LSG 6 start met een overwinning op jeugdig Zukertort!

Het zesde van LSG is het seizoen uitstekend gestart. Na een vroege voorsprong leek het nog even spannende rodeo te gaan worden, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Het was nog de vraag of we volledig uit zouden komen. Moritz moest zich zaterdagochtend namelijk afmelden wegens ziekte, maar gelukkig was Corné (die dit keer letterlijk uit bed gebeld moest worden) bereid om in te vallen. Met twee auto’s konden wij vertrekken, en waren zo ruim op tijd bij de speelzaal. (Verslag van Steven den Hollander)

Schijnbaar moet ik nog even wennen aan het verschil tussen teamleider zijn bij dammen en schaken. Waar je bij dammen met 20 a 30 minuten eerder rustig een bakje koffie neemt met je team, de opstelling doorneemt, en een gezamenlijke warming-up doet, komen schakers schijnbaar 5 minuten voor de start (of nog later in het geval van een drietal spelers van Promotie, of de voorzitter van de Leisb…) pas een speelzaal binnen. Slechts anderhalve man en een paardenkop waren aanwezig. Maar goed, genoeg over de moeilijkere denksport!

De tegenstanders dan. Een zeer jeugdig, en heel enthousiast team met slechts 2 senioren. De jeugdspelers rennen en vlogen voor de partijen nog door de speelzaal, maar eenmaal achter het bord waren ze het eerste speeluur onverstoorbaar. Stiekem moest ik al slikken bij het beeld dat als een van deze spelers een pion zou promoveren tegen ons, ze op de stoel moesten gaan staan, of om het bord heenlopen om de promotie daadwerkelijk uit te voeren….

Waar ik in de korte periode als schaker al een enorm trauma aan heb overgehouden zijn paarden. Zodra die eraf geslagen kunnen worden moet je direct toeslaan, dat is wel duidelijk. Er is echter niet om die paarden heen te komen, zo ook afgelopen zaterdag. Schuin achter in de speelzaal bevond zich bijvoorbeeld een hobbelpaard, en ook in een nabijgelegen wei hadden we vanuit de auto al enkele paarden gespot. En als ik op zondagen richting de Kuip loop, worden die geblindeerde dieren professioneel gemeden. Ook deze wedstrijd stonden de paarden centraal.

Vlak na het eerste speeluur kwamen wij op een 0-3 voorsprong. Frank, Simon en Puck wonnen na concentratieverlies van de tegenstanders, maar heel gek is dat ook niet. Over 2 jaar zullen wij moeten vrezen voor deze tegenstanders! Gezien de goede standen bij Paul en Steven leek het voor de tegenstander niet meer mogelijk om resultaat te boeken. Trekken aan een dood paard dus.

De tegenstander van Stanley wist echter te verassen, en boekte een mooie overwinning. Waar het denk ik misging voor Stanley is toch dat paard op de achterste rij, die zijn koning ietwat in de weg liep. Deed een beetje denken aan een paard van Troje. Intussen heeft Stanley ook de petitie om paarden te verwijderen van het bord getekend. In de tussentijd had buurman Rob Uittenbopaard al gevraagd of remise goed was, wat door een knikje beaamd werd. Nu moet je over het algemeen een gegeven paard niet in de bek kijken, maar in dit geval moest zijn tegenstander nog wel doorgaan, om er nog een matchpunt uit te slepen. Helaas voor ons…

Geheel verassend mocht ik zelf de stand op 1-4 zetten. En hoe! Op de vierde zet wist ik al Salinero en Jolly Jumper van het bord te toveren, maar dat scheen heel slecht te zijn. Mijn tegenstander wist blij te melden na afloop dat het Schots(?)(1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Nxd4 Nxd4) zijn favoriete opening was, en het totaal niet de bedoeling is om te slaan. Weer wat geleerd! Hierna werd het echter tijd om die angst te overwinnen. Met het overgebleven paard durfde ik op wat trucjes te spelen, en wist in korte tijd 3 pionnen te winnen! Een eindspel met louter pionnen en een wederzijds paard werd in mijn voordeel beslist! Ten onrechte overigens, mijn 11-jarige tegenstander speelde tot het middenspel echt uitstekend, en ik kon maar weinig bereiken.

Paul liet overigens pas echt de kracht en waarde van paarden zien. Hij wist zijn tegenstandster helemaal naar achteren te dringen, met behulp van die stukken! Van Paul ontving ik het volgende over zijn partij:

Op zaterdag 8 oktober speel ik met LSG 6 in Amstelveen. Waar ze in het Hermann Wesselink College een uitstekende speellocatie ter beschikking hebben om de vier thuisspelende ploegen en hun tegenstanders aangename schaakuren te bezorgen.

Zelf mag ik het opnemen tegen de Nederlands Kampioene in haar leeftijdscategorie: Anika Bagga. Vol vertrouwen speelt ze het Benko of Wolga gambiet. Een gambiet dat ik zelf ook met veel vertrouwen bestrijd.

Er is al een remiseaanbod geweest van Anika, op het moment dat ik mijn 25e zet speel.

Stelling na 25.Pe7+

Achteraf bekeken bereik ik hier het moment dat ik effectief kan slaan op f5. Op het moment van de partij zie ik echter spoken en meen met mijn paard terug te moeten keren naar c6…

We staan met LSG 6 op 4 bordpunten, wanneer de volgende stelling op het bord komt en Anika opnieuw remise voorstelt.

Ik ga akkoord met de remise, waarmee de twee matchpunten binnen zijn. Uiteindelijk wordt het 5 – 3.”

Niet lang hierna werd er bij de partij van Rob ook remise gegeven, en was de eerste teamoverwinning een feit! Het was spijtig dat Corné hierna nog verloor, hij speelde een prima partij zo bleek bij analyse. Corne wist nog te melden dat zodra een vrouw met de dame gaat spelen hij altijd verloren is. Dit tot grote hilariteit van het publiek. Saillant detail aan deze wedstrijd is echter dat een paard ruil een goede positive zou hebben opgeleverd voor Corné….

Zo, mooi op tijd klaar voor de jeugdtraining. Na tussendoor het lesboek open geslagen te hebben, ontsnapte al een diepe zucht. Er staan vandaag dubbele aanvallen met paarden op de agenda…

Nog even de uitslagen op een rij:

Rating
Rating
Bagga, A. (Anika) 732 Koks, P.W. (Paul) 1523 ½ – ½
Elgersma, J.W. (Hanneke) 1508 Anceaux, C.J. (Corné) 1264 1 – 0
Kool, D. (Danny) 1572 Uittenbogaard, R. (Rob) 1451 ½ – ½
Bakker, H.T.M. (Hidde) 715 Hollander den, S. (Steven) 1458 0 – 1
Patil, N. (Neev) 1167 Cools, F.G. (Frank) 1425 0 – 1
Shah, P. (Palash) 816 Heijungs, S. (Simon) 1361 0 – 1
Kumar, N. (Nivedita) 0 Wit de, P. (Puck) 0 0 – 1
Kakrana, R. (Reyansh) 0 Bingen, S.S.R. (Stanley) 1224 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1085 Gemiddelde Rating: 1387 3-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*