LSG 5 bijna zeker van promotie!

Alhoewel drukke werkzaamheden de reden was dat van de vorige ronde geen verslag door de teamleider is gemaakt, zal het zeker niet hebben geholpen dat we verloren van Leiderdorp met 5 1/2 – 2 1/2 en de teamleider zelf met een stuk meer nog wist te verliezen.

Afgelopen vrijdag stond de wedstrijd tegen AAS 2 op het programma. AAS 2 is op papier het sterkste team van de promotieklasse, met maar liefst  5 spelers met een 2000+ rating in de gelederen. Echter waar ze al het hele seizoen last van hebben is dat deze spelers niet steeds kunnen meedoen. Dat maakt nogal een verschil uit, zo ook deze keer. Maar liefst 3 van hun 2000+ spelers waren afwezig. LSG 5 profiteerde daar optimaal van door met 5-3 te winnen.

Met nog twee wedstrijden te gaan,  lijkt de promotie bijna binnen. We staan nu drie punten voor op de nummer 3 (waar we nog wel tegen moeten spelen), maar 1 punt uit de laatste 2 wedstrijden lijkt voldoende om tweede te worden. Kampioen kunnen we niet meer worden, maar de andere doelstelling: er voor zorgen dat LSG met 4 teams in KNSB blijft, lijkt nog steeds  binnen handbereik.
We kwamen wat verlaat binnen. Coenraad reed over Amsterdam naar Aalsmeer, niet echt de kortste route. Zelf raakte ik ergens bij Aalsmeer ook de weg kwijt. 10 minuten te laat waren we dan toch compleet en kon de wedstrijd beginnen.
Halverwege de avond begon de contouren van een overwinning zich al af tekenen. Rick had een veelbelovende aanvalsstelling op bord gekregen. Wybe had met zwart materiaal gewonnen. Daan en Coenraad hadden ook overwegende stellingen. Arthur zijn offer was dan wel verdacht, maar op de borden van Peter, Henk en ik leek remise ook de meest logische uitslag.
Rick bracht als eerste een punt binnen. Zijn mataanval sloeg door en daarmee behield hij de status van topscorer van het team met 4 uit 5! Ook Wybe deed weer een duit in het zakje. Hij morste nog wel een kwaliteit maar tikte het eindspel beheerst uit. Coenraad had zijn overwegende stelling geruild naar een toren + loper + vrijpion eindspel dat vaak remise is. Niet deze keer! Coenraad ging er nog eens goed voor zitten en toonde aan dat vrijpionnen soms een onhoudbare drang naar voren hebben. 3-0!
Bij Henk bleef het evenwicht de hele partij in stand en hij nam het remise aanbod  van zijn tegenstander dan ook meteen aan. Peter was zomaar een kwaliteit kwijtgeraakt. Helaas zonder compensatie. Na afloop meldde hij dat hij een simpel truukje over het hoofd had gezien en daarmee de kwaliteit kwijtraakte. Het schijnt dat Peter de komende tijd meer gaat schaken om zulke nederlagen te voorkomen.
Zelf moest ik de hele avond een isolani op d4 verdedigen, mijn tegenstander maakte het me niet echt moeilijk en in een gelijkstaand torenspel bood ik remise aan dat zonder al teveel nadenken werd geaccepteerd.
Arthur die op het Notenboom toernooi de ratingprijs had gewonnen, kwam nimmer tot iets wat leek op een vernietigende mataanval. En dan sta je gewoon een stuk achter. Als je tegenstander ook nog eens de aanval overneemt wordt je gewoon zelf matgezet. En daarmee lag de overwinning van LSG 5 in handen van Daan. De overwegende stelling was veranderd in een onduidelijk maar remise-achtig eindspel waarin zijn tegenstander moest winnen om 4-4 te maken. Twee keer werd daarom het remise aanbod van Daan afgeslagen. Het teambelang ging voor. Er zat voor de tegenstander van Daan niets anders op dan een onverantwoorde winstpoging te doen. Daar wist Daan wel raad mee, als een koekiemonster snoepte hij  pionnen om vervolgens zijn randpionnen naar voren te laten marcheren. De overwinning was een feit.
 AAS 2 LSG 5 Uitslag
1 Groot, S. Scheer, H. van der = Rem
2 Hensbergen, W. Passenier, P. = 1-0
3 Cliteur, O.P. Belle, A. = 1-0
4 Breedveld, E. Stins, J. = Rem
5 Eijsvogel, B.C.H.M Spaans, C.J. = 0-1
6 Leeuwen, H. van Binnendijk, D.C.W. = 0-1
7 Zaanen, M.B. van Derksen, R.H. = 0-1
8 Ruiten, N.T.J. van Evenhuis, W. = 0-1
3-5

1 reactie op “LSG 5 bijna zeker van promotie!

  1. Klasse heren! Het is inderdaad erg fijn om met 4 teams KNSB te blijven spelen. Met name de staartborden hebben huis gehouden. Kan LSG 2 nog wat van leren ;-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*