LSG 6 geniet van de vijfde klasse KNSB!

Klasse 5D is dit jaar prooi voor LSG 6. Met een elo gemiddelde van 1750 zijn we in onze klasse als tweede geplaatst. De meeste andere teams zitten rond 1680. Alleen gedoodverfde kampioen Volendam kan met 1850 op een hoger elo bogen.
Ons zesde team speelt dit jaar voor het eerst in deze samenstelling en het ziet eruit als een heel leuk team. Hoogtepunt is wat mij betreft de terugkeer van Juri Agaian naar de externe competitie. Hij begon ook nog eens met een mooie winstpartij!
Ronde 1 bracht ons naar Rosmalen (Den Bosch), waar ook kampioenen als Bosboom en Kazarian aanwezig waren. De speelruimte was ondergebracht in een verzorgingsflat en goed verzorgd. Wel ontbrak zicht op buiten. Bij het wegschuiven van de gordijnen kwam alleen maar meer beton tevoorschijn; blijkbaar hingen ze er voor de akoestiek.
Of dit ook geleid heeft tot betonschaak is niet duidelijk; wel duidelijk is dat LSG de punten mee naar Leiden heeft genomen.

HMC Den Bosch 3

LSG 6

Mostertman , L.G. (Loek) 1821 Mooij de, M. (Marco) 1869 z-w 1 – 0
Burg , H. (Henk) 1798 Huizer , O.C. (Olivier) 1818 w-z ½ – ½
Nuijten , C.E. (Cees) 1751 Agaian , J. (Juri) 1755 z-w 0 – 1
Hendriks , J.W.M.C. (Koos) 1718 Biggelaar van den, D.F.A.M. (Don) 1710 w-z 1 – 0
Kramer , A. (Bert) 1681 Dobbelaar , R.J. (Ruud) 1793 z-w 0 – 1
Hovers , T.J. (Theo) 1604 Vink , G.L. (Gerard) 1703 w-z ½ – ½
Merx , E.F.C. (Eric) 1583 Beetstra , J. (Jaap) 1722 z-w ½ – ½
Mollema , H. (Henk) 1571 Schenkelaars , R. (Robin) 1559 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1691 Gemiddelde Rating: 1741 3½-4½

De partijen zijn niet doorgekomen, wel hebben Ruud en Don wat details uit de doeken gedaan:

Koos Hendriks – Don B:
M’n tegenstander speelde Spaans waarna ik met het Schliemann Gambit er een open scherpe partij van probeerde te maken. Na de opening stond de stelling nog gelijk. In het middenspel won ik met een truc de h-pion. Helaas zag ik vervolgens over het hoofd dat ik daarna meteen nog een pion kon winnen, hetgeen de partij een hele andere kant zou op hebben gestuurd. Na dameruil zag ik vervolgens een truc van m’n tegenstander over het hoofd. Door deze truc verloor ik een cruciale centrumpion, waarna m’n hele stelling implodeerde. Gelukkig wist ik door creatief spel de partij naar een interessant eindspel te loodsen. In dit eindspel hadden beide spelers nog een toren en een vrijpion die promoveerde naar een dame. Hoewel m’n tegenstander z’n dame met schaak haalde zat er een gedwongen remise in. Helaas zag ik dit over het hoofd. In de partij werd ik via schaakjes van de dame en toren uiteindelijk in een matnet gedwongen. M’n tegenstander heeft de partij mooi afgerond. Terecht gewonnen.

onder goedkeurende blikken van o.a. Juri deelt Robin de laatste klappen uit
onder goedkeurende blikken van o.a. Juri deelt Robin de laatste klappen uit

