veel tijd verbruikte en niet de beste verdediging vond. (1-0)

Niet veel later stond het al 3-0 toen Arthur en Timo hadden toegeslagen. Arthur won met zwart van een zeer snel spelende Fred Slingerland. In een Siciliaanse Draak had zwart al vrij snel weinig problemen en toen hij een pion won was het nog een kwestie van techniek. Dat ging Arthur prima af.
Bij Timo was het juist de LSG-er die zeer snel speelde. Na een rustige Engelse opening won hij door een truukje een pion tegen Johan Boots. Ik dacht dat hij daarna in de aanval ook nog snel zou winnen, maar dat bleek toch tegen te vallen. Zwart verdedigde zich taai maar wist uiteindelijk een nederlaag toch niet te voorkomen. (3-0)

Intussen was Folkert wat in de problemen gekomen. Hij speelde met zwart tegen Goudriaan een solide Scandinaviër en leek zelfs duidelijk beter te staan. Toen hij in opkomende tijdnood een pionnetje pakte, kreeg wit opeens allemaal tegenspel. Een kleine blooper zorgde er zelfs voor dat wit een pion voor kwam waarna Folkert met kunst- en vliegwerk nog remise wist te keepen. (3½-½)

Quinten kreeg ergens op dat moment remise aangeboden en zoals vooraf afgesproken kwam hij netjes aan mij vragen wat hij moest doen. Ik had zijn stelling daarvoor al gezien en gaf aan dat hij gewoon door moest spelen omdat het nog niet zeker was of we de benodigde 5½ wel zouden gaan halen. De partij – die begonnen was met Oud-Indisch – leek al vrij snel op een normale Konings Indiër met g2-g3 waarin wit zeer prettig stond. Na het afgeslagen remise-aanbod kon Ed Noordijk met zwart de stelling niet meer verdedigen en scoorde Quinten een zeer verdiend punt. Daarmee waren de matchpunten in ieder geval binnen! (4½-½)

Nog één punt uit de laatste drie partijen zou toch mogelijk moeten zijn. De stellingen en vooral het verloop van de partij zorgden er echter voor dat we nog helemaal niet zo zeker waren van onze zaak. Eelco leek in de problemen te zijn gekomen, Ernst stond een pion achter en Manfred was net zijn pluspion kwijt geraakt en had bovendien nog maar heel weinig tijd. Gelukkig bleef Eelco overeind en gaf het surplus aan elopunten uiteindelijk toch de doorslag. De laatste twee partijen waren nog wel zeer spannend, maar het kampioenschap was binnen!

Manfred won na de opening een pion waar zwart wel behoorlijke compensatie voor had. Het koste hem met wit dan ook heel veel tijd maar het leverde hem wel een zeer goede stelling op. In tijdnood gaf hij echter eerst een pion terug en daarna verloor hij zelfs een vol stuk doordat hij te lang op winst bleef spelen. Geert van der Wulp had voldoende tijd om de stelling met een paard meer tot winst te voeren en tikte daarmee de eerste overwinning voor Oegstgeest binnen.

Juist op het moment dat Manfred verloren kwam te staan, gaf de tegenstander van Ernst een stuk weg. Na een wat saaie opening kreeg Ernst goed spel door op het juiste moment het centrum open te gooien. Hij veroverde het loperpaar en leek zeer comfortabel te staan. Een kleine onoplettendheid kostte hem echter wel een pion. Gelukkig boden de sterke lopers nog wel voldoende compensatie en toen Van der Bent een truuk overzag, stond Ernst opeens een stuk voor. Deze voorsprong werd gedecideerd tot winst gevoerd waardoor we aan het einde van de rit zelfs nog een punt ‘te veel’ hadden voor de titel.

