LSG 6 ten onder tegen jeugdig DD 4
LSG 6 heeft de goede start van het seizoen geen vervolg kunnen geven. Tegen DD uit Den Haag werd verloren met 3-5. De uitslag had echter met wat geluk onze kant op kunnen vallen, maar vrouwe Fortuna kneep een oogje toe dit keer. (verslag van Steven den Hollander)
Simon dacht in de opening een stuk te winnen, maar werd compleet verrast door een aftrekaanval. Dit zou hem al direct torenverlies opleveren, en van compensatie was geen sprake. Simon gaf terecht op. De volgende uitslag was zeer jammerlijk voor het zesde. Elyas Nyoto (10 jaar oud!) mocht zijn debuut maken in de landelijke competitie en deed dat uitstekend. Met een, voor hem, bekende opening wist hij de vijandelijke koning direct naar het midden van het bord te dwingen, en hij leek op weg naar een snelle overwinning. Helaas voor ons kreeg zijn eveneens jeugdige opponent toch nog wat stukken ontwikkeld, en werd de koning van Elyas onder vuur genomen. Dit werd echter een overweldigende aanval, waar geen verdediging meer tegen mogelijk was. Erg jammer, maar een hele mooie eerste partij die zeker nog met meester Eelco behandeld zal worden!
Een andere invaller, Corné, wist het eerste punt voor ons te scoren. Met een goede concentratie en uitstekend tijdsgebruik wist Corné zijn tegenstander eerst met een dubbelpion op te zadelen. Later kon hij enkele pionnen winnen, door slim gebruik te maken van een toren + loper, tegenover toren + paard. Hierna ging het echter weer mis voor LSG, met een nederlaag van Stanley. Stanley heeft zich voorgenomen om niet meer mat te worden gezet tegen jeugdspelers, maar dat lukte hem vandaag niet. Heel veel heb ik niet meegekregen van deze partij, maar na wat materiaalverlies ging het van kwaad tot erger.
Met een 1-3 achterstand was het duidelijk dat er geen houden meer aan was., ondanks dat de resterende borden wel wat beter leken voor Leiden. Paul accepteerde het remiseaanbod van zijn tegenstander, en leverde een leuk technisch stuk aan over zijn partij. Deze is aan het einde te vinden. Over mijn eigen partij was ik redelijk tevreden. Helaas ging het met de laatste zet toch nog mis. Ik had een pionwinst uitgerekend, maar dacht met een paardzet er verschillende dreigingen in te brengen. Een niet heel materialistisch persoon gaat natuurlijk altijd voor een mooiere zet in dat geval. De tegenstander erkende deze dreigingen en verplichte mij tot een dameruil, die ik niet aan had zien komen. Dit ging gecombineerd met een remiseaanbod wat ik jammerlijk niet kon weigeren.
Een mooi succes van Moritz vervolgens. Tegen een volgende jeugdspeler, die al een behoorlijke rating heeft, wist hij een goede overwinning te boeken. In de analyse liet Moritz enkele mooie varianten en trucjes zien die hij gedurende de partij berekend had. Het meest fraaie was de variant in de partij, waar hij een toren won, ten koste van een paard & loper. Dit is doorgaans niet goed, maar Moritz had uitstekend getaxeerd dat deze stukken zeer inactief waren en hij daardoor veel druk kon uitoefenen op de koning. Niet veel later werd er opgegeven. De langste partij van de dag kwam van Puck. Net als de vorige wedstrijd mocht zij wederom tegen een dame spelen. Een pionoffer in het middenspel leek verantwoord, maar toen het er later twee werden leek dit iets te veel van het goede. Er leken nog wat rommelkansjes te zijn, maar haar tegenstandster maakte geen fout meer.
Hierdoor uiteindelijk dus een 3-5 nederlaag, jammer maar helaas. Over enkele weken wacht de volgende wedstrijd, dan zullen wij naar Woerden gaan. Tot slot nog de analyse van Paul over zijn partij:
In het team van onze tegenstander waren er vijf leden waar ik minimaal één keer een partij tegen gespeeld heb. Een van hen alleen online en die trof ik tegenover me op het bord.
Tijdens een van de online-4-kampen van DD begin vorig jaar was ik geen partij voor hem. Vooraf aan zijn partij vertelde hij enkele keren tegenover zijn buurman op bord 1 : “I wasn’t joking.” Wat hij daarmee bedoelde is waarschijnlijk tot uiting gekomen met de uitvoering van zijn eerste zet.
Ik vind het prima: meteen uit de theorie. Dat wordt leuk schaken.
Met de gedachte hem meteen met een verzwakte pionnenstructuur op te zadelen ruil ik het paard. Maar een verzwakte pionnenstructuur kan zwart voorkomen met 3…Da5+ 4.Ld2 Dxa6. Maar daarmee is er wel alvast vooruitzicht op een derde damezet in de openingsfase. Waarmee ik met mijn witte formatie ontwikkelingsvoorsprong opbouw.
Ik krijg een pion op de vijfde rij die daar niet meer weg te krijgen is, waarna zwart zijn vierde damezet uitvoert.
De kwetsbaarheid van c2 geeft me het gevoel dat dameruil de beste optie is. Ondanks dat daarmee een dubbelpion bereikt wordt op de b-lijn. De computer geeft me daar achteraf – thuis – gelijk in.
In het vervolg van de strijd lukt het me mijn koningspionnen te laten opmarcheren, al geeft de computer aan dat zwart iets in het voordeel staat.
Er volgt een fase waarin beide formaties de beste voortzetting vanuit de positie weten te vinden. Waarbij wit vervolgens iets beter staat.
Ik krijg de kans met mijn toren de f-lijn te bezetten, waarna wit duidelijk beter staat.
Van het vervolg van de strijd wordt vooral thuis duidelijk dat ik in die fase nog meer tijd had moeten steken in nalopen van mogelijkheden. Na zwarts 41…Td7 kijk ik naar cxd6 als voorbereiding om de h-pion uiteindelijk te laten promoveren. Doch kies voor het langere traject met een gedekte, gepasseerde vrijpion op c6.
Vervolgens ontwikkelt de strijd zich naar eentje waarin zwart zettenherhaling kan afdwingen.
Dat hij daar content mee was blijkt uit het feit dat hij na zijn 50…Tf7 meteen de klok stil zet en zijn hand uitreikt. Niet om op te geven.
Geef een reactie