Ruud had het volgende te zeggen over zijn knotsgekke winstpartij:
Ik verzandde vanuit de opening in een tamelijk droge laveerpartij die niet mijn stiel was en waarin ik maar moeizaam het evenwicht kon bewaren. Maar kansen komen er natuurlijk altijd wel en zo ook nu, ditmaal in de vorm van een ten onrechte door mijn opponent ingepikt pionnetje waarna ik het initiatief met een open lijn voor de torens en dreiging op de onderste lijn kon overnemen. Vooraf had ik mij nog even laten informeren over het speeltempo: 30 seconden per zet erbij. Tot mijn verbazing had ik echter plots maar 33 seconden over en kwam er ogenschijnlijk geen tijd meer per zet bij. Tempo houden dus. Vervolgens constateerde ik bij mijn opponent ook een gevallen vlag symbool. Ik snapte er allemaal niets meer van, maar coulant bood ik hem aan dat hij wel mocht doorspelen omdat hij toch verloren stond. Hij verzonk vervolgens in diep gepeins en gaf mij vervolgens met een opgave gelijk. Dat leidde echter alras tot diepe spijt. Ik had namelijk in mijn onnodige haast toch voor een verkeerde aanpak gekozen en prompt na diens opgave bleek dat eerder hij dan ik plots beter stond. Van een gevallen vlag zijnerzijds was ook geen sprake, evenmin van een vermeende tijdnood mijnerzijds: 30 minuten erbij na de 40ste zet en daarmee maar liefst 33 minuten over! Daar ging ik dus bijna mee de mist in, maar anderzijds was al die verwarring dan wel weer goed voor mijn onbewuste briljante bluf door mijn opponent te menen moeten mededelen dat het allemaal niet meer uitmaakte omdat het toch uit was… Nou ja, eind goed al goed en in ieder geval gelijk voor de toekomst bij hoe het met die digitale klokken en KNSB tempo werkt.
Zelf speelde ik een benauwde remise tegen Henk Burg.

Captain Don schrijft het punt alvast bij
Captain Don schrijft het punt alvast bij

In elk geval is ons eerste puntje binnen (of zijn het er twee?, ja, twee!). Als we nou een beetje blijven winnen moeten we alleen nog een list verzinnen om van Volendam te winnen. Hard trainen maar, dit seizoen!

tekst: aangeleverd door Olivier Huizer

4 reacties op “LSG 6 geniet van de vijfde klasse KNSB!

  1. Een mooi verslag en een grappig verhaal van Ruud. Het verschil tussen 33 minuten en 33 seconden bedenktijd scheelt op de digitale klok precies één puntje. Je moet scherpe ogen hebben om dat goed te kunnen waarnemen. Bij 33 minuten staat er 0:33 en bij 33 seconden staat er 0.33

    Wat betreft Volendam: dit is voor LSG 6 een thuiswedstrijd en bovendien in de laatste ronde op 13 april. Dat wordt dus een sowieso een spannend gevecht.

  2. Mooi verhaal, Ruud. Zelf debuteerde ik ooit in de KNSB tegen Gerard den Hollander, LSG 3 – ASC 1, september 1987. Ik won die partij in een zet of 65. Achteraf bleek echter dat ik door mijn vlag was gegaan! Ik had namelijk ruim 3 uur verbruikt en bij de 2e tijdcontrole moest je toen nog 70 zetten hebben gedaan (40 zetten in 2 uur + 30 zetten in 1 uur + afbreken). Ik had ten onrechte aangenomen dat ik 60 zetten moest doen. Zo zie je maar, speeltempo en werking van de klok horen ook bij een goede voorbereiding.

  3. Tja, wat betreft mijn partij, was ook een klok-verhaal, tegenstander en ik waren beiden niet op de hoogte…..dachten beiden na iedere zet 30 sec erbij tot vlag valt……dat je na 40 zetten half uur er bij krijgt wisten wij beiden niet. Was met zwart in mijn vertrouwde Rubinstein van het Frans uitstekend uit de opening gekomen….kon mijn paard te veel afruilen tegen de goeie loper van wit…..en kwam dus uitstekend uit de opening…was daarna veel te optimistisch en koos de aanval en moest het voordeel met rente weer inleveren.. kostte de tegenstander echter erg veel tijd en bood met nog 7 minuten op de klok (ik nog meer dan 20!) remise aan….uiteraard aangenomen, want hij had snel winnend voordeel kunnen krijgen… echter beide niets wetend van de extra 30 minuten na 40 zetten, anders had hij beslist doorgespeeld….al met al best leuke middag gehad daar in Braboland……

  4. overigens, alle lof voor invaller Robin, stond naar mijn idee als eerste totaal verloren met 2 verbonden vijandelijke vrijpionnen midden in zijn stelling, bleef koel, maakte ze onschadelijk en laveerde het daarna koel en netjes uit (met de stand 3,5-3,5 dus druk op de ketel!) goed gedaan jochie! (je mag vaker invallen wat mij betreft!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*