De uitslagen

# LSG A Rating Oegstgeest A Rating Uitslag
1 A. Pijpers 2491 F. Slingerland 2331 = 1 0
2 E.P.C. van Haastert 2445 G.M. de Niet 2214 = 1 0
3 E.F. Kuipers 2315 N. van der Maat 1885 = 1 0
4 T. Yeh 1784 J. Boots 1883 = 1 0
5 E. Gevers 1979 G. van der Bent 1865 = 1 0
6 M.R.J. Kindt 2082 G. van der Wulp 1822 = 0 1
7 F.J. Geertsma 1916 M.J. Goudriaan 1810 = ½ ½
8 Q.R. Salomons 1754 E.M. Noordijk 1700 = 1 0
2096 1939

Het seizoen
Beide LSG teams hadden bij aanvang van de competitie exact hetzelfde gemiddelde. Bij ons was de verdeling alleen iets extremer met twee 2400+ spelers. Daar tegenover stond wel dat we waarschijnlijk wat underrated spelers (Quinten en Timo) aan de onderste borden hadden. Concurrent LSG B had een wat gelijkwaardiger verdeeld team en werd door velen dan ook als favoriet gezien voor de titel. Daarnaast waren Philidor A en in minder mate Voorschoten A en AAS geduchte concurrenten. Hoewel het verschil tussen de LSG teams en de nummers 3 en 4 in de eindstand 4 matchpunten bedraagt, was het in werkelijkheid veel spannender. Het zou dan ook leuk zijn als komend seizoen deze clubs ook weer meedoen met een dergelijk (of misschien nog iets sterker) team waardoor we ook in het tweede seizoen van de hoofdklasse weer een spannende strijd kunnen verwachten.

De invallers haalden met zijn allen 3 uit 8. Hierbij verdienen vooral de helden uit LSG C een eervolle vermelding. Jeroen Berrevoets (2 uit 2) en Michel Hubert (1 uit 1) wisten al hun partijen te winnen. Helaas wisten Rudy van Wessel (0 uit 1), Albert Termeulen (0 uit 1) en Bart van den Bosse (0 uit 3) hier geen punten aan te te voegen. Bij deze wil ik jullie allemaal bedanken voor jullie invalbeurt(en)!

8. Manfred Kindt (4 uit 7, TPR: 2026, W-We: -0.47)
Manfred startte het seizoen met een rating van 1976 en een sterk seizoen heeft er mede toe geleid dat hij nu 2082 achter zijn naam heeft staan. De onnodige nederlaag in de laatste ronde zorgde ervoor dat er nog ruimte is voor verbetering.

7. Ernst Gevers (3½ uit 7, TPR: 1962, W-We: -0.15)
Ernst begon het seizoen niet al te best, maar de eindsprint van 3 uit 4 was goed genoeg om ongeveer aan de verwachting van meneer Elo te voldoen. Gedegen openingskennis en een goede partijopzet leiden er vaak toe dat Ernst in het middenspel een prima stelling heeft, maar daarna wil het nog wel eens mis gaan. Als het tijdsmanagement wat kan worden verbeterd, komen die punten vanzelf.

6. Folkert Geertsma (2 uit 5, TPR: 1919, W-We: 0.02)
Folkert moest door wat fysieke problemen twee ronden missen en eindigde uiteindlijk op -1 wat hem een TPR gelijk aan zijn rating opleverde. Als de rekenvaardigheden nog wat kunnen worden verbeterd, zit er voor onze nestor ook nog zeker meer in.

5. Arthur Pijpers (4½ uit 6, TPR: 2518, W-We: 0.16)
Onze rots in de branding aan de hoogste borden. Verrassend genoeg kreeg Arthur dit seizoen 1 GM en 2 IM’s tegenover zich. Met 4½ uit 6 voldeed hij aan de verwachtingen, maar met zijn gewonnen stelling tegen LSG B zat er zelfs nog meer in.

