LSG 4 wint het vierpuntenduel met De Waagtoren 2
Niet alleen de Waagtoren stond vlak achter ons (als nummer laatst op 2 punten) maar nog meer teams op 1 of 2 punten. De overwinning kwam dus goed uit. We staan nu gedeeld 3e/4e met 2 punten achterstand op de koplopers Oegstgeest en Promotie. Wel staan er teams vlak achter ons namelijk 2 op 1 punt, 1 op 2 punten, 2 op 3 punten en 1 op 4 punten. Wegens een begrafenis kon ik niet meespelen maar wel twee uur later teamleideren. Toen ik om drie uur binnen kwam stond alleen Folkert wat minder, de rest stond wat beter of gelijk.
Marcel de Jeu vloog zijn tegenstander na 1. e4 direct naar de keel met 1 … d6. Na jarenlange ontrouw met Philidor keerde hij ditmaal terug naar zijn oude liefde Pirc. Wit speelde in dit wintersportseizoen uiteraard de Oostenrijkse aanval met f4, maar was niet in staat een lawine van pionnen en stukken over de zwarte stelling heen te doen gaan. Integendeel: na twee kleine onnauwkeurigheden was het eerder zwart die na de opening ietsje beter stond. Wit wil blijkbaar niet in een mogelijke remise berusten, want hij bood pionnen op b2 en a2 aan die — zo bleek uiteindelijk — toch echt niet vergiftigd waren. Zwart hield een gezonde pluspion aan de verwikkelingen over en kon langzaam consolideren en op winst gaan spelen. In een stelling met twee actieve loperparen was het tenslotte wit die zich vergistte en een kwaliteit moest inleveren. Een paar zetten later was het afgelopen en kon zwart terugkijken op een regelmatige winstpartij (1-0).
Henk van der Scheer was in een gelijk (misschien iets minder) eindspel terecht gekomen met beiden twee torens, een loper en een gelijk aantal pionnen. De zwarte loper zag er iets beter uit dus zwart ging voor een dubbele torenruil. Dat koste hem een toren. Henk kon schaak geven met een pion en met die pion promoveren. Tegenhouden van die pion kon alleen met de Koning maar die moest dan zijn aangevallen toren los laten (2-0).
Na vijftien zetten openingstheorie, die noch zijn vrouwelijke tegenstandster noch Dirk Sikkel kende, wikkelde Dirk af naar een eindspel met een pluspion, waarvoor zijn tegenstander een sterke loper tegen paard compensatie had. Dirk ging vrijwel direct de fout in door niet de a-lijn te openen en zo ruimte voor zijn toren te creëren. Hij kwam een pion achter, maar zijn tegenstander kreeg een onveilige koningsstelling met een eeuwig schaak dreiging. In een objectief betere stelling zag zijn tegenstander het in tijdnood absoluut niet meer en gaf zij in twee zetten een stuk en een dame weg (3-0).
Jan Bey miste een kans op winst en kwam een pion achter. Door de dreiging van mat op de onderste rij kon zijn tegenstander niet veel met dit voordeel doen. Het werd dan ook remise (3,5-0,5).
Daan Binnendijk speelde op zich een goede partij, beide partijen konden weinig doen, het stond al een zet of 30 0.00. Zijn tegenstander bleef het echter gewoon proberen en terecht, want op een gegeven moment (in slaap gesust?) maakte Daan een forse bok door in plaats van gewoon heen en weer gaan een belangrijke diagonaal met zijn loper te verlaten. Helaas was dit fataal (3,5-1,5).
In zijn partij speelde Frans Erwich Siciliaans en zijn tegenstander koos de Alapin-variant. De opening verliep goed voor Frans en na de ruil van veel stukken kon hij afwikkelen naar een gewonnen stelling. Hij kon kiezen tussen een op termijn gewonnen eindspel of een koningsaanval met Dame en Paard. Helaas koos hij voor het eerste; de koningsaanval zou snel tot mat of damewinst hebben geleid! Nu moest hij nog veel zetten doen om alsnog de winst veilig te stellen (4,5-1,5).
Na een bizarre partij met wisselende kansen bleek het eindspel van Folkert Geertsma met een dubbele pion op de f-lijn tegen toren helaas net niet winnend. Dit werd dan ook remise (5-2).
Na een soort Pirc, waarbij g6 werd vergeten, maar het paard naar d7 werd gespeeld en e5 volgde (anti-schaak) besloot Reinier Feiner al vroeg met b4 druk te zetten. Geen goede zet, maar wel een leuk idee.Zijn tegenstander profiteerde niet en vervolgde uitermate slap. Uiteindelijk verschoof de spanning naar de koningsvleugel en doordat zijn tegenstander zijn Lg4 liet wegjagen naar g6 en niet anticipeerde op zijn aanval stond Reinier al snel gewonnen. Probleem was dat Reinier vervolgens te snel en te eenvoudig dacht en simpel stukwinst tot 2x toe over het hoofd zag. In het eindspel met pluspion D+P tegen D + L in open stelling had Reinier zijn tegenstander nog kunnen opknopen, maar er dreigde tegenspel en uiteindelijk verloor hij zijn voordeel en werd het remise (5,2-2,5).
De volgende tegenstander is Oegstgeest met een uitvoering van Cat Stevens Father en Son.
Jan Hellenberg
Geef een reactie