LSG 7 wint 3e klasse LeiSB!!

IMG-20150409-WA0000

De oplettende en getrouwe lezer van deze site is het wellicht opgevallen dat de wedstrijdverslagen van LSG 7 afgelopen seizoen schaars vertegenwoordigd waren (i.e. 1 verslag). Logisch gezien het feit dat LSG 7 helemaal niet thuis hoort in de derde klasse onderbond. Volgend jaar spelen we dus weer in de tweede klasse. Hierbij een kort verslag van het afgelopen schaakseizoen.

De bezetting van LSG 7 (met individuele resultaat) bestond in de kern uit:
– Peter vd Hoeven op bord 1 (3.5/7)
– Joris Kuipers op bord 2 (5/7)
– Jan Verheijen op bord 3 (4.5/7)
– Maurice Walraven op bord 4/5 (4/6)
– Peter Sonneveldt op bord 4/5 (4/6)
– Luuk Hoogeveen op bord 6 (5/6)

De keren dat we niet compleet waren viel Daan Vernooy tweemaal en John Kettenis één keer in. Zij hebben zeker aan ons succes bijgedragen door al die invalbeurten in volle punten om te zetten. Het team is hiervoor zeer dankbaar!

De weerstand
In de derde klasse streden we tegen LSG 8, Leiderdorp 3, Daniel Noteboom 2, voorschoten 4, Reynaerde 2, OEW 1 en Vrijpionnen 1. Het team had geen problemen met de op papier veel zwakkere tegenstanders dus de wedstrijden tegen OEW 1, Daniel Noteboom 2, LSG 8 (zie verslag) en Reynaerde 2. Alhoewel Voorschoten 4 ook zo’n team leek te zijn kwamen we op 13 november niet verder dan gelijkspel. Tevens de match tegen de Vrijpionnen bleek lastiger dan gedacht. Nadat beide Peters hadden verloren en Jan remise speelde was het de invaller John die ons nipt met 3.5-2.5 liet winnen als team. Het enige team wat op papier sterker was dit seizoen was Leiderdorp 3. Hier mochten we de laatste ronde tegen.

De laatste match
Na 6 rondes gespeeld te hebben stonden beiden teams ex equo qua match- en bordpunten met maar liefst 3 wedstrijden met identieke scores! Een 3-3 leek dus ook een logische uitslag voor de laatste ronde afgelopen dinsdag en daar leek het ook naar toe te gaan. Als eerste won Maurice zijn partij, nadat hij een toren cadeau kreeg van zijn tegenstander. Daarmee won Maurice zijn vierde opeenvolgende partij na een slechte start dit seizoen. Peter S. won overtuigend vanuit een stelling waarin hij goed druk kon uitoefenen. Helaas verloor Luuk zijn enige partij dit seizoen. Toegegeven, zijn tegenstanders waren vaak niet al te sterk, maar een 100% had uiteraard heel mooi geweest. Jan kwam al vrij snel in een eindspel terecht met lopers en torens en wat pionnen op het bord. Helaas blunderde hij tactisch en moest opgeven. Jan speelde een redelijk seizoen, maar gaf zelf aan dat hij meer had verwacht van zichzelf. De onus lag dus op de eerste twee borden. Joris kwam positioneel beter te staan, maar gaf de tegenstander kans om wat af te ruilen naar een stelling waarin wit zelf iets slechter positioneel stond. Het remiseaanbod van zwart nam hij daarom ook maar aan. Joris verloor alleen in ronde 1 tegen onze snel-in-rating-stijgende Rob. Hij moet maar in LSG 7 komen spelen volgend jaar! Restte alleen de partij nog van Peter: hij speelde tegen L. van Osch die met een rating van 1818 op papier de sterkste speler van de competitie is. Peter speelde met zwart de Ruy Lopez en de kansen leken in het middenspel gelijk verdeeld. Echter, met het verloop van de avond zag Peter voor zijn neus zijn stelling slechter en slechter worden. Of hij verloren stond? Een computer zal meteen ja uitspugen, maar dit is de derde klasse onderbond! Hier kan letterlijk alles gebeuren. De laatse momenten moeten gruwelijk geweest voor van Osch geweest zijn: hij had zijn lopers op b2 en c2 gezet met in het vergezicht een arme koning op h8 van zwart, zijn dame stond mooi centraal opgesteld en hij had een vrijpion gecreëerd op e7. Peter had een batterij Loper+Dame op a7 en b6 loerend op enig tegenspel op f2. f2 stond uiteraard gedekt door een Te2, maar toen zwart met zijn toren vanaf e8 de pion op e7 nam en wit terugsloeg met Te2xe7 stond f2 niet meer gedekt en na Dxf2+ gebeurde het ongelofelijke: wit had twee opties Kh1 en Kh2. Wit speelde Kh1? en het vinden en dubbelchecken van mat in 1 kostte Peter welgeteld 3 seconden. Mooi cadeautje voor Peter, want hij vond zichzelf niet in allerbeste vorm afgelopen seizoen.

En zo geschiedde het: we zijn onbetwist eerste plaats winnaars van dit seizoen, maar zoals al gezegd in het eerste deel: volgend jaar spelen we weer waar we thuis horen. U kunt dus, beste lezer, dan ook weer uitzien naar regelmatige wedstrijdverslagen van LSG 7. 

De persoonlijke uitslagen in tabel:

Bord LSG 7 Rating Leiderdorp 3 Rating Uitslag
1 P. van der Hoeven 1689 L. van Osch 1818 = 1-0
2 J. Kuipers 1650 C. Hortensius 1686 = ½-½
3 J. Verheijen 1542 J.N.J. Kooijman 1612 = 0-1
4 P. Sonneveldt 1540 A. van Dijk 1719 = 1-0
5 M.G.A.M. Walraven 1537 M. Hooshangi 1574 = 1-0
6 L. Hoogeveen 1520 D.J.L. Jonker 1534 = 0-1
3½-2½

Tekst: Joris Kuipers

7 reacties op “LSG 7 wint 3e klasse LeiSB!!

  1. Gefeliciteerd heren! Een welverdiende promotie. Laat jullie mooie resultaat de inspiratie zijn voor LSG 2 om morgen eens even flink uit te halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*