4. Eelco Kuipers (6 uit 7, TPR: 2438, W-We: 0.68)
Altijd fijn om zo’n speler in je team te hebben. Hoogste zwartbord en dan ‘gewoon’ 6 uit 7 scoren. Ook Eelco leed zijn enige nederlaag tegen LSG B en dat zat hem niet lekker. Hij won zijn resterende partijen al was dat niet altijd even overtuigend. Vooral tegen Philidor had dat zomaar andersom kunnen zijn. Hoogtepunt was zijn soepele overwinning tegen Meesch van Osch die dit jaar voor De Stukkenjagers uitkwam in de Meesterklasse van de KNSB.

3. Quinten Salomons (3½ uit 6, TPR: 1840, W-We: 0.71)
Quinten heeft een zeer degelijk seizoen gespeeld. Met een TPR van 100 punten boven zijn rating zal hij niet ontevreden zijn hoewel er momenten waren waarop er zelfs nog wat meer in had gezeten.

2. Edwin van Haastert (7 uit 7, TPR: 2811, W-We: 0.96)
Ik mocht het – net als in LSG 1 – gaan proberen als playing captain. Dat ging me uiteindelijk best goed af hoewel de score niet helemaal recht doet aan de partijen. Vooral tegen Midas Ratsma (Voorschoten A) en Timo Bottema (Voorschoten B) waren er wat benauwde momenten.

1. Timo Yeh (3 uit 3, TPR: 2577, W-We: 1.91)
Timo kon door schoolverplichtingen niet altijd meedoen. Maar de keren dat hij er was, hebben we het geweten ook! Met 3 uit 3 kan hij uiteraard tevreden zijn. Soms speelt hij nog iets te snel, maar het is duidelijk dat we nog veel van Timo gaan horen. In Augustus mag hij zijn eerste Europees Kampioenschap gaan spelen in Bratislava. Veel succes!

Iedereen bedankt voor een gezellig en succesvol seizoen! Voor mij was het een leuke ervaring en ik hoop dat dat voor jullie ook zo was en dat we komend seizoen weer mee zullen gaan doen in de hoofdklasse van de LeiSB.

5 reacties op “LSG A eerste kampioen Hoofdklasse LeiSB

  1. Van harte gefeliciteerd met dit eerste kampioenschap! Leuk te zien hoe de jeugd een plekje krijgt en meteen goed presteert! Voor mij is het ook een geruststelling te zien dat je nog slechter dan met 0 uit 2 kunt invallen.;-)

  2. Gefeliciteerd mannen! Spannende competitie!
    Wat mij als toeschouwer/invaller vooral opviel was hoeveel problemen deze tijdcontrole veroorzaakte. Ik heb ook de helft van mijn invalbeurten gewonnen doordat mijn tegenstander in tijdnood misgreep. Zelf kon ik geen overtuigende winstvoering vinden omdat ik ook de tijddruk voelde en al gauw maar gewoon zetjes ging doen. Natuurlijk kan men overal aan wennen, maar ik denk dat het schaken in deze vorm toch meer rust verdient.

  3. Het lijkt mij een schone taak voor de voorzitter van de LSB om de aangesloten verenigingen er nu eens van te overtuigen dat een increment van 10 seconden per zet niet leidt tot de benodigde verheffing van de schaaksport, maar eerder het tegenovergestelde bewerkstelligt. Er is nu voldoende praktijkervaring opgebouwd om vast te kunnen stellen dat increment van 30 seconden wél goed werkt. Het bij LSG gebruikte speeltempo van 75/30 bijvoorbeeld, is zéér geschikt. Dit tempo beëindigt de meeste onnodige tijdsoverschrijdingen alsmede allerlei ongeregeldheden zoals het smijten met stukken en het mishandelen van de klok.

    • Dit wordt inderdaad in de evaluatie meegenomen. Bij LSG zijn we hier natuurlijk al aan gewend en zouden we dat graag in de hele LeiSB competitie willen zien. Het voorstel zal worden besproken en wellicht ter stemming worden gebracht binnen de LeiSB vergadering.

  4. Het is inmiddels uitgelekt dat ik per nul betaald kreeg door LSG B, maar het mocht net niet baten, 1 invalbeurt te weinig gekregen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*