LSG 4 wint weer

Na de ruime overwinning van 5-3 tegen Caissa 4 staan we samen met Oegstgeest 1 bovenaan met vijf punten. Alleen heeft Oegstgeest 1 een bordpunt meer.
We begonnen niet best. Daan Binnendijk verloor een loper zonder enige compensatie.
Hij gaf daarna ook terecht op en kon mij waarnemen als plaatsvervangend teamleider.
Thomas Thissen bracht de stand gelijk. Hierbij zijn verslag: Ik speelde Hollands en was van plan een fijne Leningrader op te gaan zetten. Omdat wit vroeg met zetten als h3 en e3 kwam, schatte ik hem in als passief en dacht ik eens lekker los te kunnen gaan. Wit bleek echter ook wel van pittig te houden en na een paar zetten had ik een stuk. Wit had drie pionnen en goeie kansen omdat mijn koning niet makkelijk in veiligheid te brengen was. Dat was een stellingtype dat me wel beviel. Lekker chaotisch. Mijn plan was vervolgens om eens wat stukken te gaan afruilen, waarop mijn tegenstander een schaakje over het hoofd zag. Dat schaakje leverde een volle toren op en dat was teveel van het goede. Mijn tegenstander speelde nog even door en probeerde nog dreigingen te ontwikkelen, maar het schip was al snel in veilige haven. Het was al met al een prettige middag.
Frans Erwich speelde daarna remise. Hierbij zijn verslag: Mijn tegenstander koos voor Siciliaans en na 10 zetten stond de Drakenvariant op het bord. Door tegengestelde rochades beloofde er een scherpe strijd te ontstaan, maar na afruil van de lichte stukken moest ik mijn dame terugtrekken naar het centrum en daarna bood mijn tegenstander dameruil aan, een ruil die min of meer geforceerd was. Het eindspel met twee torens leek iets kansrijker voor mij, maar schijn bedroog. Een afwikkeling naar een stelling waarin zetherhaling onvermijdelijk was leidde tot de logische remise.
Leendert Pols speelde daarna ook remise. Hierbij zijn verslag: Ik kwam via een Oostblok-opzet prima uit opening maar slaagde er niet in het voordeel uit te bouwen. Gezien het verloop van de match leek het wijs rekening te houden met de suggestie van plv. teamleider Daan.
Hij nam genoegen met remise door herhaling van zetten. Achteraf gezien terecht.
Reinier Feiner won daarna met zwart. Hierbij zijn verslag; Bijgaand mijn partij (de laatste zet van wit klopt niet en hij speelde nog even door). Ik moest tegen de opperkabouter, die zijn gesloten siciliaans te passief opzette, waardoor hij teveel tijd nodig had zijn stukken alsnog op de juiste velden te positioneren. Hoewel ik ipv Pa5 beter had kunnen breken op e5, vond ik de idee met Lb5 om op de damevleugel te pressen wel consequent gedacht. Mooi was de eindcombinatie met Lxe5, xe5, Pxe5, Txe5, Tf2, Kh1, Lc6, Te4 en d4, waarna hij na c4 en Pxc4 steeds kleiner werd.


Folkert Geertsma speelde daarna ongelukkig remise. Hier zijn verslag:
Na 19 zetten stond er bij mij een dubbel toren eindspel op het bord. Langzaam maar zeker bouwde ik uit dat naar een enkel toren eindspel met 2 pluspionnen waarin ik (zoals ik merkte bij analyse thuis) de tegenstander meerdere keren de kans gaf remise te maken. Na ruim 50 zetten geeft mijn computer mat in 19 aan. Helaas blunderde ik op dat moment wederom en dit keer greep de tegenstander wel zijn kans: remise.

Henk van der Scheer won daarna zijn partij met wit en daardoor won ook het team.
Hierbij zijn verslag: Hoe de opening genoemd moet worden, zeg het maar.
Na de eerste Konings Indische zetten werd overgestapt op een Grünfeld e3-systeem om uiteindelijk in een stelling met kenmerken van een Semi Slavische opening terecht te komen. Op zet vijftien speelt wit het rustige Le2-f1, waarbij op voorhand de Loper onttrokken wordt aan een aanval door Toren of Dame over de e-lijn.
Of zwart door deze zet geïnspireerd raakte?! In elk geval speelde hij zijn Loper van b7 naar a8, helemaal de hoek in. Nu is het bij deze openingen altijd al de vraag in hoeverre het zwart lukt om zijn witveldige Loper in het spel te brengen, maar dit leek me niet de oplossing. Enkele rustige zetten later zag ik de mogelijkheid om terreinwinst op de Damevleugel te boeken, dat deed ik maar al te graag. Het lukte zelfs om de a-pion via a5 naar a6 door te stoten. Dat verraste mijn tegenstander zei hij na de partij, hij had de voortzetting niet zien aankomen. Van mijn kant zag ik het vervolg van de partij nu met vertrouwen tegemoet. Voorlopig deed de Loper niet mee! Om het verslag kort te houden, in de eindstelling tuurt de Loper nog steeds vanuit de hoek tevergeefs naar een mogelijkheid om aan de partij deel te nemen. Voor de speler achter de witte stukken is het eind van de partij puur genieten. Bijgaand de partij.

Daarna speelde ik nog remise voor de statistieken. Ik had een open h-lijn met de toren er op. Ik dacht mijn activiteit te vergroten door de c-lijn te openen. Dat keerde zich tegen mij. Daar een pionverlies niet meer te voorkomen was koos ik voor een actieve toren. Dat was op zich een juiste keuze maar ik kwam wel twee keer verloren te staan door slechte zetten. Gelukkig deed mijn tegenstander niet de beste zetten en kon ik in een gemakkelijk remise-eindspel komen. Remise werd het dan ook.

Op naar Den Haag de volgende ronde, namelijk naar DD2.

Jan Hellenberg, teamleider LSG 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*