LSG 6 loopt over Rode Loper 2

Voor onze tweede wedstrijd moesten we wederom op pad en dit maal naar Utrecht. In het knusse denksportcentrum aan de Boorstraat werden we opgewacht door het tweede team van de Rode Loper. Tot onze verassing speelden we op live borden zodat de hele wereld kon meegenieten van onze partijen. Voordeel van live borden is dat ik nu al onze partijen aan dit verslag kan toevoegen. Volgens professor Elo waren wij zwaar favoriet en dat bleek uiteindelijk ook te kloppen.
Als eerste was Robin klaar. In een rustig opgezette damegambiet neemt hij in het middenspel het initiatief na wat onhandige zetten van zijn tegenstander. Robin miste nog een eenvoudige stukwinst maar met een mooi matnetje won hij toch zijn partij.
Niet veel later wist ook Juri zijn partij te winnen. In een Siciliaanse Draak krijg hij een gevaarlijk ogende koningsaanval over zich heen. Met goed verdedigen en wat suboptimale zetten van zijn tegenstander werd de aanval afgeslagen. Het resultaat was een gezonde pion voor. In het vervolg van de partij wist Juri nog twee pionnen te veroveren. Toen promotie dreigde hield de tegenstander het voor gezien.
Puntje 3 kwam binnen via Gerard. In zijn eigen woorden: Ik speel liever met zwart (kom ik altijd goed uit de opening) dan met wit (kom ik altijd slecht uit de opening) maar in de praktijk scoor ik beter met wit. Zo ook tegen de Rode Loper. Na ca. 25 zetten met wit stond het ongeveer pat. Ik kon naar mijn idee alleen nog Dame tussen b5 en c4 heen en weer spelen, tegenstander moest grof materiaal offeren om verder te komen, kom maar op, anders ben ik tevreden met een halfje. De tegenstander wilde geen remise, zette loper en prise om verdriedubbeling zware stukken op f-lijn te krijgen, maar vergat daarbij onderste rij grap, 1-0, niet mijn beste maar wel een leuke.
Omdat ik intussen in een moeilijke fase van mijn partij was beland weet ik niet precies in welke volgorde de volgende uitslagen binnen kwamen. Marco speelde op bord 1 remise in een rustig opgezette partij stond hij vrij comfortabel maar een duidelijke winstweg kon hij niet vinden. Gezien de uitslagen en de stand op de andere borden besloot hij niets te forceren en remise te maken.
Olivier speelde op bord 2 remise en zijn partij voorzien van commentaar.
Don was op bord 5 de enige verliezer aan onze kant. Hij kwam in een Scandinaviër eigenlijk prima uit de opening maar zocht met een lange rokade de problemen wel een beetje op. Van de geplande koningsaanval is alleen g4 uitgevoerd. Zwart drong op de damevleugel ernstig aan. Met alle zware stukken gericht op de koning van Don was er geen houden meer aan.
Zelf speelde ik op bord drie een partij waarbij ik een koningsaanval te verduren kreeg, Ik had die aanval aan zien komen en het leek mij allemaal prima te houden. Toen mijn tegenstander een paard offerde om mijn koningsstelling open te breken dacht ik dat ik het simpel kon keepen en gewoon een stuk voor stond. In de analyse bleek het iets anders te liggen. Gelukkig zag mijn tegenstander de beste zetten ook niet en kon ik de partij redelijk eenvoudig afmaken.
Als laatste was Ruud nog bezig op bord 6. Zijn pot was redelijk geolied. Toen zijn opponent zijn dame op een volledig onlogische plaats poneerde en daarmee ook nog een trucje met pionverlies waar Ruud al een tijdje op zat te loeren in de hand werkte wist hij met een gezonde pion voor eigenlijk al genoeg over kansen en krachtsverschil. Vervolgens liet zijn tegenstander ook nog eens een loper insluiten en was het daarna een kwestie van bij de les blijven om het uit te schuiven.

Een mooie 6-2 overwinning waarmee we de koppositie in klasse 5d ingenomen hebben.
tekst: Vincent Schenkelaars

De Rode Loper 2 1626 LSG 6 1752  
Hoek van, W.J. (Wim) 1781 Mooij de, M. (Marco) 1855 ½ – ½
Toby , A. (Almer) 1767 Huizer , O.C. (Olivier) 1811 ½ – ½
Korte de, H.C. (Rene) 1737 Schenkelaars , V.F. (Vincent) 1810 0 – 1
Aldenberg , H. (Hendrik) 1694 Agaian , J. (Juri) 1767 0 – 1
Gelder van, J.C. (Jacques) 1695 Biggelaar van den, D.F.A.M. (Don) 1698 1 – 0
Lingen van, H.G.K. (Henk) 1548 Dobbelaar , R.J. (Ruud) 1805 0 – 1
Oostenbrugge van, G.J. (Gert-Jan) 1533 Vink , G.L. (Gerard) 1699 0 – 1
Voorhoeve , A. (Stijn) 1255 Schenkelaars , R. (Robin) 1572 0 – 1

3 reacties op “LSG 6 loopt over Rode Loper 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*