LSG 6 grijpt naast matchpunt(en)!

Na een prima wedstrijd heeft LSG 6 zich helaas tekortgedaan. Voordeligere borden strandden in remise, en mindere standen werden overtuigend verloren. Na enkele mindere optredens waren we dit weekend wel te spreken over de gespeelde partijen en resultaten. Ons zesde had enkele invallers nodig, maar die voldeden allemaal! (Verslag van Steven den Hollander)

De hele voorbereiding was een verhaal apart. Zo had Paul zich ruim op tijd afgemeld, en kon de zoektocht naar een invaller beginnen. Later meldde Moritz zich ook af, maar dat zou ook geen probleem moeten zijn. Met de nadruk op zou. Zo heb ik afgelopen week maar liefst 18 potentiële invallers aan de lijn gehad, die allen niet konden. Vervelend is dat overigens niet, zo leer je nog eens mensen kennen =) Paul bleek echter toch te kunnen, waardoor er nog maar 1 vacature was. Die kwam in de persoon van Walther, die mij spontaan terugbelde toen ik hem op zijn huisnummer niet te pakken kreeg. Rob moest zich op vrijdag afmelden, waardoor het toch leek alsof we incompleet uit zouden komen. Maar toen belde Gert uit zichzelf dat zijn plannen door de gladheid waren gecancelled en of we nog iemand nodig hadden. Top! 

Het laatste stukje voorbereiding bestond uit de reis. Ietwat rommelig wachten op de trein alwaar Paul al stond te wachten. Bakje koffie in zo’n hipster Amsterdamse zaak, en wachten op de rest die per auto kwamen. Ruim op tijd waren we compleet, we konden starten. 

Simon speelde met vaste hand naar winst. Zijn tegenstander maakte een paar fouten op rij, en Simon was er als de kippen bij om al het materiaal toe te eigenen. Na afloop bleek dit ook de enige winst te zijn. De partij van Gert snapte niemand van de aanwezige toeschouwers, maar beide spelers gelukkig wel. Gert leek als een olifant in de porseleinen winkel met zijn g en h pion naar voren te stormen, maar de vraag was of dit heel goed of zeer gevaarlijk. We zullen het nooit weten, want beide spelers waren tevreden met remise. 

Frank en zijn tegenstander toonde zich ware cowboys. Gewapend met paarden probeerden ze elkaar het leven zuur te maken. Met zijn lasso won Frank een pion, en er leek meer in te zitten. Helaas eindigde deze rodeo in een remise, de tegenstander van Frank bediende zijn paarden uitstekend. Hierna moest ik zelf het hoog buigen. Mijn tegenstander speelde uitstekend, nadat ik in de opening weer eens geen idee had waar het spel om draait. 1. e4 c6 2. Nf3 d6? Een zet die ik nog nooit gezien heb. Toen had ik natuurlijk al direct kunnen opgeven. De focus van mijn jonge tegenstander was uitstekend, en nadat hij met een kleine aftrekaanval een pion won maakte hij geen enkele fout meer.  

Paul heeft ook weer een verslagje gemaakt, die voeg ik zoals gebruikelijk hieronder toe. Stanley verloor hierna helaas. Na een kwaliteit achter te staan maakte ook zijn tegenstander geen fout meer, en maakte het keurig af na enkele tactische wendingen. Een kleine achterstand, maar er leek nog voldoende mogelijk. Walther had een pion meer, en Puck zelfs een toren meer. Walther had dus een kleine voorsprong, maar door zettenherhaling kon dit niet worden omgezet in een overwinning. Een opmerkelijk moment was nog dat Walther de 40 zetten had gehaald en rustig de klok liet lopen. Zijn tegenstander dacht echter gewonnen te hebben op tijd…..  

Dit gebeurde ook bij Puck, maar dat had gevolgen. Ook Puck haar tegenstander was niet op de hoogte van de extra tijd, waarna de scheids even polshoogte kwam nemen. Puck vergooide in de commotie helaas haar toren, en het werd een kwaliteit meer. Dit bleek echter niet genoeg, dus moesten wij toch wel wat teleurgesteld afdruipen met een minimaal verlies. Maar, zoals op de terugreis gezegd werd: We hebben ons weer vermaakt!

Verslag Paul: 

Met de uitwedstrijd bij VAS hebben we het derde teamuitstapje dit KNSB-seizoen. VAS speelt met 7 teams de thuiswedstrijden in het Cygnus Gymnasium. Niet al te ver gelegen van de rivier De Amstel. Een mooie locatie met veel lichtinval. Waarbij opvallend was dat de lagere teams meer tafelruimte hadden rond de schaakborden dan de hogere teams. Wat voor mijn verbonden elleboog erg praktisch was.

Voor wat betreft de reis naar de speellocatie koos ik voor het traject via Amsterdam Zuid WTC, om dan de metro naar Wibautstraat te pakken. Waarmee de drukte van Amsterdam Centraal vermeden wordt.

Vanaf Leiden Centraal wordt er samen met Steven den Hollander gereisd om comfortabel op tijd één uur voor aanvang wedstrijd op locatie te zijn. Tijd om nog even een powerkoffie te pakken in ontbijt- en lunch locatie Stek.

Eenmaal in de speelzaal was er nog voldoende tijd om hier en daar bij te praten, alvorens de wedstrijdleider de teams per wedstrijd naar hun plaats leidde en vervolgens de klokken aangezet kon worden.

Na een 12-daags verblijf in HMC Westeinde heb ik de vrijdag voor de wedstrijd enkele uren in training gestoken. Een videotraining waarin de basis er nog even ingestampt is en twee partijen van Korchnoi goed bekeken. Al zou het thema niet op het bord komen, het helpt in de focus.

Er volgt een boeiende strijd tegen Sander van Gils waarbij we goed aan elkaar gewaagd zijn. Er volgt vlotte dameruil, waarmee de volgende stelling op het bord komt.

De strijd gaat verder, waarbij de stelling steeds vooral in balans is. Zo blijkt achteraf in de analyse op chess.com. 
 
Na 26…Tb8 (zie diagram) stelt Sander remise voor. De beslissing laat ik aan de teamcaptain over en die legt op: “doorspelen!” Gewoon vriendelijk. Niet conform de DWDD-methode.

In het vervolg verover ik het zwarte paard, maar verlies daar twee pionnen voor. Potentiële promotiekandidaten die ik voor eventuele winstkansen nog goed had kunnen gebruiken.

In de aanloop naar mijn 46.Txa5+ (diagram 3) voel ik wel aan dat ik hier geen winst uit ga halen en stel op mijn beurt remise voor. 

Het rapport dat chess.com laat zien maakt dat ik best content kan zijn met mijn partij. Met afstand mijn meest stabiele KNSB-partij voor wat betreft dit lopende seizoen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*